Skip to content

50 de lucrari create de Oscar Han, sculptorul preferat al Casei Regale, vor fi expuse pana in septembrie la Muzeul Colectiilor de Arta.

Muzeul Colectiilor de Arta de pe Calea Victoriei prezinta, in perioada 28 mai – 12 septembrie 2021, una dintre cele mai mari retrospective dedicate artistului Oscar Han.

Supranumit „sculptorul preferat al Casei Regale”, expozitia il omagiaza pe Oscar Han la 130 de ani de la nasterea sa.  Veti putea vedea 50 de sculpturi din patrimoniul Muzeului National de Arta al Romaniei, al Muzeului Zambaccian, al Muzeului de Arta Constanta si din colectiile private Anca Vlad, Mihai Astratinei si Damian Florea.

Desi creatiile sale si-au atins punctul culminant de recunostinta in perioada interbelica, sculpturile lui Oscar Han v-ar putea fi cunoscute deoarece decoreaza numeroase piete publice, parcuri si ilustreaza personalitati marcante din istoria Romaniei. Han a debutat la inceputul secolului al XX-lea si a fost bun prieten cu pictorul Nicolae Tonitza care l-a descris ca un „sculptor de larga si inalta tinuta” si un „modelator desavarsit”. Lucrarile expuse la Muzeul Colectiilor de Arta descriu diverse etape din cariera sa, fiind realizate in gips, bronz si marmura de Carrara, dispuse cronologic si structurate tematic. Pe langa sculpturi, nepotul artistului, Alexandru Mavrocordat, a pus la dispozitie o serie de documente precum buletinul de nastere, diploma absolvirii Scolii de Arte Frumoase din Bucuresti, pasaportul si cartea de identitate, fotografii cu artistul in atelier sau cu operele sale.

Curatorul expozitiei a fost Liliana Chiriac iar expozitia poate fi vizitata pe Calea Victoriei, nr.111 de miercuri pana duminica intre 10:00 si 18:00. Biletul de intrare costa 12 lei insa prima miercuri din fiecare luna aveti intrare gratuita.

Oscar Han s-a nascut in 1891 la Bucuresti si i-a avut ca profesori pe Dimitrie Paciurea  la sculptura si Fritz Stork la desen.

Debutul lui a avut loc in 1911 cu lucrarea „Cap de fetita” care a fost aclamata de criticii vremii. Cariera i-a fost marcat de prezenta in Primul Razboi Mondial unde a fost detasat alaturi de alti artisti de pe langa Marele Stat Major. Lucrarile sale inspirate din ororile frontului au fost expuse mai tarziu la Iasi.

Ulterior, a fondat „Grupul celor patru” alaturi de Nicolae Tonitza, Stefan Dimitrescu si Francis Sirato, o asociatie bazata pe devotamentul fata de arta care a promovat si rescris istoria picturii si sculpturii moderne romanesti.

In 1931, a primit de la primarul din Balcic o prima comanda onoranta: bustul in bronz al Reginei Maria a Romaniei care a fost expusa doi ani mai tarziu in gradina publica a portului. Dupa cedarea Cadrilaterului, lucrarea a fost transportata cu vaporul la Constanta unde poate fi vazuta si astazi. Tot in Constanta mai pot fi vazute si unul dintre numeroasele busturi pe care le-a creat pentru Mihai Eminescu si statuia lui Anghel Saligny de la intrarea in port.

Cele mai cunoscute lucrari ale lui Oscar Han sunt statuia Regelui Carol I al Romaniei, amplasata in curtea Castelului Peles (1933) si cea a Regelui Ferdinand din Chisinau, statuia ecvestra a lui Mihai Viteazu din Alba Iulia (1968), bustul lui George Enescu din Buzau (1972), bustul lui Mihai Eminescu din fata cinematografului Capitol din Timisoara, statuia lui Mihai Kogalniceanu din Bucuresti din Piata M.Kogalniceanu (1936), bustul lui Stefan cel Mare din Piatra Neamt (1974).

Citește în continuare