Skip to content

De la omleta la oua posate, care este cea mai sanatoasa metoda pentru a pregati ouale.

Unele dintre cele mai bogate alimente in proteine si vitamine sunt ouale, nu e intamplator ca in micul dejun din multe culturi, ele sunt pe primul loc in lista optiunilor.

Considerate super alimente, ouale contin calciu, magneziu, zinc, fier, fosfor, mangan, toata gama de vitamine B, dar si vitamnele A, E si D, dar cercetatorii sustin ca modul in care preparam ouale influenteaza calitatea nutrientilor lor.

Oul e un aliment care poate fi preparat in foarte multe feluri si in multe combinatii sanatoase alaturi de legume sau preparate din carne.

Fierte tari (6-8 minute), posate (scufundate in apa clocotita pentru 2-3 minute), prajite, coapte sau omleta, prepararea face ca unele dintre componentele din acest aliment minune sa fie mai bine puse in valoare. (Nu este recomandat sa pregatiti oul la microunde, practic ii reduceti sub 30 % eficactatea nutrientilor)

Sunt studii care arata ca digeram si asimilam peste 90% din proteinele unui ou in forma lui fiarta, comparat cu forma lui cruda (oul crud apare in cocktailuri sau, de exemplu, in bautura pentru gat traditionala, alaturi de lapte, cand suntem raciti.)

Proteinele din oua sunt mai bine digerate de corpul uman in varianta lor preparata la temperaturi inalte, biotina din ele fiind mult mai usor de digerat de corpul uman.

Pe de alta parte temperaturile inalte pot sa distruga alti nutrienti.

Exista studii care arata ca, daca ouale sunt fierte foarte mult, vitamin A din componenta lor se reduce semnificativ, la fel ca si numarul antioxidantilor. Sunt studii care arata ca ouale coapte pana la 40 de minute (in prajituri de exemplu) pierd pana la  60% din vitamina D.

Ca sa pastreze cat mai multi nutrienti ouale trebuie gatite cat mai putin timp, chiar daca este vorba de temperaturi foarte inalte.

Oul contine foarte mult colesterol, un ou mare are 212 mg de colesterol care este 70% din cantitatea zilnic recomandata pentru un adult (300 mg)

Tocmai de aceea e recomandat sa nu avem un consum mare de ou zilnic pentru ca ele pot dauna celor care au boli cardiace, sau probleme cu circulatia periferica.

Modalitatile de pregatire intr-un mod cat mai sanatos ale oualor includ luarea in calcul a unei metode care tine cantitatea calorica cat mai mica si din aceasta perspectiva ouale fierte sau posate sunt cele mai sanatoase.

In combinatie cu legume corpul primeste si fibre, iar rezultatul e un complex de vitamine si proteine care sunt foarte hranitoare si care ofera foarte multa energie.

Medicii recomanda ca atunci cand alegem varianta omleta sau oua prajite sa adaugam si cateva legume langa pentru ca se vor completa si corpuul nostru va face o digestie mai usoara.

Daca va plac ouale prajte, e recomandat sa folositi un ulei care ramane stabil si la temperaturi inalte – uleiul de avocado e in topul clasamentului. Daca alegeti sa prajiti oul in ulei de masline sau ulei de cocos, e recomandat sa nu aveti mai mult de 210 grate Celsius.

Sunt o multime de factori care influenteaza nutrientii din oua, daca gainile sunt crescute la ferma, daca cresc artificial in custi. Evident ouale din gaini crescute la ferma sunt intotdeauana de preferat, asa ca e recomandat sa cautati standurile bio.

Dar oricum ar fi nu le supra gatiti, pentru ca va creste cantitatea de colesterol oxidat, iar inima si ficatul nu se vor simti foarte bine.

Citește în continuare