Skip to content

Paco Rabanne a murit la varsta de 88 de ani. Galerie foto cu cele mai memorabile creatii ale carierei sale. A fost primul designer care a creat rochii din metal, hartie si plastic.

Designerul spaniol Paco Rabanne a murit vineri la varsta de 88 de ani in resedinta sa din Franta. Anuntul a venit din partea grupului spaniol Puig care detine casa de moda si de parfumuri ce ii poarta numele acestuia.

Intr-un comunicat de presa, Marc Puig, presedinte si director general al Puig, care a fost partener de afaceri al designerului inca de la inceputul carierei sale, a declarat ca este „ profund intristat” si a subliniat modul in care Rabanne „a marcat generatii intregi cu viziunea sa radicala asupra modei, iar mostenirea sa va dainui in continuare. A fost o personalitate majora in lumea modei, cu o viziune indrazneata, revolutionara si provocatoare, exprimata printr-o estetica unica.”

Rabanne a devenit celebru in anii 1960 prin haine futuriste create din metale, hartie si plastic. 

Estetica lui Rabanne a ramas mereu ancorata in perioada anilor ’60-‘70 care a fost marcata de primele calatorii ale oamenilor in spatiu. A fost inclus constant in lista celor mai buni mestesugari din industria modei si a contribuit semnificativ la modernizarea industriei haute couture alaturi de Emanuel Ungaro, Yves Saint Laurent si André Courrèges.

Pe langa recunoasterea primita in timpul vietii si colectiile de succes, designerul declara intr-un interviu din 2002 ca „voi avea intotdeauna un loc in istoria modei. Si asta dintr-un singur motiv – sunt in toate dictionarele pentru ca am introdus noi materiale in lumea modei. Am creat primele rochii din metal, hartie si plastic turnat – aceasta este mostenirea mea.”

Era constient de impactul pe care l-a avut atat in lumea modei dar si in arta, film, arhitectura si designul de produs. Colectiile lui inspirate de Ioana d’Arc au fost purtate de Jane Birkin, Audrey Hepburn, Brigitte Bardot sau Jane Fonda. A avut sustinatori importanti in randul americanilor prin Peggy Guggenheim, Diana Vreeland si Eugenia Sheppard, fapt care l-a determinat pe designer sa declare in 2002 pentru ziarul New York Times ca „americanii au fost au fost cei care au crezut in mine si m-au „creat”, de fapt.”

In anii ’70, Salvador Dali sustinea ca „exista numai doua genii in Spania: eu si Paco Rabanne.” Rabanne si-a castigat faima la nivel mondial pentru creatiile sale vestimentare excentrice.

José Manuel Albesa, presedintele departamentului de moda al companiei Puig a rezumat impactul designerului in doua fraze concludente: „Cine altcineva ar fi putut determina femeile pariziene pasionate de moda sa isi doreasca rochii din plastic si metal. Acest spirit radical si rebel l-a diferentiat: nu exista decat un singur Rabanne.”

Paco Rabanne s-a nascut in 1934 in orasul basc Pasajes din Spania, in apropiere de San Sebastian. Tatal lui a fost colonel in armata republicana, fiind executat de regimul fascist in 1936 in timpul Razboiului Civil Spaniol. Mama lui – care a fost una dintre croitoresele preferate ale designerului Cristobal Balenciaga – si-a mutat familia la Paris in 1939, dupa ce fortele nationaliste au cucerit Madridul si au castigat razboiul.

Crescut in capitala franceza, Rabanne a studiat la arhitectura la École Nationale des Beaux-Arts, a devenit fascinat de designul industrial si de materialele plastice si a castigat bani desenand schite de moda. Dupa o scurta perioada in care a lucrat in industria constructiilor la un producator de beton, si-a lansat cariera in domeniul modei: crea bijuterii si nasturi pentru Givenchy, Dior si Balenciaga.

La varsta de 32 de ani, in 1966, Rabanne si-a facut debutul pe scena modei internationala prezentand o colectie intitulata „Manifest: 12 rochii imposibil de purtat in materiale contemporane”. 

Prima lui colectie a inclus piese vestimentare realizate atat din placi de aluminiu dreptunghiulare si patrate, unite prin inele metalice, dar si din plastic si hartie. Spectacolul a socat si a uimit industria modei.

Designerul a inceput sa utilizeze un nou tip de plastic transparent numit Rhodoid pentru a realiza „pacotile” (paiete mari) in forma de disc, folosite ca elemente de baza pentru hainele sale. O astfel de creatie cu discuri argintii a fost imbracata de Audrey Hepburn in filmul „Two for the Road” (1967).

Un an mai tarziu, i-a confectionat cantaretei franceze Françoise Hardy un costum din aur incrustat cu diamante, format din 1.000 de placi de aur si estimat la 300 de carate. Aurul cantarea aproape 20 de kilograme, la acea vreme fiind considerata cea mai scumpa rochie realizata vreodata.

Tot in 1968 a creat si costumele iconice pentru Jane Fonda in filmul „Barbarella” al lui Roger Vadim, care sunt inca expuse la MoMA din New York.  

In 1968, Rabanne a semnat un contract cu familia Puig care detine o companie importanta in industria modei si a parfumurilor. Astfel, un an mai tarziu a lansat prima linie de parfumuri. 

De-a lungul timpului, parfumurile Paco Rabanne au devenit un fundament financiar al brandului, aflandu-se si astazi printre cele mai bine vandute din lume. A inceput cu „Calandre”, a urmat „Metal” iar mai tarziu a lansat „Lady Million” – cunoscut pentru sticlele sale aurii colorate – si „XS”, printre cele mai cunoscute parfumuri ale momentului.

Designerul s-a retras din moda in 1999 dupa o serie de declaratii extrem de controversate despre trecutul si viitorul lumii. In anii urmatori a aparut rareori in spatiul public. Dupa o pauza in care colectiile au fost intrerupte, brandul care ii poarta numele a fost relansat de compania spaniola Puig in 2011, redevenind o casa de moda de succes. Parfumurile au continuat sa fie vandute. 

Rabanne a vorbit in repetate randuri despre cum i-a intalnit pe Dumnezeu si pe extraterestri, a calatorit pe planeta Altair in urma cu 78.000 de ani si l-a ucis pe Tutankhamon intr-una in vietile sale anterioare in care era un preot egiptean. A inceput sa studieze predictiile lui Nostradamus si a facut o serie de previziuni despre Armaghedon si apocalipsa pe care le-a publicat in doua carti aparut in in 1994 si 1999. Pentru aceste pareri provocatoare i-a fost atribuita porecla „Wacko Paco” (Nebunul Paco). Insa mostenirea lui ramane abordarea revolutionara asupra modei, inclusiv prin faptul ca la un moment dat vindea „pacotile” la punga si indemna femeile sa-si creeze singure haine acasa, dupa un model prestabilit.

Citește în continuare