Skip to content

Parisul se pregateste de Jocurile Olimpice. Sena va deveni un stadion olimpic gigantic

Planurile Parisului de a transforma Sena intr-un stadion olimpic gigantic au fost aprobate de catre oficialii Jocurilor Olimpice. Ceremonia de deschidere care va avea loc 2024 ar putea include holograme, acrobati, orchestre plutitoare si acomoda peste 600.000 de spectatori.

Planurile ambitioase facute publice de curand presupun transformarea aproape in totalitate a orasului intr-o scena, fiind o desfasurare de forte impresionanta, la care participa inclusiv ministrul francez al Sporturilor, Roxana Maracineanu, de origine romana.

Pe 24 iulie 2024, 160 de barci, care vor transporta un total de peste 10.000 de sportivi, vor naviga pe Sena. Barcile vor naviga sase kilometri intre podurile Pont d’Austerlitz si Pont d’Iéna. Organizatorii se asteapta la aproximativ 600.000 de participanti de-a lungul malurilor raului, in plus fata de un miliard de vizionari din intreaga lume, despre care sustin ca ar face din aceasta cea mai mare ceremonie de deschidere olimpica de pana acum.

Sena va gazdui evenimente de inot in apa deschisa si de triatlon; volei pe plaja va fi in Place du Trocadéro; iar sporturi precum BMX, breakdance si skateboarding vor avea loc pe Place de la Concorde.

Ideea aprtine lui Tony Estanguet – presedintele Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice si a celor paralimpice – si are la baza decorul natural al Parisului precum si infrastructurile existente in locul unei infrastructuri artificiale, special create pentru eveniment. Tony Estanguet este triplu campion olimpic de canoe simplu slalom, la Sydney (2000), Atena (2004) si Londra (2012), fiind singurul atlet francez care a castigat 3 medalii de aur, la individual, in trei Olimpiade diferite. Acesta si-a incheiat cariera sportiva in noiembrie 2012.

Conform informatiilor facute publice pana in acest moment, fizic, 600.000 de spectatori vor putea asista la cele 3 ore si 15 minute de festivitati. Pe cheiurile inalte, accesul va fi gratuit, pe maluri vor fi instalate tribune pentru oficialitati si pentru doritori, contra cost. Mai mult, 80 de ecrane gigant vor permite spectatorilor sa urmareasca evenimentul in oras.

Totodata, Eurosport noteaza ca in acest moment, organizatorii studiaza mai multe variante prin care se incearca o apropiere a publicului de sportivi. Francezii isi propun ca dupa cursa de maraton sa organizeze in aceeasi zi o cursa destinata amatorilor care pot parcurge acelasi traseu ca sportivii profesionisti. Pe langa proba de maraton, se ia in calcul si organizarea unor curse de 10000 de metri, 5000 de metri sau unui semimaraton, toate cu scopul de a promova un stil de viata sanatos. De asemenea, aceleasi scenarii sunt luate in considerare in ceea ce priveste probele de ciclism.

Tot in incercarea de a apropia publicul de Jocurile Olimpice si de fenomenele sportive, din 2020 oficialii au anuntat ca breakdance-ul este considerat sport. Initiativa are rolul de a creste audienta si popularitatea JO in randurile tinerilor de peste tot din lume.

Una dintre motivatiile oferite de comitetul care organizeaza Jocurile Olimpice pentru introducerea acestui sport ca proba a fost cresterea audientei si in randul celor tineri. De asemenea, Jocurile Olimpice isi doresc sa ramana relevanti, atat pentru public, cat si pentru sponsori, introducand de-a lungul ultimilor ani o serie de sporturi care nu necesita pregatire neaparata intr-o sala cu dotari multiple.

Citește în continuare