Skip to content

Participarea tatilor la cresterea copiilor inca din copilarie timpurie scade riscul ca acestia sa sufere de probleme psihice la pubertate. In Romania tocmai a intrat in vigoare legea care da tatalui doua luni de concediu parental.

 Un studiu recent realizat de Centrul National pentru Sanatatea si Dezvoltarea Copilului din Japonia arata ca participarea tatilor  inca de cand copiii lor sunt mici are un efect pozitiv asupra educatiei copiilor, reducand la adolescenta riscul de probleme psihice si ducand la o viata mai echilibrata.

Studiul a fost realizat pe familii cu 18.510 copii nascuti in 2001 care au fost urmarite pe durata a 15 ani.  Cercetatorii au analizat relatia dintre gradul de implicare a tatilor in primii ani de viata ai copiilor, inclusiv in schimbarea scutecelor si in imbaiere, si problemele de sanatate mintala ale copiilor la varsta de 16 ani.

Studiul a aratat ca, in comparatie cu familiile la care tatii au avut cea mai mica participare, in cadrul familiilor in care tatii au fost implicati constant problemele de sanatate mintala in timpul adolescentei au fost cu 7% mai mici .

Specialistii care au realizat studiul spun ca exista un impact al implicarii tatilor in cresterea copiilor inclusiv la nivelul unor relatii mai bune cu copiii lor pe termen lung si o relatie de familie si de cuplu mai sanatoasa pentru ca a fost redusa povara asupra mamelor supra solicitate in cele mai multe cazuri.

„Cresterea copiilor este o acumulare de experiente. Cand vorbesc cu tatii, unii dintre ei spun: ‘Cand vine vorba de bebelusi, asta este pentru mama. Ma voi implica impreuna cand copilul va fi mai mare’, dar este important sa te implici inca din copilarie,” a spus coordonatorul proiectului japonez Dr Kozaki.

In Romania tocmai au intrat in vigoare noi prevederi pentru concediul paternal. Legea spune ca tatal are dreptul, prin cerere, la doua luni de concediu paternal. Daca insa nu solicita acest drept in scris, celalalt parinte nu poate beneficia de concediu in locul sau. Prin urmare, plata indemnizatiei mamei nu se va face pentru ultimele doua luni din cei 2, respectiv 3 ani (pentru copilul cu dizabilitati).

Citește în continuare