Skip to content

„Piata taraneasca de Sfantul Andrei” are loc in acest weekend in curtea Muzeului National al Taranului Roman

Evenimentul „Piata Taraneasca de Sfantul Andrei” promoveaza gastronomia, arta si mestesugurile romanesti si se va desfasura de vineri, 27 noiembrie, pana duminica, 29 noiembrie 2020, intre orele 10.00-18.00, la Muzeul National al Taranului Roman.

Noua editie a evenimentului organizat de Asociatia Urban Events marcheaza sfarsitul toamnei si inceputul sarbatorilor de iarna. Ca de fiecare data, organizatorii aduc impreuna producatori traditionali, mesteri populari, artizani si diversi colectionari.

Printre bunatatile pe care le puteti degusta se numara fructele si legumele de sezon, sortimente de miere, polen sau pastura, dulceturi, zacuste si muraturi, sirop de catina, gogosi si scovergi, placinte, turte, cozonaci domnesti, ciocolata, vinuri din podgorii vrancene si tuica de la Cuca Macaii.

In curtea MTR vor fi pregatite diverse bucate dupa retete traditionale: sarmale cu mamaliga si ardei, mamaliguta ardeleneasca, pui cu legume, pastrama de berbecut la ceaun in sos de vin si alte.

Nu vor lipsi nici obiectele realizate manual de mesteri si artizani priceputi: tesaturi, ceramica, bijuterii, obiecte din lemn, sticla, piele sau lana. Pe langa toate acestea, vizitatorii vor putea achizitiona si plante de leac, lavanda, cosmeticele naturale si decoratiuni de Craciun.

In plus, in curtea interioara a muzeului, negustorii si colectionarii ii asteapta pe vizitatori intr-o lume aparte, cu obiecte vechi, printre care cufere, mobilier taranesc, ceramica veche traditionala, unelte gospodaresti, ii si fote, covoare si diverse tesaturi taranesti din diverse zone etnografice, tablouri, bijuterii, carti, numismatica, portelanuri, carti postale, patefoane si multe altele.

Intrarea este libera, iar accesul se face prin strada Monetariei si iesirea prin B-dul Ion Mihalache. Vizitatorii sunt rugati sa poarte masca si sa respecte regulile de distantare sociala si conditiile de vizitare.

De Sfantul Andrei (sarbatorit in fiecare an pe 30 noiembrie), se seamana grau in vase si se pune la ferestre. Daca graul creste frumos, persoana va avea un an bun si plin de belsug.

Pentru a reusi sa alunge spiritele rele care ies in lume in noaptea de Sf. Andrei, romanii folosesc usturoiul pretutindeni. Cei mai superstitiosi dintre ei ung cu usturoi pragul casei, usile, geamurile si toate locurile pe unde strigoii ar putea intra in locuinta.

Printre obiceiurile stravechi de Sfantul Andrei, in zonele rurale, este si mascarea rituala, cand tinerii se costumeaza in strigoi si umbla pe la casele fetelor, semnaland lipsa de harnicie a unora dintre ele. Acestia umbla imbracati in alb cu obrazare de panza si fura de pe la case o unealta din lemn numita melita cu care fac un zgomot de nedescris la rascruce de drumuri.

Turta lui Andrei este o alta traditie din popor prin care gospodinele nemaritate se aduna intr-o casa si fac turta cu apa neiceputa, sare si faina, masurate cu coaja de nuca. Fiecare coace turta pe vatra, o mananca si asteapta sa isi viseze ursitul, care va veni in vis sa-i dea apa pentru astampararea setei.

Pana duminica, Muzeul National al Taranului Roman isi asteapta vizitatorii in Sala Acvariu, pentru a admira o expozitie realizata de elevii Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din Bucuresti.

Expozitia prezinta o varietate de stari sufletesti si ipostaze ale contextului contemporan filtrate prin prisma experientelor personale ale tinerilor artisti. Sunt prezentate lucrari diverse atat ca tehnica, cat si ca abordare estetica si plastica. Elevii dezvaluie in lucrarile lor preocuparile generatiei actuale si propun un nou registru de teme in contextul artei contemporane.

Citește în continuare