Skip to content

Urban farming – Legume si plante aromatice care pot fi cultivate pe balcon sau terasa

Un balcon spatios poate oferi posibilitatea plantarii diverselor legume si plante aromatice si medicinale in ghivece, jardiniere si ladite. In sezonul cald, balconul poate fi transformat cu putina creativitate si determinare intr-o oaza decorativa incantatoare.

Mini gradina de pe balcon poate fi o sursa excelenta de legume bio, care pot fi degustate imediat dupa cules. Nu doar ca sunt sanatoase pentru copii, dar reprezinta si o excelenta lectie pentru cei mici, care le va capta atentia si le va creste entuziasmul, mai ales daca plantele au sanse mari sa se dezvolte mai rapid.

Legumele si plantele se planteaza usor in vase de diferite marimi si forme, care ocupa armonios balconul sau terasa, neaparat cu gauri de scurgere a surplusului de apa.

Un aspect important care trebuie luat in calcul la cultivarea unei plante pe balcon sau terasa, pe langa nevoile specifice, este si dimensiunea acesteia la maturitate. Cea mai simpla varianta pentru solul din recipiente este pamantul de flori cumparat din supermarket sau din florarii.

In general, legumele au nevoie de expunere zilnica la soare, timp de 7 ore. Daca balconul nu este acoperit, in sezonul rece ghivecele se pot muta in bucatarie. Este nevoie doar de o  temperatura constanta, lumina naturala, apa si ingrasamant adecvat.

Cele mai simple plante care pot fi cultivate pe balcon sunt patrunjelul, mararul, telina, leusteanul, busuiocul, tarhonul sau menta. Cei mai indrazneti pot incerca si cultivarea rosiilor, castravetilor, salatei, ardeilor iuti sau usturoiului verde, dar si variante de capsuni sau chiar vita de vie.

Plantat in jardiniera, pe balcon sau terasa, patrunjelul este foarte putin pretentios, la fel ca si mararul, creste si se regenereaza rapid daca se dezvolta intr-un pamant bogat in humus, la lumina puternica si udat constant. Frunzele de patrunjel si cele de marar dau o aroma proaspata mancarurilor. Ambele verdeturi se pot planta in ghivece prin seminte sau rasaduri.

Cimbrul este o planta perena, aromatica, cu rol decorativ, originara din zona Mediteranei, adora caldura si are nevoie de razele soarelui pentru a creste. Deoarece are o radacina pivotanta si se dezvolta ca o tufa, este indicat sa fie plantat in recipiente mai inalte, cu diametrul de 25-30 cm, utilizand orice tip de pamant afanat. Nu necesita o cantitate mare de substante nutritive si trebuie udat cand pamantul de deasupra s-a uscat.

Busuiocul alunga tantarii si alte insecte daunatoare datorita eugenolului din compozitia acestuia. Este bogat in nutrienti si se cultiva in ghivece ceramice sau jardiniere foarte bine drenate, udate dimineata din belsug, si adora locurile luminoase, adapostite si calduroase.

Menta este o planta aromatica si medicinala cu foarte multe proprietati. Se poate cultiva cu succes si pe balcon, intr-un ghiveci generos, are nevoie de un sol umed, departe de razele directe ale soarelui.

Se regenereaza rapid, ca si patrunjelul, oferind frunze proaspete anual, din aprilie pana la sfarsitul toamnei, excelente pentru o limonada racoroasa bauta pe balcon. Mentolul din frunzele de menta este un foarte bun decongestionant al cailor respiratorii. Pentru a-si mentine vigoarea, poate fi impartita in doua si replantata cu pamant proaspat, in fiecare primavara.

Pentru un rod bogat de rosii, se pot planta in vase soiuri pitice romanesti aromate sau cele cherry, care ofera un aspect decorativ placut balconului pe timpul verii.

Rosiile iubesc lumina naturala, asa ca un balcon orientat spre est are un avantaj in plus in cultivarea acestora. Se poate obtine o cultura optima daca sunt udate din abundenta (evitand frunzele) si daca recipientele in care sunt plantate au un strat de drenaj in partea inferioara. Sustinerea tomatelor crescute pe terasa necesita o modalitate de palisare sau se folosesc araci din lemn pentru sustinere. Plantate in vase de ceramica sau de plastic, rosiile gustoase si proaspete pot fi adaugate in salate oricand.

De asemenea, in spatii restranse pot fi plantati in diferite ghivece si ardeii grasi si cei iuti. Utilizati ca si condiment in prepararea mancarurilor, uscati sau proaspeti, ardeii iuti se planteaza foarte usor din seminte, necesita umiditate permanenta si razele indirecte ale soarelui. Rezista pe tot parcursul anului, daca sunt protejati de temperaturile scazute.

Tot pe balcon puteti cultiva cu brio si salata. Se dezvolta rapid in pamantul bogat in humus si se poate recolta de mai multe ori in sezonul de crestere, ajungand la maturitate in cel mult doua saptamani. O solutie ar fi plantarea rasadurilor in ladite cu diametrul de peste 14 cm sau chiar in jardinierele de pe marginea balconului, optand pentru diferite soiuri, de la salata cu frunza verde la cea brun-rosie sau cu frunze usor incretite.

Microgreens Romania este primul producator local de microplante din Romania, o afacere de familie infiintata in 2013, care pune la dispozitia clientilor o gama diversificata de rasaduri.

Pachetul de plante aromatice multi-anuale (cimbru verde si lemon, oregano, menta, rozmarin si salvie) vine insotit de o schema de plantare si de dozajele pentru ingrasamintele chimice sau bio si este un set pentru 3 mp la pretul de 99 lei. De asemenea, clientii pot opta si pentru un pachet care contine 20 de rasaduri de legume la alegere, care costa 49 lei. 

Comenzile se fac pe website, fie prin mesaj privat pe pagina de Facebook. Plata se face doar online, iar livrarea se realizeaza prin curier rapid sau flota proprie in Bucuresti, Ploiesti si Ilfov.

Rasaduri naturale VIDRA are o gama larga de plante crescute natural, gata de cultivare, si livreaza in toata tara rasaduri de rosii, ardei, castraveti, busuioc, leustean, cimbru, telina sau dovlecei la 1 leu bucata. Comenzile se pot plasa la  0761609382 sau prin mesaj pe pagina de Facebook.

Cultivarea capsunilor in ghivece poate fi ideala pentru cei care detin un balcon restrans sau vor sa-si maximizeze spatiul si in acelasi timp sa se bucure de gustul delicios al capsunelor.

Pentru acest lucru este necesara optarea pentru un soi de capsuni cataratori care adora locurile insorite si pot avea un efect ornamental ajungand la 1,20 – 1,40 metri inaltime. Stolonii de capsuni plantati pe verticala sunt usor de cultivat, necesita un sistem de agatare si se dezvolta in orice tip de pamant, rezistand chiar si la temperaturi foarte scazute.

Important este de mentionat faptul ca pozitia radacinilor stolonilor de capsuni trebuie sa fie perfect dreapta, pe verticala, atunci cand rasadul este plantat in vasele de pe balcon, fara sa acopere mugurul central al plantei. Capsunii trebuie sa fie udati regulat deoarece au nevoie de un sol mereu umed. Capsunele coapte se vor culege periodic pentru a ajuta planta sa produca altele noi.

Gradinamax.ro ofera un pac cu 5 bucati de rasaduri de capsuni urcatoare la 19.90 lei.

Citește în continuare