Skip to content

Plasticul recuperat de pe fundul oceanelor devine instalatie de arta. Artisti din toata lumea atrag atentia asupra mediului prin expozitii, un demers prezent si in Romania

Cele mai recente date arata ca peste 8, 3 miliarde de tone de plastic s-au produs in ultimii 70 de ani, dintre care doar 8% este reciclat in acest moment. Preocuparea pentru mediu a crescut in randul tututor categoriilor sociale, inclusiv ca performance artistic pentru a semnala cat de important este sa avem grija de planeta, mai ales in conditiile schimbarilor climatice atat de rapide.

Potrivit Asociatiei Global Citizen care citeaza un studiu Greenpeace, din anii 1950 s-au produs peste 8,3 miliarde de tone de plastic – greutatea a aproximativ un miliard de elefanti -, dar doar 8% din acestea au fost reciclate. Intre timp, 12% dintre deseurile de plastic sunt arse, iar restul de 79% ajung in general la gropile de gunoi.

Poluarea cu plastic afecteaza cel mai mult viata marina si persoanele din comunitatile cu venituri mici. Peste 700 de milioane de specii marine au fost afectate de plastic in ocean pentru ca odata ajuns in ocean, plasticul poate dura pana la 450 de ani si se sparge incet in particule din ce in ce mai mici – cunoscute sub numele de „microplastice” care raman in ocean permanent, care intra astfel si in lanturile alimentare prin consumul de peste al populatiei.

Proiectul asociatiei Washed Ashore expune arta prin care educa un public global despre poluarea cu plastic din oceane. Proiectul a aparut cand artista Angela Haseltine Pozzi a inceput sa observe cantitati imense de deseurile de pe plajele din sudul Oregonului.

Pe masura ce a aflat mai multe despre poluarea oceanelor cauzate de materialele plastice si de resturile marine, artista a devenit motivata sa faca ceva in acest sens. Cu ajutorul voluntarilor, a procesat peste 20 de tone de deseuri si le-a transformat in peste 70 de sculpturi ale animalelor afectate de poluarea plastica.

View this post on Instagram

A post shared by The Washed Ashore Project (@washedashoreart)

Adeyimi Emmanuel este un artist vizual nigerian si un designer de moda pentru care grija pentru mediu este importanta.

Emmanuel detine o linie de pungi numite ECO, care sunt fabricate in principal din deseuri de plastic. De asemenea, s-a extins pentru a realiza mai multe piese de arta folosind pungi de plastic si alte produse reciclabile.

View this post on Instagram

A post shared by Emmanuel Adeyemi Adebayo (@adeyemiemmanuel.a)

In 2016, Daniel Webb alerga de-a lungul coastei in Margate, Anglia, cand a dat peste o gramada de alge incurcate in plastic. Dupa aceasta intalnire, el a devenit mult mai constient de utilizarea sa din plastic si de cantitatea de ambalaje din plastic din magazine si supermarketuri.

Timp de un an, Webb si-a pastrat produsele din plastic de zi cu zi – suficient pentru a umple peste 22 de pungi de gunoi. Cu toate deseurile de plastic pe care le-a adunat in acea perioada, a realizat apoi „Everyday Plastic”, o imensa pictura murala care se afla acum intr-un parc de distractii numit Dreamland din orasul sau natal.

View this post on Instagram

A post shared by Daniel Webb (@danielmasonwebb)

Veronika Richterova este o artista din Cehia care reutilizeaza deseurile de plastic in moduri creative pentru a crea arta pe care o descrie ca „PET-ART” – PET, adica polietilen tereftalat, care este un compus din plastic din containere, imbracaminte si multe altele. PET-ART de la Richterova este realizat in principal din sticle de plastic.

Artista a colectat mii de sticle de plastic din peste 76 de tari, unde a calatorit in ultimii 16 ani. In 2007, Richtevora a deschis muzeul PET-ART care detine in prezent peste 3.000 de piese realizate din sticle de plastic PET. Colectia include de la sere din sticle de plastic, pana la sculpturi colorate din plastic.

View this post on Instagram

A post shared by Made Out of WHAT (@madeoutofwhat)

Space of Waste este o instalatie de arta care a fost creata in interiorul Gradinii Zoologice din Londra, doar din peturi colectate de pe Tamisa, peste 15.000 de sticle fiind folosite.

Instalatia a fost creata de artistul si arhitectul Nick Wood, iar crearea structurii a durat trei saptamani pentru a se pregati in studioul artistului si a durat inca trei zile pentru a se ridica in spatiul prevazut de gradina zoologica.

View this post on Instagram

A post shared by ZSL London Zoo (@zsllondonzoo)

Si in Romania avem mai multe instalatii de arta care trag un semnal de alarma referitor la prea mult consumerism si prea putina grija fata de mediu.

Robert Bajenaru a avut o astfel de instalatie in curtea Club Control, creata din deseuri reciclabile. Instalatia lui Robert propune un discurs ecologic, al grijii fata de natura, al atentiei spre lucrurile care ne inconjoara si aminteste ca nu suntem singuri pe planeta, ca ar trebui sa avem grija de mediu pentru ca ne afectează zi de zi modul in care intelegem natura si cum privim viitorul.

In prezent, la Romanian Design Week este o galerie speciala dedicata plasticului, denumita Rethinking Plastic, care este curatoriata de Yksi Connect in Eindhoven (Olanda).  

Gandita pe paliere tematice, expozitia reuneste patru puncte centrale sub umbrela carora se regasesc lucrarile a numerosi designeri ca Dirk van der Kooij care proiecteaza si produce mobilier, vaze si lampi din deseuri de plastic, Ineke Hans care experimenteaza cu plasticul reciclat inca din 1997, cand a dezvoltat colectia Ordinary Furniture sau Ellen Willink, care dezvolta genti pentru companii si organizatii realizate din propriile deseuri si reziduuri.

Citește în continuare