Skip to content

Poluarea: cum va afecteaza sanatatea pielii si ce puteti face pentru o protectie eficienta

Poluarea nu dauneaza doar starii generale de sanatate, ci are un efect negativ si asupra pielii, cel mai mare organ al corpului uman. Fumul, smogul (concentratia marita a poluantilor din aer deasupra unei zone dens populata) si lumina soarelui pot crea „radicali liberi”; particule care accelereaza imbatranirea, care reduc abilitatea naturala a pielii de a actiona ca o bariera protectoare. Pe termen lung, aceste toxine confera tenului un aspect obosit, palid, cu riduri premature prin scaderea treptata a elasticitatii si fermitatii.

Este imposibil sa stim cu exactitate nivelul de poluare la care suntem expusi, insa zeci de studii dovedesc ca poluantii transferati din aer pe pielea umana pot contribui la cancerul de piele, imbatranirea prematura a pielii, dermatita atopica, decolorarea, aparitia eczemelor, a psoriazisului si acneei si pot fi absorbite prin epiderma in corp, provocand o gama larga de boli.

Pielea este o importanta bariera in incercarea de a reduce efectele poluarii asupra organismului nostru

In special daca locuiti intr-o zona cu un grad ridicat de poluare, esentiala ar fi curatarea zilnica a tenului cu ajutorul unei spume precum Calendula Deep Cleansing Foaming Face Wash. Daca nu efectuati acest procedeu la finalul zilei, particulele de poluare vor penetra pielea si, pentru ca sunt de 10-20 de ori mai mici decat dimensiunea porilor, acestea vor ajunge cu usurinta in straturile mai profunde ale pielii.

Se pot declansa astfel inflamatii, deshidratarea, dar si reactii la nivel celular, care duc la pierderea elasticitatii si a fermitatii. Noaptea, cand corpul se regenereaza, este prielinca pentru aplicarea unor serumuri anti-oxidante care ar putea contine si vitamina C, asa cum este Capture Youth de la Dior, care ajuta intarirea acestei bariere de protectie.

Etapa de curatare a tenului este vitala, mai ales in perioada calda. Avand in vedere ca raditatiile UV si poluarea sunt deosebit de puternice in timpul verii este important sa va asigurati ca ingrijiti temeinic pielea, pentru a indeparta particulele prinse in straturi de epiderma.

Pentru a fi eficient, orice produs anti-poluare trebuie sa contina protectie UV, plus ingrediente care sunt capabile sa hidrateze, sa intareasca si sa protejeze bariera naturala a pielii, sa se lege si sa neutralizeze metalele grele, sa combata inflamatia si sa livreze antioxidantii potriviti in concentratia si forma necesara pentru a combate distrugerea radicalilor liberi, precum cea de la Chanel, Hydra Beauty.

Radicalii liberi, acele molecule care elimina electronii din celulele sanatoase ale pielii, pot declansa aparitia acneei si a ridurilor. Acestia pot cauza inflamatii, care pot duce la acnee, rozacee si pigmentarea pielii. De asemenea, descompun colagenul si elastina, iar asta duce la aparitia ridurilor.

Calitatea aerului are un impact si asupra apei pe care o folositi atunci cand va spalati, iar daca aceasta este poluata, pielea se poate usca si irita intr-un ritm alert. Un alt factor nociv este aerul murdar care poate face pielea sa arate mai uscata si obosita. Odata ce bariera pielii devine uscata, hidratarea este mai greu de obtinut, iar sansele sa apara iritatii si infectii cresc. Acest tip de piele poate fi descrisa ca sensibila.

Citește în continuare