Skip to content

Portrete incredibile ale artistilor Chopin, Kurt Cobain si David Bowie au fost realizate prin tehnica 3D

Marele compozitor si pianist din secolul al XIX-lea, Frédéric Chopin, a renascut sub forma digitala. In noua interpretare, chipul lui Chopin poate fi admirat in 3D si in culori, ca si cum romanticul polonez ar fi viu in prezent.

Aristul vizual iranian, Hadi Karimi, a prezentat pe Twitter o serie de sculpturi 3D cu cateva vedetele de la Hollywood si alte figuri celebre.

Pentru creatiile sale digitale, Karimi se bazeaza, de obicei, pe fotografiile si videoclipurile existente ale persoanei. Dar pentru conturarea chipului faimosului compozitor a fost putin mai complicat deoarece adevarata fata a lui Chopin a fost oarecum pierduta in istorie.

Sunt putine poze cu compozitorul Frédéric Chopin. Exista doar doua fotografii oficiale cu acesta: un daghereotip, realizat de Louis-Auguste Bisson in studioul sau din Paris in 1847, care nu-l infatiseaza pe compozitor in lumina sa cea mai buna, acesta fiind destul de bolnav cand a fost fotografiat, si o reproducere a unei fotografii deteriorate a lui Chopin, descoperita in 1936, care a fost facuta cel mai probabil in 1845, cand acesta inca mai compunea. Din pacate, originalul s-a pierdut in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, impreuna cu numele fotografului.

Datorita artistului Hadi Karimi, putem admira acum profilul regal al lui Chopin din oricare unghi. 

Fara fotografii originale, Karimi a utilizat „masca mortii” compozitorului polonez, o curiozitate istorica de acum 170 de ani, sculptata de artistul Jean-Baptiste Clésinger la cateva ore dupa moartea lui Chopin, pe 17 octombrie 1849.

Acest obiect nu este foarte util pentru a face asemanari exacte ale chipurilor, deoarece, dupa moarte, toti muschii se deterioreaza si lasa fata desfigurata. Insa reconstructiile digitale ale lui Karimi sunt incredibile.

De asemenea, artistul a folosit o suvita din parul compozitorului, care este pastrata in Muzeul din Varsovia.

Portretele au fost create cu ZBrush, un instrument de sculptura digitala care combina modelarea 3D, 2.5D, textura si pictura. Pentru parul lui Chopin, Karimi a lucrat cu XGen, un instrument interactiv folosit pentru crearea podoabei capilare cu aspect real.

Pe langa tehnica de sculptura ZBrush, Karimi a utilizat Substance Painter pentru textura culorii si a redat intregul proiect in programul Maya, toate specifice pentru artistii 3D si creatorii de jocuri virtuale.

Pe langa perechea de fotografii, singurele imagini ale lui Chopin care mai exista sunt portrete pictate, dar dupa cum subliniaza Karimi, acestea sunt problematice in felul lor propriu. Imaginile picatate au tendinta sa infrumuseteze portretul mai degraba decat sa-l prezinte in mod autentic.

In ciuda luminii complexe, a buzelor roze si a splendorii hainelor, portretul lui Chopin, realizat de Karimi, arata incredibil de real.

Un alt compozitor clasic la care a lucrat pana acum Karimi este Franz Schubert, dar portofoliul artistului contine si o pictograma din secolul al XIX-lea care il infatiseaza pe Freidrich Nietzsche. De asemenea cuprinde si portretele unor artisti contemporani precum David Bowie, Kurt Cobain, Michael Jackon in „Thriller”, Eminem si Amy Winehouse. Portretele celebritatilor pot fi vazute pe site-ul lui Hadi Karimi.

Chopin a fost interpretat de Hugh Grant, in filmul din 1991 intitulat „Impromptu”.

Drama britanica de epoca, regizata de James Lapine si scrisa de Sarah Kernochan, ii are printre actori pe Hugh Grant in rolul lui Frédéric Chopin si Judy Davis in rolul lui George Sand, dar si Emma Thompson care o interpreteaza pe ducesa d’Antan.

Pelicula „Impromptu”a fost filmata de o companie americana, in Franta, ca productie britanica. Locul unde s-a desfasurat filmarea este Chateau des Briottières aflat in afara localitatii Angers, de pe Valea Loarei.

Citește în continuare