Skip to content

Povestea lui Faust, transpusa la Timisoara intr-un spectacol de dans contemporan cu artisti romani. Coregrafia si regia sunt semnate de Roxana Florescu.

Miercuri, 8 noiembrie, povestea lui Faust este transpusa intr-un spectacol de dans contemporan intitulat “Faust 3.0”. Este o creatie artistica realizata printr-o finantare Energie! Burse de creatie, acordata de Municipiul Timisoara, prin Centrul de Proiecte, in cadrul componentei Power Station a Programului cultural national „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023″. 

Spectacolul are la baza “Faust 2.0”, o productie de licenta in coregrafia si regia absolventei Roxana Florescu din cadrul sectiei Artele Spectacolului Muzical al Academiei Nationale de Muzica Gheorghe Dima din Cluj-Napoca.

“Faust 3.0” este descris ca un spectacol energic de dans contemporan cu influente de teatru fizic.

Faust 3.0 prezinta unul dintre oamenii nemultumiti de conditia lor, pentru care placerile lumesti nu sunt de ajuns si care in cautarea cunoasterii absolute, a uitat sa-si traiasca viata. Faust este doar misiunea actuala a lui Mephistopheles, deoarece fiecare om are momente de slabiciune cand partea lui intunecata iese la suprafata. Faust cedeaza in fata ispitelor lui Mephistopheles si isi preda sufletul pentru a gasi placeri de moment si disperare suprema.

Spectacolul va avea loc miercuri la 19:00 in Sala Mare de la Casa Tineretului din Timisoara. Evenimentul este cu intrare libera pe baza de rezervare aici.

In timp ce coregrafia si regia sunt semnate Roxana Florescu, muzica ii apartine lui Nidal Stefan Hamad Al-Essa iar scenografia este realizata de Alexandra Lungu.

Pe scena ii veti vedea pe Carina Sandor, Dragos Cojocea, Eduard Petean, Evelin Farkas, Francesca Dulca, Grigore Avram si Roxana Florescu.

Spectacolul pleaca de la premisa ca omul alege zilnic intre a face bine sau rau, a se gandi si la altii sau doar la el, a fi pasiv sau a actiona, aflandu-se intr-o constanta cautare a echilibrului. 

Relatia dintre Faust si Mephistopheles se cladeste treptat, iar Gretchen reprezinta elementul perturbator in planurile lui Mephistopheles. Faust traverseaza mai multe stari, de la dorinta de sinucidere pana la implinirea sexuala, insa gasirea echilibrului pare a fi imposibila.

De-a lungul secolelor, legenda savantului cercetator care isi vinde sufletul diavolului in schimbul elixirului tineretii a fost reinterpretata de multe ori in literatura si teatru, dar  mai rar in dans. 

Faust al lui Johann Wolfgang von Goethe se confrunta cu o alegere durabila si plina de noduri: fericirea pamanteasca pentru pretul sufletului sau. Partea 1 prezinta modul in care Faust cedeaza in fata ispitelor lui Mephistopheles si isi preda sufletul pentru a gasi placeri de moment si disperare suprema.

Citește în continuare