Skip to content

Povestea singurului tablou cu Mozart la varsta adolescentei care va fi scos la licitatie pentru un milion de dolari. Si celelalte 13 tablouri existente cu el.

La varsta 13 ani, tanarul-minune al muzicii clasice a fost aproape sechestrat de conducatorii orasului Verona pentru un portret special, unul dintre singurele tablouri existente cu Mozart in perioada adolescentei. 

Dupa concertul sustinut in Verona ca parte a turneului italian, Mozart si tatal sau fost invitati la pranz in casa unuia dintre cei mai importanti aristocrati ai vremurilor si prefectul orasului, Pietro Lugiati. Odata ajunsi acolo, gazda le-a propus sa aduca un pictor renumit care sa-l surprinda pe tanarul geniu intr-un portret. Era vorba despre Ciambettino Cignaroli, varul lui Lugiati.

Una dintre prezentele eminente de la pranzul lui Lugiati era Episcopul Ragazzoni. Acesta a tinut atat de mult sa fie finalizat portretul inainte de plecarea familiei Mozart din Verona incat i-a sechestrat pentru cateva ore in camera de muzica a gazdei.

Continuarea povestii este redata mai jos dintr-o scrisoare trimisa de Leopold, tatal lui Mozart catre sotia sa si mama artistului, Anna Maria, aflata acasa in Salzburg.

Cand episcopul a auzit ca va fi pictat un tablou cu Wolfg si ca planuiam sa ne continuam calatoria, a fost de acord sa continuam pranzul. Insa ne-a tinut captivi pana mult dupa ora 1 dupa-amiaza. Pictorul a continuat cu portretul si nu ne-au dat voie sa mancam pana la ora 3.”

Portretul realizat pe o perioada de doua zile de Ciambettino Cignaroli il arata pe Mozart cantand la o orga veche de 200 de ani apartinand gazdei, lui Lugiati. Este imbracat intr-un palton rosu, poarta nelipsita peruca gri pudrata si un inel pretios primit de la Printul Joseph Wenzel in schimbul unui concert.

Partitura pe care o are in fata a devenit un mister – multi cred ca este compusa de el, altii o atribuie unui artist venetian, Baldassare Galuppi. A fost numita „Allegro of Verona, KV 7a in G Major” si este singurul loc in care a aparut vreodata.

Portretul rezultat este mai minimalist decat creatiile obisnuite ale lui Giambettino Cignaroli. Fiind unul dintre cei mai respectati pictori Rococo ai vremurilor, artistul italian devenise Directorul Academiei de Sculptura si Pictura din Verona. Stilul sau era mai aproape de compozitiile pline de ornamente si detalii din Rococo decat simplitatea neoclasica din tabloul cu Mozart. 

Dupa moartea lui Lugiati in 1788, tabloul a trecut in colectia Accademia Filarmonica din Verona. A fost redescoperit de un avocat austriac in 1856, Leopold von Sonnleithner, un mecena pentru Beethoven si Schubert. 

Incepand cu anul 1962, unul din cele cinci portrete rare cu Mozart realizate in timpul vietii sale s-a aflat in colectia privata a familiei pianistului Franco-Elvetian Alfred Cortot.

Opera de arta va fi scoasa la licitatia Christie’s din Paris intre 23 si 27 noiembrie 2019, fiind estimatala 1 – 1,2 milioane de dolari. 

Copilaria lui Mozart s-a desfasurat sub semnul „minunilor”.

Mozart s-a nascut in 1756 in Salzburg, Austria. A fost botezat o zi mai tarziu sub numele Johannes Chrysotomus Wolfgangus Theophilus Mozart. Cinci din cei sase frati au murit in primele luni de viata, el fiind ultimul copil al familiei. Sora lui mai mare, Maria Anna, a supravietuit si a devenit partenera de turnee prin Europa, amandoi fiind plimbati pe la curtile regale drept „copii minune”.

A primit lectii de vioara inca din primii ani de viata, tatal sau Leopold fiind compozitor si profesor de muzica. La varsta de 3 ani Mozart canta la claviatura, un instrument vechi cu clape. La 5 ani stia sa manuiasca clavecinul si vioara ca un profesionist iar la 6 ani a fost incurajat de familie sa cante in casele aristocratilor din Bavaria.

Leopold Mozart si copii sai, 1763 – Louis Carrogis Carmontelle.

La 7 ani, Mozart a sustinut primul concert in fata Familiei Regale a Austriei, in resedinta de vara a Imparatesei Maria Theresa. Dupa aplauzele primite, micul muzician a alunecat pe podeaua proaspat lustruita fiind ajutat sa se ridice de Printesa Maria careia i-a multumit cu o cerere in casatorie. 

Concertul a fost un succes rasunator atragand invitatii de la alte Curti Regale din Europa astfel ca Mozart si familia lui au plecat in turneu. Printesa s-a casatorit cativa ani mai tarziu cu Regele Louix XV al Frantei devenind Regina Marie Antoinette.

Dupa concerte in Viena, au urmat vizite la Versailles si in Londra unde a compus prima simfonie, la varsta de 8 ani. 

Mozart a fost un copil minune, stiind sa cante la mai multe instrumente, sa compuna muzica clasica si sa redea intregi concerte pe care le auzea. Putea sa scrie partitura unei opere muzicale dupa o singura auditie iar acest talent i-a adus Rangul de Cavaler din partea Papei Clement al XIV-lea. 

La varsta de 14 ani, in 1770, Mozart a fost prezent in Capela Sixtina din Vatican pentru un concert dupa Miserere a lui Gregorio Allegri. Fiind muzica sacra, Biserica Catolica a interzis reproducerea operei in scris. Tanarul geniu a avut nevoie de numai 15 minute in camera de hotel ca sa scrie partitura, dupa finalul interpretarii. 

Un portret cu Mozart imbracat in haine formale in copilarie pictat de Pietro Antonio Lorenzoni.

Disciplina impusa de tatal sau si ambitia familiei de a-l transforma intr-o vedeta a vremurilor i-au adus lui Mozart o adolescenta agitata. 14 ani din cei 35 traiti de geniul austriac au fost pe drumuri, prin turnee iar episodul portretului lui Cignaroli este reprezentativ pentru povestea vietii unuia dintre cei mai influenti muzicieni nascuti vreodata.

Exista 14 tablouri cu Mozart, numai patru dintre ele sunt in proprietate privata. 

Creatia lui Cignaroli este unul dintre cele patru tablouri cu Mozart ramase in proprietate privata, restul sunt detinute de muzee si institutii ale statului.

In total, exista 14 tablouri cunoscute cu Mozart. Noua dintre ele se afla in colectia permanenta a Fundatiei Mozarteum iar alte trei au fost imprumutate pentru expozitiile lor.  

Mozart de Joseph Maria Grassi 

Miniatura in fildes cu Mozart la 16 ani.

Portretul de familie Mozart din 1780 realizat de Johann Nepomuk della Croce. Wolfgang este in centru langa sora lui, Maria Anna si tatal Leopold. Mama lor murise cu doi ani in urma asa ca este inclusa printr-un tablou cu ea atarnat pe peretele din spate.

Relief realizat de Leonhard Posch in 1789.

Un desen realizat pe suprafata argintata de Doris Stock in 1789 in timpul vizitei lui Mozart in Dresden.

Portretul din Bologna din 1777.

Cea mai raspandita imagine cu Mozart a fost creata post-portem de Barbara Krafft in 1819.

Portret din  1783 de Joseph Hickel, pictorul Curtii Imperiale a Austriei.

In 1777, Mozart a facut acest portret cadou verisoarei sale, Maria Anna Thekla Mozart.

Portret realizat de Joseph Lange, cumnatul lui Mozart. A fost tabloul preferat al sotiei sale.

Silueta gravata de Philipp Bossler in 1784.

Citește în continuare