Skip to content

Cu cinematografe inchise, premierele filmelor in Romania se muta si in online. Povestea femeilor luptatoare in cel de-Al Doilea Razboi Mondial se poate vedea in filmul “Beanpole” pe Vimeo

Cu masurile de siguranta in vigoare si contextul imprevizibil privind programul de functionare al cinematografelor fizice, casa de distributie Independenta Film lanseaza pe propriul canal de Vimeo filmul “Beanpole”, productia tanarului cineast rus Kantemir Balagov, prezentat in sectiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes 2019, unde a primit Premiul pentru regie si Premiul FIPRESCI. Totodata, filmul va rula si in cinematografele din tara functionale si va intra in programul celor care se vor redeschide in curand.

Filmul a fost inspirat de cartea Svetlanei Aleksievici „Razboiul nu are chip de femeie”, in care se construieste o poveste fictiva din Leningradul anului 1945, pe urmele a doua tinere femei ce au participat la razboi, iar acum lupta pentru a-si reconstrui viata printre ruine.

„Ma intereseaza soarta femeilor si, mai ales, a femeilor care au luptat in cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Conform datelor, acesta a fost razboiul cu cea mai mare participare a femeilor. Ca autor, ma intereseaza sa gasesc un raspuns la intrebarea: ce se intampla cu o persoana care ar trebui sa dea viata dupa ce a trecut prin incercarile razboiului?”, spune Kantemir Balagov, in varsta de 28 de ani, numit copilul-minune al cinematografiei ruse si aflat la al doilea lungmetraj de fictiune.

Beanpole” le are in roluri principale pe Viktoria Miroshnichenko si Vasilisa Perelygina, ambele aflate la debut, si a reprezentat Rusia in cursa pentru o nominalizare la Oscarul pentru cel mai bun film international din 2020. Filmul a fost prezentat in Romania in avanpremieră in 2019, in cadrul Les Films de Cannes.

Filmul este disponibil de vineri, 30 octombrie pe canalul de Vimeo al Independenta Film, https://vimeo.com/independentafilm. Costul unui bilet este de 3$, iar utilizatorul poate vedea filmul intr-un interval de doua zile de la achizitie.

Tranzit/ Transit “(r. Christian Petzold), nominalizat pentru Ursul de Aur la Berlin 2018, si “Nebune de fericire/ La pazza gioia” (r. Paolo Virzì), nominalizat la European Film Awards 2017 urmeaza sa fie disponibile pe canalul de Vimeo al Independenta Film in curand, lista avand saptamanal titluri noi.

In contextul crizei pandemice, filmele independente, la fel ca intreaga industrie culturala independenta, sufera din lipsa unui program coerent de ajutor din partea guvernului sau a Ministerului Culturii. Pana in acest moment de la debutul crizei in luna martie 2020, niciun program de finantare nu a aparut pentru acestia.

Recent, Televiziunea Romana a anuntat ca are alocati pentru anul acesta pentru finantarea producatorilor independenti de film din Romania suma de 807.000 lei. Banii provin din contributia institutiei la Fondul Cinematografic National cu 15% din veniturile incasate din publicitate. Sesiunea de finantare pentru anul 2020, conform Ordonanţei de Guvern nr. 39/2005, a inceput deja si se adreseaza filmelor in post-productie. Pana in prezent, TVR a finantat peste 165 de filme, din toate genurile cinematografice, productii semnate de regizori debutanti sau consacrati, multe dintre acestea fiind premiate la festivaluri importante.

Citește în continuare