Skip to content

Monetaria Regala britanica a dezvaluit primele monede cu portretul Regelui Charles, creat de sculptorul Martin Jennings. In Romania, zilele viitoare vor fi scoase la licitatie monede extrem de rare de pe vremea dacilor, a lui Stefan cel Mare sau a Regelui Ferdinand I.

Monetaria Regala a Regatului Unit a dezvaluit o prima moneda oficiala care il reprezinta pe noul monarh, regele Charles al III-lea.

Potrivit publicatiei The Times, primul portret numismatic al regelui va aparea pe o serie de monede de 5 lire si 50 pence menite sa comemoreze domnia Reginei Elisabeta a II-a. Moneda de 50 pence va intra in circulatie incepand cu luna decembrie.

Reversul monedei comemorative de 5 lire sterline va prezenta si doua noi portrete ale regretatei regine, concepute de artistul John Bergdahl, specializat in monede.

Pe reversul monedei comemorative de 50 de pence va aparea un design din 1953, folosit initial pentru a sarbatori incoronarea reginei. Are patru scuturi decorate cu stemele regale si embleme ale celor patru natiuni: un trandafir pentru Anglia, un ciulin pentru Scotia, un trifoi pentru Irlanda de Nord si un praz pentru tara Galilor.

Portretul regelui a fost aprobat personal de noul monarh britanic inca de anul trecut, fiind una dintre primele schimbari majore dupa moartea Reginei Elisabeta care va avea impact in spatiul public.

Primul portret numismatic al Regelui Charles a fost realizat de sculptorul britanic Martin Jennings. Este cunoscut pentru imortalizarea unor figuri celebre prin sculpturi din bronz. Printre cele mai cunoscute creatii se numara statuia lui John Betjeman instalata in statia St. Pancras din Londra, sculptura lui Philip Larkin din statia Hull Paragon Interchange, Charles Dickens in Portsmouth si George Orwell langa BBC Broadcasting House. 

„Este cea mai mica lucrare pe care am creat-o”, a spus Jennings, „dar este smerelnic sa stii ca va fi vazuta si tinuta de oameni din intreaga lume in secolele viitoare.”

Portretul regelui este indreptat spre stanga, in directia opusa efigiei mamei sale, care este indreptata spre dreapta. 

Schimbare directiei profilului de la monarh la monarh a fost o traditie care dateaza din secolul al XVII-lea, de pe vremea regelui Charles al II-lea. 

Singura exceptie de la aceasta regula a fost in scurta domnie a lui Edward al VIII-lea, caruia ii placeau portretele cu el vazute din profilul stang. In cateva luni, Edward a abdicat de la tron, intr-un scandal care a zguduit monarhia britanica si ale caror ecouri se resimt si astazi.

Obiceiul a fost restabilit odata cu urcarea pe tron ​​a lui George al VI-lea, tatal Reginei Elisabeta a II-a, portretul sau fiind orientat spre stanga, de parca imaginea fratelui sau ar fi fost indreptata spre dreapta.

Primele monede cu portretul Regelui Charles vor fi produse de Monetaria Regala in urmatoarele luni si vor intra in circulatie imediat dupa aceea.

In inscriptia latina care inconjoara amprenta profilul Regelui Charles scrie: „• CHARLES III • D • G • REX • ​​F • D • 5 POUNDS • 2022”, care se traduce prin: „Regele Charles al III-lea, prin gratia lui Dumnezeu, Aparatorul Credintei”. 

In prezent, in Marea Britanie sunt in circulatie aproximativ 29 de miliarde de monede cu portretul Reginei. Treptat, vor fi inlocuite cu monedele care poarta simbolurile noului monarh.

In Romania, Artmark va organiza zilele viitoare o licitatie cu monede extrem de rare care dateaza incepand din perioada dacilor, din urma cu 1800 de ani.

Pana pe 11 octombrie, casa de licitatii Artmark pune in vanzare peste 500 de monede, organizate cronologic, care ilustreaza istoria numismatica a Romaniei.

Intr-un eveniment extrem de rar in istoria colectionarilor romani,„Licitatia unei Colectii de Numismatica aproape Completa” parcurge mai multe epoci ale monedelor circulate in spatiul romanesc, martore la ascensiunea si decaderea imperiilor, la formarea statelor romane, la proclamarea independentei si la formarea regatului Romaniei.

Include monede intr-o stare de conservare buna si foarte buna din care 28 sunt gradate in top pop – cea mai buna stare de conservare cunoscuta pentru moneda de referinta – dar si 123 de monede din argint si 23 de piese de aur.

Valoarea unei monede este stabilita de vechime, raritatea seriei, starea de conservare, dar si de evenimentul sau personalitatea pe care o ilustreaza. 

Moneda 100 Lei 1922, MS 62, aur

Un exemplu in acest sens este moneda 100 lei din 1922, gradata MS 62 (mint state) din aur, care ilustreaza figura Regelui Ferdinand I si care are pretul de pornire de 5.000 de euro, fiind printre cele mai valoroase piese din licitatie. 

Moneda 50 Lei 1906, UNC Details, aur

Totodata, se remarca si o serie de monede din aur de la 1906, din momentul jubiliar al aniversarii celor 40 de ani de domnie ai primului rege al Romaniei.

Colectia de monede poate fi admirata la Palatul Cesianu-Racovita de luni pana duminica in intervalul orar 10:00-20:00. Evenimentul din 11 octombrie, ora 19:00, va avea loc in format hibrid: online pe platforma Artmark Live 2.0 si in sala de licitatii din str. C.A. Rosetti. Lista completa a loturilor o veti gasi aici.

Citește în continuare