Skip to content

Principesa Sofia expune fotografii din mediul urban la Galeria Galateca din Bucuresti. Expozitia este parte dintr-un proiect care descopera Romania din perspectiva unui membru al familiei regale.

Principesa Sofia a Romaniei exploreaza mediul urban romanesc intr-o expozitie de fotografie la Galateca. „Din piatra si otel – O calatorie in lumea Urbex” va fi vernisata la galeria bucuresteana maine, pe 31 octombrie.

Expozitia de fotografie este al treilea proiect din seria „A Celebration”, o sarbatoare vizuala a patrimoniului cultural, rural si de mediu al Romaniei. 

Cu aceeasi ocazie, va fi lansat si albumul omonim ce cuprinde fotografiile realizate si incluse in expozitie.

Daca primele doua proiecte s-au concentrat pe manastirile din Romania si frumusetea peisajelor din Maramures, al treilea vorbeste despre explorarea urbana, cladiri in ruina, cladiri abandonate, aducand in fata privitorului cadre surprinse in diferite zone ale tarii.

„Romania A Celebration” este un proiect ce isi propune ca publicul sa descopere Romania din perspectiva unica a unui membru a familiei regale. Expozitia de la Galeria Galateca va putea fi vizitata pana pe 12 noiembrie.

Alteta Sa Regala Principesa Sofia, cea de-a patra fiica a regelui Mihai si a reginei Ana ai Romaniei, s-a nascut la Atena, pe 29 octombrie 1957. 

A studiat in Elvetia si Marea Britanie, apoi, in Statele Unite, a urmat cursuri de Arte Frumoase la University North Carolina, Ashevillle, si de design grafic si fotografie la Corcoran College of Art and Design din Washington D.C. Principesa Sofia a avut expozitii solo si a participat in expozitii colective pe ambele maluri ale Atlanticului.

Dupa caderea comunismului in Romania, in decembrie 1989, Principesa Sofia a parasit Statele Unite si s-a intors la casa familiei din Elvetia, pentru a-si ajuta tatal. A jucat un rol important in consolidarea Secretariatului de la Versoix, alaturi de sora ei, Principesa Mostenitoare Margareta.

In ianuarie 1990, Principesa Sofia si Principesa Margareta au pasit pentru prima data pe pamant romanesc. Au descoperit o societate profund marcata de perioada comunista. Principesele au hotarat sa puna bazele Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei, pentru a sustine proiecte durabile in domeniile educatiei, dezvoltarii comunitatii, societatii civile si culturii.

In calitate de vicepresedinte al Fundatiei, Principesa Sofia a avut un rol esential in identificarea unor proiecte de mare importanta, in campanii de strangere de fonduri pe intreg teritoriul Statelor Unite, in organizarea ajutoarelor umanitare. De asemenea, Principesa a contribuit la promovarea activitatii Fundatiei pe plan international.

Fotografie cu Brasovul realizata de Principesa Sofia

In 1995, a publicat, la Bucuresti, o carte de povesti pentru copii, ilustrata de tineri artisti romani. Toate veniturile obtinute au fost cedate Fundatiei pentru proiectele menite sa sprijine copiii.

Fiica Principesei Sofia, Elisabeta-Maria Biarneix, s-a nascut la Argenteuil, Franta, in 1999. Principesa si-a numit fiica dupa cele doua Regine ale Romaniei, Regina Elisabeta si Regina Maria.

Elisabeta-Maria si Principesa Sofia au locuit in Franta pana vara anului 2018 cand s-au mutat in Romania. Principesa participa la evenimente publice, fie legate de educatie si cultura, fie cand i se incredinteaza misiunea de a reprezenta pe Majestatea Sa.

Expozitia de la Galateca va putea fi vizitata pana pe 12 noiembrie.

Citește în continuare