Skip to content

Rochia de mireasa a Printesei Diana va fi expusa pentru prima data dupa moartea ei la Palatul Kensington. Expozitia va include creatii nevazute ale designerilor regali.

Rochia de mireasa a Printesei Diana va fi expusa la Palatul Kensington pentru prima data in mai bine de 25 de ani. Expozitia va prezenta si articole nevazute din arhivele celor mai celebri couturieri regali ai secolului al XX-lea.

Expozitia „Royal Style In The Making”se va deschide pe 3 iunie in Orangeria proaspat restaurata a Palatului Kensington si va putea fi vizitata pana pe 2 ianuarie 2022. Scopul este sa exploreze „relatia intima dintre designerul de moda si clientul regal”.

Printul William si Printul Harry au donat rochia de mireasa din tafta de matase a mamei lor catre asociatia Historical Royal Palaces care organizeaza expozitiile din palatele regale.

Rochia de mireasa a Printesei Diana a fost conceputa de David si Elizabeth Emanuel pentru nunta cu Printul Charles din 29 iulie1981. Prin decolteul discret si manecile bufante impodobite cu volane generoase, stilul a devenit popular imediat dupa nunta si a influentat puternic modaanilor ’80.

Faimoasa silueta include corsetul, straturile de jupoane din plasa rigida care alcatuiesc fusta si aproximativ 10.000 de perle care impodobesc tulle-ul de matase de culoarea fildesului. Fata si spatele sunt acoperite cu panouri de dantela antica de tipul Carrickmacross care au apartinut Reginei Mary, strabunica Printului Charles. In expozitie, rochia va fi alaturi de faimoasa trena lunga de 25 de metri, cea mai lunga in istoria nuntilor regale.

Matthew Storey, curatorul expozitiei a declarat ca „va pune in lumina unele dintre cele mai mari talente ale designului britanic, ale caror lucrari au contribuit la modelarea identitatii vizuale a monarhiei secolului al XX-lea”. A adaugat ca, in timp ce rochia Dianei va fi atractia vitrinelor, vor exista si „unele surprize reale” pentru fanii modei regale. Rochia Dianei a fost expusa ultima oara in 1995 la Palatul Kensington.

Expozitia va include o copie a rochiei de incoronare din 1937 a reginei Elisabeta.

A fost creata de designerul preferat al Reginei Mama, Madame Handley-Seymour si prezinta embleme nationale aurii care simbolizeaza continuitatea monarhiei britanice dupa inceputul domniei neasteptate a lui George al VI-lea care a mostenit tronul dupa abdicarea lui Edward al VIII-lea.

Storey a remarcat modul in care expozitia va explora „procesul din spatele crearii cele mai importante tinute din istoria regala”. Va contine schite originale, mostre de tesaturi si fotografii nevazute din colectia „Royal Ceremonial Dress”.

Dupa moartea ei, Diana a lasat o mostenire de 21 de milioane de lire sterline in grija administratorilor, mamei si surorii sale, Lady Sarah. Dupa aplicarea taxelor succesorale, au ramas 12,9 milioane de lire sterline care trebuie sa fie distribuita beneficiarilor.

Ulterior, cei doi fii ai Printesei, Printul William si Printul Harry, au mostenit majoritatea averii ei. Fiecare dintre ei a primit aproximativ 6,5 milioane de lire sterline care au fost investititi si au adunat dobanzi substantiale. La implinirea varstei de 30 de ani, in 2012, respectiv 2014, fiecare dintre ei a primit aproximativ 10 milioane de lire sterline. 

Bunurile materiale ale Dianei au fost lasate in grija fratelui ei care le-a expus in casa copilariei, la Althorp, de doua ori pe an pana cand au fost returnate Printilor. Printre obiecte se numarau rochiile si costumele ei, impreuna cu numeroase fotografii de familie, bijuterii, doua diademe cu diamante, inelul de logodna si un ceas din aur galben. Inelul de logodna i-a revenit lui William care i l-a daruit sotiei sale, Kate Middleton. Rochia de mireasa a fost lasata in posesia lui Harry desi amandoi detin drepturile asupra ei.

Mai jos puteti vedea peste 100 de tinute purtate de Printesa Diana care au devenit referinte de stil si eleganta.

Citește în continuare