Skip to content

Studioul Paramount Pictures a fost dat in judecata pentru drepturile de autor „Top Gun: Maverick”. Filmul are peste 500 milioane dolari dolari incasari globale in doar 2 saptamani

In timp ce „Top Gun: Maverick” continua sa adune recorduri in box office-uri din intreaga lume, un proces pentru drepturile asupra filmului tocmai a ajuns la Paramount Pictures.

Familia barbatului al carui articol din revista a inspirat filmul „Top Gun” din 1986 da in judecata Paramount Pictures pentru incalcarea drepturilor de autor.

Shosh si Yuval Yonay – vaduva si fiul lui Ehud Yonay – spun ca si-au exercitat dreptul de a recupera drepturile de autor asupra povestii in 2018 si ca a intrat in vigoare in 2020. In acest timp, Paramount nu a recastigat drepturile de film inainte de a lansa „Top Gun: Maverick”, the spun reclamantii. Paramount, intr-o declaratie pentru publicatia NPR, a promis ca va redeschide procesul.

In 1983, revista California a publicat un articol al lui Ehud Yonay intitulat „Top Guns”, care spunea povestea pilotilor marinei „intr-un mod remarcabil de viu si cinematografic”, potrivit procesului. Paramount si-a asigurat drepturile de film asupra articolului saptamani mai tarziu, iar filmul de succes „Top Gun” a fost lansat in 1986.

Sotii Yonay spun ca au optat sa recupereze drepturile de autor, ceea ce li se permite, conform legii, dupa 35 de ani.

Chiar daca asa a fost intelegerea initiala, o astfel de miscare nu ar impiedica Paramount sa continue sa distribuie filmul, daca ar obtine din nou drepturile de autor  pentru orice vrea casa de productie sa creeze pe baza povestii lui Yonay, sustine familia.

Potrivit procesului, Paramount a raspuns ca filmul a fost „ finalizat in mare masura” pana pe 24 ianuarie, 2020, dar sotii Yonay sustin ca munca la „Top Gun: Maverick” nu s-a incheiat pana in 2021, la un an dupa ce drepturile de film nu mai erau detinute de Paramount.

Mult-asteptata continuare pentru filmul iconic „Top Gun” din 1986 era programata sa fie lansata in 2019 dar a fost amanata de mai multe ori din cauza unor secvente foarte complicate care implicau o coregrafie mult prea complexa a avioanelor in zbor.

Dupa ce au fost rezolvate problemele legate de zboruri, „Top Gun: Maverick” urma sa fie lansat in cinematografe in iunie 2020 insa a fost amanat cu 6 luni din cauza pandemiei de Covid-19. Ulterior, a fost amanat de alte 3 ori, si a intrat in cinematografele din Romania pe 27 mai 2022.

Avandu-i in distributie pe Miles Teller, Jennifer Connelly, John Hamm, Val Kilmer, Ed Harris si Glen Powell, noua productie il are ca protagonist pe ofiterul aerian Pete Mitchell cunoscut drept „Maverick” – jucat de Tom Cruise. Actiunea are loc la 34 de ani dupa filmul original si readuce in prim plan un rol considerat de multi critici ca fiind unul de referinta pentru Cruise.

Regia ii apartine lui Joseph Kosinski iar scenariul scris de Ehren Kruger, Eric Warren Singer si Christopher McQuarrie il pune pe Maverick in pozitia de antrenor al unei noi generatii de absolventi Top Gun. Unul dintre acestia este Bradley „Rooster” Bradshaw, jucat de Miles Teller, fiul prietenului lui Maverick, Nick „Goose” Bradshaw.

Citește în continuare