Skip to content

Procurorii argentinieni il plaseaza pe Plácido Domingo in mijlocul unei secte care se ocupa de trafic de persoane, prostitutie si droguri. Gruparea functiona de 30 de ani sub forma unui cult cu structura piramidala, condus de un Maestru.

Procurorii argentinieni au stablit pe tenorul spaniol Plácido Domingo are legatura cu un grup criminal din Buenos Aires care era un front pentru numeroase crime, printre care trafic de droguri, de persoane si prostitutie, inclusiv cu minori.

Zilele trecute, politia argentiniana a realizat 50 de raiduri impotriva Grupului BA care opera sub numele de Buenos Aires Yoga School. Au fost arestate 19 persoane insa pe numele lui Domingo nu a fost emis pana acum un mandat de arestare si nu a fost pus nici sub acuzatie oficiala, desi autoritatile au facut publice o serie de inregistrari care il plaseaza pe tenor in centrul scandalului.

In urma raidurilor, au fost puse sub sechestru 37 de proprietati, 13 automobile si s-a vorbit despre apartenenta unor personalitati foarte cunoscute din industria divertismentului la gruparea criminala sau „secta”, asa cum a numit-o publicatia La Nacion. Pe langa celebritati, din grup faceau parte si politicieni dar si alti oameni influenti. Cu totii utilizau un studio de yoga ca fatada pentru intalnirile lor dar si pentru a coopta noi membrii sau noi victime.

Presa din America Latina a intrat in posesia unor inregistrari audio obtinute prin interceptarea unor apeluri telefonice, acestea fiind difuzate imediat pe cele mai vizionate canale TV din zona. 

Interceptarile includ vocea unei femei si a unui barbat – despre care autoritatile sustin ca este Plácido Domingo- care face planuri cu membrii retelei criminale. Momentan, nu se cunosc datele la care au fost realizate aceste inregistrari. Numele de cod utilizat de cei doi pentru Domingo este „Mendy” iar acesta ofera instructiuni despre cum ar trebui sa evite sa fie vazuti impreuna si ii cere interlocutoarei sa ajunga separat in camera lui de hotel.

Cei doi negociaza o presupusa intalnire sexuala iar femeia face parte din „secta” care era condusa de „maestrul” Juan Percowicz, in varsta de 84 de ani, fondatorul presupusului cult. Domingo ii spune femeii cum ar trebui sa faca pentru a nu fi vazuta cand intra in camera lui de hotel: „Cand plecam de la cina, venim separat, o facem asa pentru ca agentii mei urmeaza sa urce in camera cu mine, cand ma deplasez. Si vor ramane la acelasi etaj.”

La un moment dat, „Mendy” vorbeste despre modul in care Domingo „a colaborat cu acest produs.” Interceptarile au fost difuzate sub forma unor fragmente care nu se leaga neaparat intre ele dar care il plaseaza pe tenor in cadrul cultului.

Gruparea criminala opereaza in Buenos Aires de mai bine de 30 de ani, de-a lungul timpului au existat declaratii ale vecinilor care vorbeau despre „lucrurile ciudate” pe care le vedeau petrecandu-se in cladirea alba de 10 etaje din cartierul Villa Crespo. Acuzatiile aduse de procurori indica apartenenta la un cult care a tansformat in victime sute de oameni care au venit la scoala de yoga in cautarea fericirii si a bunastarii. In schimb, au fost dezbracati, deposedati de toate bunurile, fortati la sclavie si prostitutie.

Sistemul judiciar argentinian este foarte familiarizat cu Percowicz. In 1993, a fost acuzat de aceleasi crime, dar a scapat dupa ce au fost descoperite legaturile cu politicieni locali si organizatii internationale pentru drepturile omului. La vremea respectiva, s-a renuntat la acuzatii. 

In timpul perchezitiilor desfasurate zilele trecute, politistii au gasit sume importante de bani in casa lui Percowicz, dar si monede de aur si argint din SUA. S-a descoperit si ca el avea parteneri in toata Argentina dar si in SUA, unde cultul detinea un birou de recrutare.

In mod specific culturilor, conducatorii utilizau metodele traditionale a sistemelor piramidale care erau deghizate in cursul de filosofie si yoga. In varful piramidei cu sapte niveluri statea Percowicz, care se autointitula „Inger” sau „Maestru”. Sub el se aflau „Apostoli” (nivelul sase), „Geniile” (nivelul cinci) si „Elevii” (nivelul patru). Nivelurile 1-3 au fost pentru oameni obisnuiti. Potrivit rechizitoriului, membrii la nivel inalt erau responsabili de diferitele activitati care canalizau oameni si resurse catre organizatie.

Intr-o conversatie avuta cu un barbat neidentificat, Percowicz spune: „Plácido a spus ca ar putea veni sa ne viziteze, adica ca va veni sa ma viziteze. Pentru ca se duce acasa la New York si si-a amintit de ieri”. In plus, ii spune interlocutorului sau sa organizeze intalnirea si incheie: „Va trebui sa ma sacrific inca o data, am o mare vocatie pentru acest serviciu”.

In total, peste 1.700 de oameni au trecut prin secta lui Percowicz de-a lungul anilor. Dupa ce deveneau parte din cult, femeile erau fortate sa urmeze o ucenicie pentru a deveni prostituate, ulterior fiind inchiriate oamenilor de afaceri bogati care le plateau serviciile. In schimb, femeile primeau puncte care le permiteau sa urce la urmatorul nivel al piramidei.

Raidurile politiei au strans peste 1 milion de dolari in numerar, 30 de medalioane de argint, o colectie mare de filme porno, jucarii sexuale si fise medicale si titluri de proprietate apartinand membrilor gruparii. 

Cariera celebrului tenor spaniol a intrat in declin din 2019 cand peste 20 de femei l-au acuzat public de agresiune sexuala, atingeri indecente si saruturi fortate. Domingo le hartuia, le facea avansuri si daca il refuzau, le aplica pedepse profesionale.

Ca urmare a acelor acuzatii care au fost coroborate de zeci de martori, Domingo a fost concediat de Metropolitan Opera din New York si a fost fortat sa demisioneze din functia de director general al Operei din Los Angeles. Ulterior, in martie 2020, tenorul a fost eliminat din programul de mentorat pentru tineri pe care il sustinea la Washington National Opera unde a fost si director general din 1996 pana in 2011.

Domingo a raspuns public acuzatiilor aduse printr-o postare emisa pe pagina de Facebook unde a incercat sa isi ceara scuze si a sfarsit prin a nega intamplarile: „Scuzele mele au fost sincere si din suflet, catre orice coleg pe care l-am facut sa se simta inconfortabil sau ranit, in orice maniera, de orice am facut sau spus vreodata. Nu a fost niciodata intentia mea sa ranesc sau deranjez pe cineva. Dar stiu ce nu am facut si voi nega din nou. Nu m-am purtat niciodata agresiv fata de cineva, si nu am facut niciodata nimic ca sa impiedice sau sa raneasca cariera cuiva in vreun fel. Dimpotriva, mi-am petrecut o mare parte din jumatatea de secol in lumea operei sustinand industria si promovand cariera nenumaratilor cantareti.”

In prezent, agenda tenorului este incarcata, urmeaza sa sustina spectacole in Mexic, pe Arena di Verona, in Slovenia, Spania, Turcia, Germania, Ungaria, Paraguay sau Croatia.

Citește în continuare