Skip to content

Ce puteti face in weekend-ul 18-21 noiembrie: premiera TNB, BIEFF, Dostoievski 200, concert la Ateneul Roman, targuri tematice si expozitii in oras

Din cauza cresterii numarului de persoane infectate cu noul coronavirus, evenimentele organizate in spatii închise, precum cinematografele, institutiile de spectacole si/sau concerte, pot avea loc cu participarea publicului pana la 30% din capacitatea maxima a spatiului si cu purtarea mastii de protectie, iar prezenta se face doar cu certificat de vaccinare.

Va recomandam cateva dintre evenimentele week end-ului si va rugam sa le vizitati si experimentati purtand masca si respectand distantarea sociala.

La TNB are loc in cadrul 9G premiera spectacolului „Extraordinara viata”, de Mariano Tenconi Blanco cu Aida Economu si Mihaela Velicu, regia Teodora Petre si coregrafie Stefan Lupu, iar muzica orginala Cezar Antal. Spectacolul are reprezentatii pe 19-20 noiembrie 2021.

In Argentina Evitei Perón, doua fetite, Aurora Cruz (Aida Economu) si Blanca Fierro (Mihaela Velicu), nascute intr-un sat de la malul marii, descopera la varsta de 5 ani ca daca privesc impreuna luna tinandu-se de mana, devin amandoua martorele celui mai mare miracol – miracolul vietii.

In calatoria lor printre dezamagiri si bucurii, ele isi marturisesc viata prin scrisori, in care auzim ritmul acelor de ceasornic. Literatura le devine un aliat al supravietuirii, nu doar un mod de exprimare, ci un fel terapeutic de a exista. Detalii aici.

Pana pe 21 noiembrie, la Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie si Muzeul National de Arta al Romaniei (Sala Auditorium) are loc Festivalul International de Film Experimental, BIEFF.

Doua dintre cele mai apreciate lungmetraje prezentate anul acesta la Cannes, dar si o selectie de scurtmetraje recent premiate de marile festivaluri europene, incluse in programul Golden Shorts, se vor vedea pentru prima data pe marele ecran din Romania.

La Ateneul Roman, sub bagheta lui Christian Badea, Mihaela Martin (vioara) si Razvan Popovici (viola), alaturi de Orchestra simfonica a Filarmonicii „George Enescu”, vor avea pe 19 noiembrie un program cu Max Bruch si Antonin Dvorak.

Detalii despre eveniment, aici.

La Cinema Muzeul Țăranului Român, se organizeaza Festivalul Casa Rusa Dostoievski, un eveniment care marcheaza 200 de ani de la moartea scriitorului.

Pe 19 noiembrie, au loc doua proiectii, „Visul unchiului” (1966) si „Nopti albe” (1960), adaptari ecranizate a scrierilor cu acelasi nume de F. M. Dostoievski. Intrarea este gratuita, in limita locurilor disponibile.

La Muzeul National de Arta al Romaniei a fost deschisa expozitia „Idolul modern. Henry Moore in Blocul Rasaritean”, o documentare a expozitiilor realizate de unul dintre cei mai semnificativi artisti britanici ai secolului trecut.

Cu un caracter documentar, expozitia isi propune o contextualizare a itinerarii expozitiei Henry Moore la Bucuresti, Bratislava, Praga si Budapesta in 1966–67. Este un proiect colectiv de cercetare, fiind initiata de istoricii de arta Alina Serban (Bucuresti), Daniel Véri (Budapesta) si Lujza Kotočová (Praga) si contine o serie de interviuri realizate cu martorii expozitiei din Romania, Cehia si Ungaria: Ioana Vlasiu, istoric de arta, Constantin Flondor, pictor, Grigorie Minea, sculptor, Peter Jacobi, sculptor; Adéla Matasová, artist intermedia; György Jovánovics, sculptor, László Gyémánt, pictor, Krisztina Passuth, istoric de arta, Márta Kovalovszky & Péter Kovács, istorici de arta.

Deschisa incepand cu 7 octombrie 2021, expozitia de grup „Intre linii” prezinta lucrari ale artistilor si artistelor: Nicu Ilfoveanu, Mircea Albutiu, Marina Albu, Nicu Albu, Pavel Braila, Catalina Gubandru, Lera Kelemen, RGBastler (Andreea Vladut, Florine Mougel in colaborare cu Andrei Dumitriu).

Galeria Ivan aduce in dialog lucrarile unor artisti precum Geta Bratescu, Ion Grigorescu, Stefan Sava si Mihai Mihalcea in cadrul expozitiei „In Bucurestiul iubit”.

Titlul expozitiei „In Bucurestiul iubit” este inspirat dintr-o lucrare realizata de Ion Grigorescu in vara anului 1977, intr-o plimbare pe linia tramvaiului 26. Este un film color pe 8mm, fara sunet care surprinde peisajul in schimbare al orasului, de la periferiile transformate in santiere de blocuri de locuinte, zone industriale catre centrul modernizat. 

La Galateca au fost deschise 2 expozitii, una dedicata tanarului artist Vlad Pasca si o a doua de grup, cu peste 20 de nume cunoscute din arta contemporana si moderna.

Pana pe 20 noiembrie 2021, puteti vizita „Noi inceputuri”, prima expozitie cu o parte din colectia galeriei Galateca. Include lucrari de arta contemporana si moderna, peste 20 de nume relevante la nivel national si international.

Concomitent, s-a deschis si expozitia de lucrari pe hartie „Vad. Clipesc”, prima prezentare solo a tanarului artist Vlad Pasca. Include 40 de lucrari care imbina desenul cu pictura, unelte si vopsele neconventionale realizate sub presiunea contextului pandemic.

Muzeul National de Arta al Romaniei deschide expozitia de pictura  „Noi si ele – o privire asupra lumii animalelor” a artistului Felix Aftene, la Muzeul Colectiilor de Arta, din 1 octombrie 2021.

Prin aceasta expozitie, MNAR isi propune sa se alature unui demers mai larg, national si international, de sensibilizare a opiniei publice cu privire la relatia problematica a omului contemporan cu lumea animalelor. 

La Muzeul National al Taranului Roman organizeaza in acest weekend la evenimentul „100 de Traditii Romanesti”, in curtea interioara a muzeului, iar intrarea este libera.

Vizitatorii sunt asteptati de catre mesterii populari si tinerii artizani participanti cu ceramica de Corund si ceramica pictata cu motive traditionale, icoane pe lemn si pe sticla, mic mobilier sasesc, ii si zgardane, cojoace si caciuli din blana naturala, jucarii din lemn si din lana tricotata, bijuterii confectionate manual din argint sau din flori presate, obiecte de decor din lemn sculptat sau din lavanda. Detalii aici.

Descoperiti casele din Bucuresti unde au locuit muzicieni. Anton Pann, C. C. Nottara si Maria Tanase sunt printre personajele prezentate in casele lor intr-un proiect editorial.

Un ONG a lansat un proiect editorial bilingv in care sunt evidentiate casele unor mari muzicieni care au locuit in Bucuresti, din secolul al XIX-lea si pana aproape de prezent. Anton Pann, Alexandru Flechtenmacher, C. C. Nottara, George Enescu, George Georgescu, Dinu Lipatti, Dan Mizrahy, Ion Voicu, Mihail Jora, Constantin Silvestri, Cella Delavrancea, Stefan Gheorghiu, Silvia Serbescu, Iosif Sava, Maria Tanase, Emilia Petrescu si multi altii se regasesc acum pe o harta digitala documentata.

Daca nu vreti sa iesiti din casa, va recomandam doua carti recent aparute in Romania – Gabriel Liiceanu – “Impudoare, Despre „Eu“ va fi vorba” si Guzel Iahina – „Trenul spre Samarkand”.

Cartea lui Gabriel Liiceanu este un exercițiu dificil, adesea stânjenitor, temerar, dar răsplătit cu bucuria întâlnirii omului cu sine însuși și cu semenii săi. „Impudoare” invită cititorii la curajul privirii lăuntrice, la o introspecție chirurgicală deopotrivă a metehnelor și a amețitoarelor înălțimi sufletești de care e capabil omul. O călătorie prin lumile nevăzute ale minții și spiritului, pe urmele străinului numit „Eu”. O carte a frazelor memorabile și surprinzătoare menite să treacă dincolo de „selfie”, „Impudoare“ este cartea anului 2021 la Humanitas.

Fragmente din Trenul spre Samarkand,noul roman al Guzel Iahina, autoarea romanelor ZULEIHA DESCHIDE OCHII si COPIII DE PE VOLGA, cea mai asteptata carte din aceasta toamna la Editura Humanitas Fiction. Cartea este disponibila in librarii din 1 Noiembrie. 

Carțtle lui Guzel Iahina, aparute in colectia „Raftul Denisei“, colectie coordonata de Denisa Comanescu, s-au vandut in peste 80.000 de exemplare in Romania.

Citește în continuare