Skip to content

Program 15 ianuarie – Ziua Culturii Nationale: intrare gratuita la unele muzee, recital din poezii de Eminescu la Bucuresti si Sibiu, concerte muzica clasica cu repertoriu romanesc

Din 2011, Romania celebreaza in fiecare an Ziua Culturii Nationale pe data de 15 ianuarie, data de nastere a poetului national Mihai Eminescu. O parte dintre institutiile din Bucuresti si din tara au pregatit un program special, tururi ghidate si spectacole.

ARCUB celebreaza Ziua Culturii Nationale cu un program eclectic de evenimente realizat in colaborare cu noua operatori culturali din Bucuresti.

In weekendul 14-16 ianuarie, spatiile Hanului Gabroveni vor fi animate cu ateliere de dans contemporan, expozitii de arta vizuala si proiectii de film documentar, dar si unele dintre cele mai recente proiecte de teatru din Bucuresti.

O prezentare mai ampla a proiectului „In Bucurestiul iubit”, dialoguri cu scriitori despre orasul Bucuresti moderate de Svetlana Carstean, proiectii de film si teatru pentru copii sunt parte din programul oferit in acest weekend, toate activitatile fiind gratuite pentru public. Detalii aici.

La Teatrul Nottara au loc doua recitaluri extraordinare ale actorului Emil Boroghina, dedicate Zilei Culturii Nationale.

Recitalul „Treptele Unirii” va avea loc pe 14 ianuarie, de la ora 18.00, la Sala George Constantin, iar pe 15 ianuarie, Emil Boroghină va sustine recitalul „De la Ovidiu la Mihai Eminescu”. Spectacolul va avea loc de la ora 18:00, la Sala George Constantin si va fi transmis gratuit pe pagina de Facebook a Teatrului Nottara. Montarea este compusa din recitaluri poetice care au la baza o parte dintre epistolele din Tristele si Ponticele, trimise acum 2000 de ani de Publius Ovidius Naso la Roma de la Tomis si selectiuni din poezia eminesciana, o calatorie prin marile etape ale creatiei si vietii lui Mihai Eminescu.  

La Muzeul National de Arta al Romaniei, publicul poate vizita galeriile intr-un parcurs nocturn a expozitiilor permanente din Galeria de Arta Veche Romaneasca si Galeria de Arta Romaneasca Moderna.

Acestea vor putea fi vizitate cu acces gratuit de la orele 18.00 si pana la orele 22.00, ultimul acces la orele 21.00.

De asemenea, pe 15 ianuarie, intrarea este gratuita si la Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi, singura institutie culturala cu profil cartografic din Romania si unul dintre putinele muzee de gen din lume.

Filarmonica „George Enescu‟ celebreaza printr-un concert sustinut in Sala Mare a Ateneului Roman, condus de dirijorul Radu Popa.

Pe 15 ianuarie, va fi prezentat Concertul nr. 5, in mi bemol major, pentru pian si orchestra, op. 73, „Imperialul” de Ludwig van Beethoven, iar solist va fi pianistul Florian Mitrea. Programul dedicat Zilei Culturii Nationale include, alaturi de capodopera lui Beethoven, opere semnificative din muzica romaneasca: Doua dansuri romanesti de Theodor Rogalski si Suita Mihai Viteazul (selectiuni) de Tiberiu Olah.

Biletele au preturi de 100 si 110 lei si pot fi cumparate online, de pe www.fge.org.ro, si de la Ateneul Roman.

La TNB se ofera gratuit tururi ghidate care incep la orele 10.00, 12.00,14.00 si 16.00, in limita locurilor disponibile, in ordinea inscrierii.

Numarul maxim de vizitatori pentru un tur este de 15 persoane. Inscrierile se pot face incepand cu data de 12 ianuarie 2022 intre orele 10.00 – 16.00 la telefon 021.314.71.71 (agentia de bilete a TNB).

Orchestra Nationala Radio va sustine vineri un concert cu un repertoriu exclusiv romanesc.

Dirijorul Cristian Orosanu – aplaudat la pupitrul unor ansambluri ca Orchestre Nationale Bordeaux-Aquitaine si Deutsche Symphonie Orchester Berlin – si violoncelistul Razvan Suma – care a prezentat peste 1.000 de concerte si recitaluri pe toate continentele si a inregistrat 12 albume pana in prezent – sunt protagonistii evenimentului.

Programul serii cuprinde integral lucrari semnate de Constantin Silvestri – Trei piese pentru orchestra de coarde, Constantin Dimitrescu – Dans taranesc, Serenada romana, Paul Constantinescu – Cantec vechi, lucrari ce il au ca solist pe Razvan Suma,  si Martian Negrea – Suita Prin Muntii Apuseni.

Concertul va fi transmis in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical si in streaming live, pe site-urile celor doua posturi de radio.

La Sibiu, Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu marcheaza Ziua Culturii Nationale printr-o serie de recitaluri din opera poetului Mihai Eminescu si printr-un episod special „Traditii To Go”.

Evenimentele vor fi transmise pe pagina de Facebook a TNRS si pe canalul de YouTube in zilele de 14, 15 si 16 ianuarie.

Recitalul Mihai Eminescu cuprinde poezii, poeme, fragmente din publicistica sau opere ale marilor scriitori romani dedicate poetului national in interpretarea actorilor: Ofelia Popii, Mariana Mihu, Diana Fufezan, Codruta Vasiu, Dana Talos, Adrian Matioc, Horia Fedorca, Gabriela Pirliteanu, Cristina Stoleriu, Ioana Blaga-Frunzescu, Liviu Vlad, Viorel Rata, Gabriela Neagu, Catalin Neghina, Stefan Tunsoiu, Cristina Ragos, Ciprian Scurtea, Cristina Stoleriu, Adrian Neacsu, Andrei Gilcescu.

Citește în continuare