Skip to content

Ramsay, Ducasse si Robuchon – trei chefi cu stele Michelin si retete pe care le puteti face acasa

Multora dintre noi le este dor de experienta unui restaurant rafinat si elegant si a unei cine de top. Pana se deschid restaurantele, compensam cu un exercitiu care poate deveni o experienta amuzanta in familie: sa va pregatiti propria cina dupa reteta unui chef cu stele Michelin.

Gordon Ramsay, Alain Ducasse si Joël Robuchon sunt trei dintre chef-ii de top, cu multe stele Michelin care si-au dezvaluit deseori secretele culinare si cele mai dragi retete. Va prezentam trei dintre acestea, retete pe care le puteti prepara si voi ori de cate ori doriti sa va rasfatati cu mancaruri delicioase.

“Carbonara in 10 minute” dupa o reteta a excentricului Gordon Ramsay

Gordon Ramsay a devenit cunoscut dupa aparitia in mini seria de televiziune Boiling Point, in 1998. Ramsay a deschis apoi mai multe restaurante si a prezentat emisiuni culinare de mare succes, cum ar fi Hell’s Kitchen, The F Word sau Ramsay’s Kitchen Nightmares. Restaurantele sale au fost premiate de-a lungul timpului cu 16 stele Michelin, in prezent ele avand numai 7.

Pentru a prepara reteta lui Ramsay de “Paste Carbonara in 10 minute”, aveti nevoie de 130 g spaghete, 30 g mazare, 80 g de costita/bacon/pancetta – taiat in fasii mici, 2 galbenusuri, 1 ½ lingura de smantana, 2 ciuperci feliate, 1 chili maruntit, ulei de masline, 2 catei de usturoi maruntiti, parmezan, 2 linguri de patrunjel taiat marunt, sare si piper.

Puneti un vas cu apa la fiert si, cand da in clocot, adaugati pastele si lasati sa fiarba pana cand sunt gata. Pastrati un pic din apa in care au fiert spaghetele.  

Intr-o tigaie neaderenta, adaugati 1 lingura de ulei de masline, puneti pe foc si, cand uleiul este incins, adaugati baconul, apoi piperul, usturoiul si, dupa aproximativ 2 minute de gatit, si ciupercile si chilli. Gatiti pana cand baconul este crocant, iar ciupercile usor mai inchise la culoare. Adaugati sare dupa gust.

Intr-un alt vas, amestecati parmezanul cu galbenusurile, mixati, dupa care incorporati si smantana. Adaugati o lingurita de apa rece si amestecati usor.

Cand compozitia cu bacon este aproape gata, adaugati in tigaie si mazarea si 3 linguri de apa in care au fiert pastele.

Dupa ce pastele sunt gata, scurgeti-le intr-un vas, puneti-le din nou pe foc si adaugati peste ele mixtura de bacon, amestecati, apoi adaugati compozitia cu galbenusuri si, dupa 30 de secunde, dati focul mai mic si amestecati pana cand este gata. La final, adaugati patrunjel tocat marunt si, daca doriti, mai mult parmezan.

Aduceti aroma “legumelor gatite in stil grecesc” in bucataria voastra cu o reteta de la Alain Ducasse, bucatarul al carui nume este sinonim cu “fine diningul francez”

Bucatarul francez Alain Ducasse este recunoscut pentru perfectionismul sau in bucatarie si in toate restaurantele pe care le detine, restaurante care au strans de-a lungul timpului 21 de stele Michelin. Ducasse este mandru de ele si de proiectul sau din 2015, atunci cand a trimis preparatele sale astronautilor de pe Statia Spatiala Internationala.  Ducasse detine peste 30 de restaurante in toata lumea.

Cum multi si-ar fi dorit sa planifice acum o vacanta in Grecia, varianta “scurta” si mult mai sigura este de a gati legume in stil grecesc, dupa reteta lui Ducasse. Aveti nevoie de 8 morcovi, 2 feniculi, 2 cepe albe, 1 dovlecel/zucchini, 15 cm de telina, 2 gulii sau ridichi, 50 g mazare pastai, 50 g fasole pastai, ½ castravete mai lung, patrunjel, coriandru, busuioc, 50 g “brousse des Roves” – un tip de branza din lapte de capra, 10 ml ulei de masline, 50 ml supa de pui, 20 ml vin alb, 4 ml otet de vin, sare, piper boabe, ierburi (25 g coriandru uscat, o crenguta de cimbru proaspat, coaja de la 2 lamai, o frunza de dafin mai mica, 5 g de fenicul uscat).  

Spalati, curatati de coaja si taiati marunt toate legumele.

Puneti toate ierburile intr-o compresa de tifon steril si acoperiti.

Gatiti legumele, cu exceptia legumelor verzi, intr-o tigaie in care adaugati putin ulei de masline si ierburile. Turnati peste otetul de vin si vinul alb in tigaie, apoi adaugati supa de pui si acoperiti vasul.

Cand legumele sunt aproape gata, adaugati si legumele verzi: mazarea, castravetele, fasolea pastai si dovlecelul.

Aranjati legumele pe o farfurie, adaugat ierburile proaspete (patrunjel, coriandru si busuioc) si branza. Asezonati cu sare si piper.

Gatiti “cel mai bun piure din cartofi din lume” cu reteta lui Joël Robuchon, numit si “bucatarul secolului”

Joël Robuchon a castigat de- a lungul timpului 32 de stele Michelin, a publicat mai multe carti de retete si a condus numeroase emisiuni culinare. A fost mentorul multor bucatari celebri, printre care Gordon Ramsay, Eric Ripert si Michael Caines. Desi s-a retras oficial in 1995, pana la decesul sau din 2018, Robuchon a revenit si a demarat alte proiecte de succes, printre care restaurante si emisiuni TV.

Robuchon era celebru pentru piureul sau de cartofi, iar pentru a-l prepara aveti nevoie de 1 kg de cartofi, sare, 200-300 ml de lapte integral, 240 g unt, sare si piper.

Spalati bine cartofii si puneti-i cu tot cu coaja intr-un vas cu apa, astfel incat apa sa ii acopere in totalitate, plus alti 2-3 cm. La fiecare litru de apa se adauga 10 g de sare. Dupa ce apa da in clocot, lasati sa fiarba aproximativ 25-30 de minute.

Cand sunt gata, scoateti-i imediat (nu se lasa deloc in apa fierbinte), curatati-i de coaja cat sunt calzi si zdrobiti-i intr-un pasator de cartofi, nu blender.

Puneti cartofii pasati intr-un vas la foc mic, amestecati 3 minute, dupa care incorporati treptat untul, taiat in bucatele. Apoi, adaugati aici, treptat, si laptele care in prealabil a fost incalzit, amestecand continuu. La inceput se foloseste o spatula de lemn, dupa care se bate cu un tel pentru ca piureul sa fie cat mai pufos si aerat. Nu se foloseste mixerul. Pentru a face piureul inca si mai fin, la final puteti trece piureul printr-o sita. Se asezoneaza cu sare si piper macinat.

Citește în continuare