Skip to content

Recenzie: The Town

Acum ca am vazut si The Town, cel de-al doilea film regizat de Ben Affleck, pot spune cu certitudine ca este un regizor talentat. Daca ar fi sa fac totusi o comparatie, cred ca povestea din primul sau film, Gone Baby gone, mi-a placut mai mult. Dar si The town este un film bun care trebuie neaparat vazut.

The Town este o ecranizare a romanului Prince of Thieves scris de Chuck Hogan, iar Ben Affleck a dat si el o mana de ajutor la scrierea scenariului.

Este povestea orasului Charlestown, un oras unde violenta si criminalitatea sunt in floare. Unde se preda stafeta din tata in fiu si unde, odata ce intri-n combinatie, nu prea mai ai cum sa iesi.

Asta e si cazul lui Doug McCray, interpretat de Ben Affleck, care s-a ocupat cu spartul bancilor de cand se stie. Are gasca lui de prieteni cu care actioneaza si pana acum s-au comportat ca niste profesionisti. De fapt este o retea bine pusa punct iar ei sunt practic doar niste pioni care “executa” iar apoi isi primesc partea.

Filmul te baga de la inceput direct in mijlocul actiunii si te trezesti martor la o spargere. In timpul acestei spargeri facem cunostinta cu membrii gastii dar o cunoastem si pe Claire, managerul bancii, pe care acestia o iau ostatica – just in case. Dupa ce o elibereaza descopera ca le este vecina de cartier asa ca se gandesc sa o supraveghze ca sa nu cumva sa le faca vreo problema. Doug McCray se ofera voluntar si sfarseste prin a se indragosti de ea. Cred ca aici se putea lucra putin mai mult, personal mi s-a parut ca Doug s-a indragostit cam repede de ea.

Pe masura ce o cunoaste mai bine, Doug isi da seama ca vrea sa traiasca alaturi de ea iar acest lucru este posibil doar daca scapa din acest oras si incepe o viata noua. Lucru care nu este deloc asa simplu cum pare. Mai ales ca pe urmele lui este un agent FBI hotarat sa-l prinda cu orice prêt. Asa ca accepta, mai mult de nevoie, sa mai dea o ultima spargere inainte de a se retrage. Totusi de data aceasta lucrurile nu merg conform planului iar Doug trebuie sa ia niste decizii importante care ii vor schimba viata.

Chiar daca nu ne rezerva o surpriza mareata, finalul este totusi destul de imprevizibil.

Filmul foloseste ceva clisee (baiatul rau care vrea sa inceapa o viata noua, clasica formula in care unul din parteneri ii ascunde celuilalt adevarata identitate, disparitia mamei care i-a marcat intreaga viata etc) dar totusi nu abuzeaza de ele.

Mi-au placut outfiturile de “spargatori” cu care au defilat in cele trei spargeri la care asistam: scheleti, calugarite (nuns with guns) si politisti.

In rest, multe impuscaturi si urmariri spectaculaose asa cum sta bine unui film de actiune.

Actorii (Rebecca Hall, Jeremy Renner, Blake Lively, Chris Cooper) au fost foarte bine alesi, iar lui Ben ii vine perfect rolul de “baiat de cartier”.

Filmul a fost foarte bine primit atat de catre public cat si de catre critici. Multi l-au bagat deja in topul 10 al celor mai bune filme din 2010. Eu cred ca isi are locul printre primele 20!
Voi?

Citește în continuare