Skip to content

Recomandare: Transfer de identitate

Cand am vazut prima data trailerul de la Source code, l-am pus imediat pe lista de must see, dar am avut totusi rezerve in ceea ce priveste filmul: acum ca l-am vizionat, pot spune ca temerile mele au fost nefondate.

Transfer de indentitate este un film bun care indeamna la meditatie reusind sa ramana totusi cat se poate de accesibil combinand actiunea, misterul si povestea de iubire. Este al doilea film sf al regizorul Duncan Jones (Moon), caruia ii prevad un viitor stralucit.

Chiar daca la prima vedere subiectul pare sa fie o combinatie de Deja Vu cu Groundhog day, scenaristul Ben Ripley reuseste sa creeze o poveste captivanta si suprinzatoare.

Un mare atu al filmului este actorul principal, Jake Gyllenhaal (Donnie Darko,Brokeback Mountain, Prince of Persia: The Sands of Time) care pe langa interpretarea de exceptie, se pare ca are si un alt merit: el este cel care a sugerat producatorilor sa-i incredinteze filmul lui Duncan Jones iar alegerea a fost foarte potrivita.

Filmul abordeaza un subiect deja fumat – calatoria in timp, dar adauga niste elemente noi, care schimba total sensul povestii. Este vorba de o inventie numita Source Code, un program care permite calatoria in timp si prin care poti sa retraiesti ultimele 8 minute din viata unui om. Cel care testeaza pentru prima data aceast program,o face fara voia lui, iar la inceput habar nu are ce i se intampla. Este vorba de soldatul Colter Stevens care traieste un fel de ziua cartitiei, si se trezeste mereu in acelasi loc (un tren), alaturi de aceeasi femeia, si cu aceeasi misiune. El trebuie sa se intoarca in timp si sa descopere in 8 minute cine este teroristul care va arunca trenul in aer, pentru a-l impiedica sa puna la cale alte atentate.

Scenariu are o constructie interesanta: retraiam alaturi de personaj aceasi scena, si de fiecare data mai aflam cate un amanunt interesant, mai punem o piesa la puzzle si incercam sa construim imaginea finala. Orice detaliu conteaza, si orice calator devine un posibil suspect.

Chiar daca e destul de repetitiv nu te plictiseste deloc si te indeamna sa descoperi ce element nou intervine in peisaj. In 8 minute se pot intampla multe, iar eroul nostru are timp sa se si indragosteasca. M-a enervat putin ca au folosit clisee genpatriotismul american, care il transforma intr-un erou necunoscut gata sa se sacrifice pentru co-nationalii sai, dar l-am iertat pentru ca sacrificiul sau are si un alt motiv: iubirea.

Regizorul nu s-a adancit in explicatii filozofice sau stiintifice si a incercat in permanenta sa pastreze omul in centrul povestirii. Nu ne-a oferit raspunsuri ci ne-a dat indicii si ne-a lasat pe noi sa ne batem capul cu intrebari despre universuri paralele, timp si indentitate. Finalul mi s-a parut insa cam nerealist, dar avand in vedere ca este un SF, am ales sa accept varianta propusa.

Distributia este foarte bine aleasa iar alaturi de Jake Gyllenhaal, mai apar si actorii Michelle Monaghan (Eagle Eye, Due Date), Vera Farmiga (Up in the Air, The Departed), si Jeffrey Wright (Quantum of Solace, Syriana). Transfer de identitate este un film care te face sa pretuiesti viata si sa valorifici fiecare minut.

Pentru ca noi , spre deosebire de personajul din film, nu primim niciodata a doua sansa 🙂 .

 

 

L-ati vazut, v-a placut?

Citește în continuare