Skip to content

Recomandarea saptamanii: MICUL PRINT (recenzie)

Recomandarea cinematografica din aceasta saptamana vine sub forma unei povesti emotionante, despre cum sa devii adult dar sa-ti pastrezi copilaria.

Aveam asteptari mari de la ecranizarea Micului Print, una dintre cele mai frumoase carti scrie vreodata, care se bucura de popularitate in randul tinerilor dar si al adultilor, si ma bucur ca  nu mi-au fost inselate. Era clar din start ca avem de-a face cu o capodopera literara greu de ecranizat, fiind aproape imposibil sa transmiti prin imagini ce transmit cuvintele, concept sublinat chiar in carte: „ce e esential in viata nu poate fi vazut cu ochiul liber”.
Mark Osborne, regizorul lui Kung Fu Panda, a renuntat la adaptarea clasica si venit cu o noua abordare: mai exact, a decis sa ne prezinte actiunea dintr-un alt punct de vedere, aducand o noua eroina in peisaj. Este vorba de o Fetita (Mackenzie Foy), pe care mama sa (Rachel McAdams) incearca sa o invete cum sa se poarte in lumea adultilor, fara sa realizeze ca de fapt ii rapeste copilaria. Noroc cu  noul vecin excentric si visator, Aviatorul (Jeff Bridges) care ii prezinta micii sale prietene  o lume extraordinara, in care totul este posibil: lumea pe care i-a prezentat-o, la randul sau, Micul Print. Si uite asa incepe calatoria magica si emotionanta a Fetitei in universul Micului print unde isi redescopera copilaria si invata ca cel mai important lucru este sa ai prieteni si sa intelegi esentialul vietii prin prisma inimii; caci esentialul nu poate fi vazut cu ochiul liber, ci poate fi cunoscut cu adevarat doar prin prisma sufletului.

Filmul trage un semnal de alarma asupra modului in care sunt crescuti copiii in zilele noastre, si cum, din dorinta de a-i face perfecti, parinti distrug de fapt cursul firesc al lucrurilor, rapindu-le cel mai de pret lucru: copilaria.
Filmul nu are doar doua povesti total diferite, ci si doua stiluri de desen.  Lumea materiala in care traieste Fetita si a mama sa este animatie computerizata (CG), in vreme ce  povestea clasica Micul print este realizata cu ajutorul unei tehnici de animatie „copilaroase”, cu  stop-cadru (stop-motion), care intentioneaza sa redea imaginatia si felul Fetitei de a privi viata.
Vocile apartin unor actori talentati precum Jeff Bridges (Aviatorul), Rachel McAdams (Mama), Marion Cotillard (Trendafirul), James Franco (Vulpea), Albert Brooks (Negustorul), Mackenzie Foy (Fetita), Benicio Del Toro (Sarpele), Ricky Gervais (Vanitosul), Paul Giamatti (Profesorul), Bud Cort (Regele) si Riley Osborne (Micul print).

Voi ce parere aveti despre ecranizare? Vazut, placut?
Nici celalalte premiere din acesta saptamana nu trebuie ratate. Detalii despre ele, aici.

Citește în continuare