Skip to content

Recorduri la Oscar 2022: Jane Campion – prima femeie nominalizata de doua ori pentru cel mai bun regizor; Steven Spielberg – prima persoana nominalizata la Oscarul pentru cel mai bun regizor in 6 decenii diferite; Denzel Washington- cel mai nominalizat actor de culoare din istorie

Odata cu nominalizarile anuntate de Academia Americana de film pe 8 februarie, au aparut noi recorduri la Categoria Oscar. Mai jos lista completa a nominalizarilor.

Jane Campion a devenit prima femeie de la Oscar cu 2 nominalizari la categoria Cel mai bun regizor

Regizoarea filmului „The Power of the Dog” a obtinut a doua nominalizare record la Premiile Oscar pentru cel mai bun regizor, la 28 de ani dupa ce a obtinut prima nominalizare pentru „The Piano”.

The Piano care a avut premiera in 1993  e si  filmul  care i-a adus distinctia de a deveni prima femeie regizor care a câstigat premiul Palme d’Or de la Cannes.

In cele din urma, Campion a fost intrecuta la categoria Cel mai bun regizor la Oscarurile din 1994 de Steven Spielberg pentru Schindler’s List, dar regizoarea nascuta in Noua Zeelanda a obtinut un premiu la categoria Cel mai bun scenariu original pentru The Piano…

Nominalizarea anul acesta alaturi de altii regizori, precum Kenneth Branagh (Belfast) si Paul Thomas Anderson (Licorice Pizza), regizoara in vârsta de 67 de ani mai realizeaza o premiera: este prima data când Academia nominalizeaza o femeie la categoria Cel mai bun regizor timp de doi ani consecutivi, dupa ce Emerald Fennell (Promising Young Woman) si Chloé Zhao (Nomadland) au devenit prima pereche de femei nominalizate anul trecut.

Zhao a câstigat ulterior premiul, devenind astfel doar a doua femeie campioana la categoria Cel mai bun regizor (dupa Kathryn Bigelow, de la The Hurt Locker) din istoria Premiilor Oscar. De asemenea, printre cele sapte femei care au concurat pentru premiul Oscar pentru cel mai bun regizor se numara regretata Lina Wertmüller (Seven Beauties), Sofia Coppola (Lost in Translation) si Greta Gerwig (Lady Bird).

Steven Spielberg a devenit prima persoana nominalizata la Oscarul pentru cel mai bun regizor in 6 decenii diferite

Regizorul de la West Side Story rupe o egalitate pe care o detinea cu Martin Scorsese si devine primul cineast care este nominalizat la categoria Cel mai bun regizor in 6 decenii diferite.

L egendarul cineast a obtinut marti dimineata cea de-a opta nominalizare la Oscarurile 2022, unde adaptarea sa muzicala West Side Story a mai fost premiata pentru Cel mai bun film, Cea mai buna actrita intr-un rol secundar, Cea mai buna cinematografie, Cel mai bun sunet, Cel mai bun design vestimentar si Cel mai bun design de productie.

De la prima sa nominalizare la categoria Cel mai bun regizor pentru filmul „Close Encounters of the Third Kind” din 1978, regizorul in vârsta de 75 de ani a primit recunoastere individuala in cel putin una dintre nominalizarile la categoria Cel mai bun regizor ale Academiei pentru munca sa la „Raiders of the Lost Ark” (1981), „E.T. the Extra-Terrestrial” (1982), „Schindler’s List” (1993), „Saving Private Ryan” (1998), „Munich” (2005) si „Lincoln” (2012), câstigând premiul atât pentru „Schindler’s List”, cât si pentru „Saving Private Ryan” la ceremoniile din 1994 si, respectiv, 1999.

Inainte de nominalizarea pentru West Side Story, Spielberg adunase 17 nominalizari in cariera, inclusiv ambele victorii mentionate mai sus si o victorie pentru cel mai bun film in calitate de producator al filmului Schindler’s List. De asemenea, a câstigat Premiul Memorial Irving G. Thalberg la Premiile Oscar din 1987.

Denzel Washington a devenit cel mai nominalizat actor de culoare din istorie, cu performanta sa in filmul lui Joel Coen, The Tragedy of Macbeth.

Dupa ce a obtinut marti dimineata cea de-a zecea nominalizare la general pentru rolul principal din adaptarea lui Joel Coen dupa Shakespeare, Denzal Washington acum in vârsta de 67 de ani si-a continuat recordul de cel mai nominalizat actor de culoare din istoria premiilor Oscar.

Profimedia

Cele 10 nominalizari din cariera lui Washington au venit pentru diverse roluri in fata si in spatele camerei de filmat, cu doua victorii (Glory, Training Day) din opt nominalizari pentru interpretare, plus o nominalizare pentru cel mai bun film in calitate de producator al filmului Fences din 2016.

Cea mai recenta nominalizare a lui Washington este singura nominalizare pentru Macbeth, ambitioasa ecranizare alb-negru a dramei clasice a lui Shakespeare realizata de Apple, in care actorul interpreteaza rolul titular, iar Frances McDormand, câstigatoare a premiului Oscar, joaca rolul Lady Macbeth.

Citește în continuare