Skip to content

In Florida a fost aprobata o lege conform careia copiii sub 14 ani nu au voie sa aiba conturi in social media, prin urmare conturile vor fi sterse. In Romania, politicienii vor reglementarea mesajelor politice pe Tik Tok si au inaintat plangeri oficialilor platformei.

Guvernatorul republican al Floridei, Ron DeSantis, a semnat luni un proiect de lege care interzice copiilor sub 14 ani sa aiba propriile conturi de socializare.

Legea spune ca toate conturile copiior sub 14 ani vor fi sterse, iar pentru cei de 14-17 ani va fi nevoie de acordul parintilor.

Companiile care nu fac acest lucru ar putea fi date in judecata in numele copilului care isi creeaza un cont pe platforma. Potrivit proiectului de lege, minorul ar putea primi despagubiri de pana la 10.000 de dolari. Companiile care incalca legea ar putea fi, de asemenea, raspunzatoare pentru o suma de pana la 50.000 de dolari pentru fiecare incalcare, precum si pentru onorariile avocatilor si cheltuielile de judecata.

Pe langa restrictionarea conturilor de social media pentru copii, legislatia impune restrictii si asupra site-urilor pornografice.

Proiectul de lege, cunoscut sub numele de HB 3, impune verificarea varstei celor care viziteaza site-uri cu continut sexual explicit. HB 3 intra in vigoare la 1 ianuarie 2025.

Legislatia face din Florida cel mai recent stat dintr-un sir de state care adopta legi care restrictioneaza accesul tinerilor americani la social media si este posibil sa invite la contestatii legale similare celor deja depuse in alte parti ale tarii.

Mai multe state care au promulgat legi similare pentru a limita social media pentru adolescenti – inclusiv Ohio si Arkansas – au fost contestate de NetChoice LLC, o coalitie de platforme de social media ai carei membri includ Meta, Google si X, printre altii.

Legea din Florida este, de asemenea, asteptata sa se confrunte cu contestatii legale din cauza afirmatiilor ca incalca Primul Amendament.

In Romania in aceste zile mai multi politicieni militeaza pentru reglementarea mesajelor politice pe TikTok. Spun ca pe aceasta platforma partidele extremiste isi pot face propaganda fara probleme.

Presedinta Organizatiei de femei din PNL, senatoarea Nicoleta Pauliuc, critica TikTok, despre care afirma ca a devenit o platforma care incurajeaza teribilismul. In plus,ar dori dezbateri pe aceasta tema…astfel incat romanii sa fie informati despre pericolul extremist.

„TikTokul a devenit o platforma care incurajeaza teribilismul. Sunt expuse filmulete care arata fapte anti-sociale sau de-a dreptul ilegale. Nu noi trebuie sa adoptam legislatia la TikTok, ci eu cred ca TikTok trebuie sa faca in asa fel incat sa respecte legile noastre. Eu nu sunt de parere ca trebuie ceva interzis. Eu cred ca in aceasta perioada trebuie sa convingem tinerii, dar nu numai tinerii, ci si adultii, ca extremismul nu este o solutie. Si atunci putem sa facem asta prin intensificarea dialogului”, a declarat presedinta Organizatiei de femei din PNL, senatoarea Nicoleta Pauliuc.

Un partid extremist ar fi primul votat la alegerile parlamentare de tinerii intre 18 si 35 de ani daca duminica viitoare ar avea loc alegeri – arata un  sondaj telefonic realizat luna aceasta si publicat de HotNews. Au raspuns 800 de persoane. Marja de eroare este de +/-3,5%.

Citește în continuare