Skip to content

Special Urban.ro: Reguli de politete de la marile scoli de maniere si diplomatie (part 2)

 

Continuam seria de articole care va aduce in atentie reguli de politete si bune maniere care seteaza un confort emotional in viata, atat pentru dvs cat si pentru cei din jur.

Politetea ar putea fi arma care sa ne transforme pe noi, ca grupuri sociale din ce in ce mai mari, intr-o echipa care sa munceasca cu un interes comun, spre beneficiul a cat mai multe persoane.

Sunt reguli care pot fi exersate cu copii prin jocuri saptamanale si care devin deprindere cu usurinta, dar vor face intotdeauna diferenta in societate.

Oamenii educati si rafinati au o postura eleganta, rasata. Ei au invatat elementele de baza ale unei posturi perfecte si s-au antrenat,pana a deveneit ceva natural, organic.

O postura eleganta, corecta, arata incredere, rafinament, dar mai inseamna si “sunt aici, in aceasta incapere, ramarcati-ma”, spus in cel mai frumos mod posibil.

O postura corecta se obtine relativ usor, nu este chiar cel mai complicat lucru si, in ciuda lucrurior pe care le vedeti la televizor, la marile scoli unde invata nobilimea aceste lucruri, postura nu se invata mergand cu o carte pe cap.

Postura perfecta pentru fiecare persona in parte e un lucru unic la fel ca amprentele si se obtine respectand trei pasi.

  1. Stai drept, dar intr-o forma naturala, aliniaza-ti umerii cu solul, urmarindu-te in oglinda, dar nu incerca sa fii prea “intepata”, intr-o pozitie de soldat la apel.
  2. Ridica-ti umerii spre urechi si apoi lasa-i usor in jos pana cand ajung la nivelul normal, asa reglezi natural pozitia umerilor.
  3. Ridica barbia pana e paralela cu solul

Barbia paralela cu podeaua e, de fapt, o parte importanta din postura pentru ca daca barbia e ridicata mai sus transmite mesaje de distantare de “nu vreau sa ma implic in nimic din ce e aici”, ingamfare, iar aceasta ar putea fi un motiv de a fi refuzat intr-un grup din instinct; transmiti un mesaj pe care ceilalti nu-l verbalizeaza dar simt ca nu e vorba de ceva ce si-ar dori sa aiba alaturi.

In scolile in care se predau manierele se face o distinctie speciala dintre maniere si morala, etica. Valorile morale care tin de principiile noastre pot ramane in viata noastra pentru totdeauna, in timp ce unele maniere – ca forma de exprimare politicoasa si de protocol – se schimba o data cu stilul de viata, cu evoutia tehnologiei.

Ce nu se schimba este exprimarea eleganta. O persoana manierata, politicoasa, nu va dori sa jigneasca pe nimeni niciodata si va face observatii sau va puncta lucruri cu care nu e de acord prin cele mai elegante cuvinte. Abilitatea de a stapani un vocabular foarte bogat si tonul conversatiei care sa arate un disconfort sau o suparare sunt, de fapt, armele prin care o persoana foarte manierata si politicoasa marcheaza lucrurile care au deranjat-o.

Politetea e definita prin a face lucrurile care iti plac pana la momentul in care nu-i deranjezi cu nimic pe cei din jur, ba din contra le creezi un confort si ii faci sa se simta bine. E o regula care se aplica cu gratie si eleganta si in momentul unei dispute: daca ai abilitatea sa spui ce te deranjeaza, in cele mai frumoase cuvinte, facandu-l in acelasi timp pe interlocutor sa inteleaga ca a gresit- dar neatragandu-i direct atentia asupra greselii lui-, ai reusit sa te exprimi diplomatic, politicos si ai dus disputa la un nivel superior al elegantei.

Sigur ca in epoca internetului – care ne-a obisnuit sa primim doar ceea ce ne place, de la informatii la opinii, si care ne creeaza un paravan foarte generos in spatele ecranului – disputele devin din ce in ce mai putin elegante. Dar faceti un exercitiu de a incerca sa vorbiti/scrieti extrem de politicos cand va aflati in disputa cu cineva si veti vedea cum tensiunea scade, interlocutorul e dezarmat pentru ca nu se mai poate hrani din energia negativa pe care i-o oferiti ca arma de contra raspuns. E nevoie doar de putina rabdare si dorinta de a te exprima foarte elegent chiar si daca vrei sa spui lucruri care nu sunt pe placul interlocutorului. Si se poate intotdeuana gasi o asemena cale.

Persoanele manierate si rafinate stiu ca nu sunt perfecte si nu se tem sa recunoasca asta si sa se scuze pentru greselie lor.

In scolile in care se predau manierele copiii sunt invitati sa faca exercitii de szuze si cand nu sunt ei vinovati, nu au facut nicio greseala. Explicatia: o persoana manierata trebuie sa fie un negociator al pacii, nu cineva care provoaca o disputa. Uneori in viata e ok sa-ti ceri scuze si pentru ceva ce nu ai provocat, pentru ca aceasta atitudine poate detensiona o situatie. E o forma de intelepciune care se cultiva din copilarie si care ajusteaza ego-ul, dar ajuta si la o perspectiva pe temen lung: obtii ce ai nevoie pe termen lung, daca astazi construiesti incredere in cei din jur si esti liderul informal care stabileste pacea – chiar daca, pe moment, cedezi tu din teren

In plus, e important sa stim diferenta dintre o explicatie si o scuza si sa folosim corect cuvintele si constructiile narative pentru fiecae dintre ele.

O scuza diplomatica si autentica are de fapt 7 pasi dar incepe de la intentia corecta si autentica de a te scuza pentru ceva ce e gresit.

Pasii sunt: cerem permisiunea sa ne scuzem, ii lasam pe cei din jur sa stie ca am constientizat ca am facut o greseala care i-a ranit, le comunicam ca avem un plan cum sa indreptam greseala, le promitem ca nu se va mai intampla asta pe viitor, cerem formal iertare, putem trimite chiar si un mail sau o scrisoare de mana – o nota scurta in care multumim pentru intelegere si iertare… si trecem la treaba fiecare, respectandu-ne promisiunile.

Sambata viitoare prezentam o noua serie de elemente educative pe care le invata copiii aristocratilor in scolile mari, sau le sunt transmise cu ajutorul unor bone care au urmat scoli de maniere la vremea lor. Scopul acestor articole e sa va aduca in prim plan o serie de lucruri despre care astazi vorbim din ce in ce mai putin, crezand ca ni se cuvine totul acum si aici – in contextul dinamic in care ne-a dus activitatea sociala. Uneori insa e nevoie de putina rabdare si mai multa diplomatie pentru ca lucrurile sa mearga mult mai bine pe termen lung.

Citește în continuare