Skip to content

Experiente culinare premium: restaurante concept deschise in 2020 in Bucuresti si in tara

Desi cu o intarziere de cativa ani, Romania a inceput in 2020 sa devina un punct de atractie si din punct de vedere al gastronomiei, noua bucatarie romaneasca fiind din ce in ce mai promovata de tineri chefs intorsi de la cursuri si specializari din strainatate. De asemenea, o serie de restaurante deja consacrate pe piata locala au facut saltul la conceptul de fine dining.

Insa intreaga industrie a trebuit sa se opreasca din expansiune odata cu noua criza medicala mondiala: neavand foarte multe informatii despre transmiterea si raspandirea noului virus, intreg mapamondul si-a inchis activitatea, inclusiv Romania. Au fost doua luni si jumatate in care restaurantele si-au regandit activitatea, fine dining-ul si meniurile premium fiind nevoite sa devina o masa mai practica, care se poate servi la pachet.

Chiar daca in Romania terasele restaurantelor s-au redeschis in toamna, intreg ecosistemul horeca a fost nevoit sa-si schimbe fluxul pentru a respecta toate normele impuse de autoritati. Cu o capacitate semnificativ redusa, personal mai putin si clienti inca sceptici, restaurante noi si-au deschis usile pentru experiente culinare atent gandite pentru gurmanzi, dar si pentru curiosi.

O incursiune gastronomica in lumea fine dining-ului romanesc este oferita de Anika, Kane – New Romanian Cuisine si restaurantul L’Atelier Relais & Châteaux. 

Restaurantul Anika (str. Pictor Nicolae Tonitza nr.10), unde head chef este Alexandru Dumitru, castigator al celei mai inalte distinctii gastronomice locale – Chef of the Year Gault & Millau s-a deschis la sfarsit de februarie, promovand noua bucatarie romaneasca, inspirata din mancarurile vechi romanesti si terroir-ul local, exprimat prin preparate fine si vinuri exclusiv romanesti.

Mai mult, pe timp de vara, Chef Alexandru Dumitru a deschis si Anika by the Sea intr-un resort exclusivist din statiunea Olimp, cu un format a la carte, creat in jurul ingredientelor provenite din Delta Dunarii si Marea Neagra: midii, rapane, pestele de apa dulce si peste de mare, completate de lista de vinuri de la crame locale dobrogene.

Insa criza medicala actuala si imposibilitatea de a servi clientii in interiorul restaurantului a dus la un concept de comfort food bazat pe preparate de pui, pregatit tot de bucatarii Anika, dar care sa poata fi consumat in regim de “luat acasa”.

Kane – New Romanian Cuisine (str. Dianei nr.9) ramane tot in zona de fine dining, cu un meniu nou, asezonat exclusiv cu ingrediente locale de Chef Catalin Bejenaru, unul dintre cei mai creativi chefs bucatari romani. Deschis la sfarsitul lui 2019, Kane s-a reinventat in perioada carantinei oferind mancare cadrelor medicale din prima linie, iar acum a lansat un concept bazat pe antreprenorii locali, “Localnicii”, si despre spiritul orasului.

Proiectul “Localnicii” este optiunea de delivery Kané a unui meniu creat doar cu produse locale, urmat de un show online prin care ii cunoasteti pe cativa dintre antreprenorii curajosi care au facut din Bucuresti un oras din ce in ce mai recunoscut si pentru bucatariile pe care le prezinta pasionatilor de gastronomie.

Desi restaurantul L’Atelier Relais & Châteaux din cadrul Epoque Hotel (str. 17C Intrarea Aurora) exista deja, in 2020 a venit head chef Bogdan Alexandrescu, care continua explorarea bucatariei neonostalgice. Cu un meniu bazat pe reinterpretarea bucatariei romanesti si care respecta principiul sezonalitatii produselor, meniul are la baza ideea de intoarcere la natura si a respectului pentru mostenirea culinara, cu accente pe specificul local si al influentelor din cultura gastronomica romaneasca.

Tot in 2020 s-a deschis si primul restaurant care respecta principiile zero food waste, un fine dining cu ingrediente locale in zona Covasna si Harghita: restaurantul Szikra din Sfantu Gheorghe, judetul Covasna.

Conceptul de zero food waste in bucatarie este o premiera pentru Romania, restaurantul Szikra din Sfantu Gheorghe fiind primul de acest gen care a declarat o astfel de initiativa. Mesele sunt pregatite de Chef Madalina Santa, recent intoarsa de la studii si practica din Franta, unde a studiat inclusiv la institutul Paul Bocuse. Conceptul “zero food waste” implementat de Madalina se vede in reinterpretarea cojilor legumelor si fructelor, oaselor, painea care nu mai e proaspata si zatul de la cafea. Sirop din coji de gutui, stoc-uri sau chips-uri din coji de legume, chips-uri din zat de cafea, piure din coji de mere cu turmeric si mustar, painea veche se refoloseste intr-o budinca, astfel incat totul sa fie cat mai sustenabil.

Fineturi reinterpretate romaneste au inceput sa se dezvolte si in Romania, printr-un street-food urban premium cu ingrediente locale: M.A.T., Kaiamo si Grabit Pastrami.

M.A.T. (Str. Mircea Vulcanescu nr.121) este un tacos & more restaurant, o creatie culinara a Chef Alex Iacob si Chef Cristi Dascaleanu deschis in vara lui 2020. Portiile sunt generoase si au combinatii de ingrediente inedite.

Chef Radu Ionescu de la Kaiamo a lansat in prima parte a anului Boboko by Kaiamo, care pastreaza nostalgia si reinterpreteaza retetele bunicii pe care le serveste in niste chifle de lapte foarte pufoase, folosite inclusiv la desert. In aceasta perioada, au lansat Kaiamo Kanteen (Str. Ermil Pangratti 30A), un protest culinar impotriva masurilor inexistente luate de guvern pentru sectorul horeca, care ofera mancare traditionala reinterpretata in regim de noua bucatarie romaneasca, insa servita afara, in recipiente metalice, ca mancarea de la cazarma.

Dupa cum ii sugereaza si numele, Grabit Pastrami Bar (Calea Plevnei nr. 5-7) este un street-food unde se vand sandvisuri cu pastrama dupa modelul new-york-ez. In meniu sunt mai multe preparate, precum si o selectie de bauturi care sa insoteasca sandvisurile propuse.  

O calatorie in jurul lumii cu ajutorul papilelor gustative este oferita prin intermediul retetelor internationale create cu maiestrie romaneasca: Godai, The Artist, POT Stories, Mace by Joseph Hadad, Chef Atelier by Cezar Munteanu si Liberte, locurile in care farfuria devine o adevarata aventura gastronomica.

O serie de antreprenori au ales sa investeasca in povesti gastronomice din Bucuresti, aducand mai aproape de public gusturi descoperite in calatoriile prin lume.

Restaurantul Godai (str. Fabrica de Glucoza nr.7)s-a deschis in partea a doua a anului, oferind experiente gastronomice mai apropiate de bucataria asiatica, cu note thailandeze si japoneze, la care se adauga o serie de condimente specifice care asezoneaza felurile de mancare.

Si restaurantul “The Artist” (Calea Victoriei 147) a trecut din zona de fine dining cu accente internationale la comfort food. Chef Paul Oppenkamp pregateste zilnic meniu special care poate fi descoperit pe platforma theARTISTacasa.

O poveste gastronomica cu note de design interior care cuprinde, printre altele, si design de produs romanesc si plante naturale verzi, se poate descoperi la POT Stories (Calea Floreasca 111-113). Meniul este eclectic si international, la fel si lista de bauturi.

Mace by Joseph Hadad (Str. Benjamin Franklin nr.16) s-a deschis de curand in Bucuresti, iar meniul orientalo-marocan, cu ingrediente si retete specifice completeaza experienta culinara. Aperitive, supe, frigarui de mai multe feluri si deserturi sunt disponibile in noul restaurant al cunoscutului chef.

O calatorie internationala se prezinta si in meniul lui Chef Cezar Munteanu, care a deschis de curand Chef Atelier (str. Pictor Ion Andreescu nr.10). Noul proiect culinar ofera meniuri la pachet cu influente din mai multe bucatarii ale lumii, dar si cu accente romanesti.

O cofetarie cu aer parizian in care oaspetii sunt invitati sa ia loc la masa tacerii, o interpretare dupa celebra opera brancusiana, a devenit rapid un loc de promenada pentru gurmanzii pasionati de desert. Liberte (Calea Dorobanti 33A) ofera o gama foarte rastransa de prajituri: cateva tipuri de savarine si cateva tartine, toate produse cu ingrediente de cea mai inalta calitate. Bonus, fiecare savarina vine insotita de o fiola de rom Diplomatico, pentru a completa, daca simtiti nevoia, gogoasa savarinei.

Citește în continuare