Skip to content

Desi restaurantele au fost inchise in 2020, ghidul Michelin a continuat sa le rasplateasca cu celebrele stele ale calitatii. A aparut si primul restaurant vegan premiat cu o stea Michelin.

In acest an, in ghidul recunoscut la nivel global ca fiind biblia gastronomiei, un nou restaurant a primit cele mai ravnite trei stele Michelin: AM par Alexandre Mazzia din sudul orasului Marsilia, situat intr-o zona sic si rezidentiala.

In cadrul restaurantului, talentatul chef Alexandre Mazzia isi rafineaza personalitatea culinara punand accent pe legume, peste fin si ingrediente din fructe de mare, avand o influenta africana (bucatarul a trait in Congo pana la varsta de 14 ani) si o singura regula – indrazneala.

AM par Alexandre Mazzia s-a alaturat celorlalte 29 de restaurante din Franta care detin deja aceasta distinctie. Printre specialitatile restaurantului se numara un crustaceu asemanator cu homarul (langustina) preparat cu buchetele de alge marine, mortadella si unt de plancton.

Conform lui Gwendal Poullennec, directorul international al ghidului, „Ori de cate ori restrictiile de circulatie s-au relaxat, inspectorii si-au anulat vacantele, astfel incat sa viziteze cat mai multe restaurante, inainte ca acestea sa fie inchise din nou.”

„Au reusit – in timp ce respectau metodologia noastra onorata de timp si faceau cat mai multe vizite ca de obicei – sa stabileasca o selectie de restaurante la fel de credibile si de incredere ca in anii precedenti”, a adaugat Poullennec.

Doua restaurante au primit doua stele pentru prima data, iar 54 de unitati au primit o stea pentru prima oara.

Chiar daca restaurantul Fleur de Pave al bucatarului francez Sylvain Sendra este inchis de luni intregi, iar angajatii sai nu mai lucreaza, in aceasta saptamana Sendra, care a studiat artele culinare in orasul emblematic al gastronomiei – Lyon -, a primit o veste buna: restaurantul sau isi pastreaza steaua in ghidul anual Michelin.

Preparand un aperitiv din conopida in smantana si vanilie, in decorul sobru si delicat al restaurantului sau pustiu, Sendra a declarat ca Ghidul Michelin a oferit o recunoastere atat de necesara pentru o industrie care a fost puternic lovita de efectele pandemiei COVID-19. In acest moment dificil, cand restaurantele sunt inchise pentru a incerca sa diminueze raspandirea virusului, singurul venit al lui Sendra provine din cine private pe care le pregateste unor clienti fideli.

„Pentru persoanele care primesc prima lor stea, acest lucru va fi cel putin un confort pentru ei in aceasta perioada dificila”, a spus bucatarul-sef.

Este pentru prima data de la crearea sa in 1900 cand celebrul ghid culinar acorda una dintre ravnitele sale stele unui restaurant vegan francez.

Restaurantul ONA din sud-vestul orasului Arès, de langa Bordeaux, a fost recompensat cu o stea Michelin dupa ce initial s-a straduit sa obtina fonduri pentru a-si deschide portile. In cadrul restauranului ONA, care inseamna Origine Non Animale, sunt utilizate doar produse de origine non-animala.

Michelin a mentionat ca „o alegere cheie din selectia din 2021 este raspandirea continua a diverselor stiluri culinare in toata Franta”.

Deschis de bucatarul autodidact si fost arheolog Claire Vallée, ONA se mandreste cu un meniu de seara cu sapte feluri, care include un ravioli de dovlecei galbeni cu gnocchi din trufa neagra.

Restaurantul a fost deschis in 2016 cu banii obtinuti printr-o strangere de fonduri si printr-un imprumut de la NEF, o banca specializata in imprumuturi pentru proiecte pe care le considera etice.

Vallée a declarat pentru CNN ca a fost cuprinsa de emotie cand directorul international al ghidului Michelin a sunat-o joi pentru a-i spune ca ONA a castigat distinctia. „Gatitul cu echipa mea este ca si cum ai juca intr-o piesa de teatru. Nu stii niciodata cu adevarat cum este primit felul de mancare decat abia la sfarsit”.

„Acesta este un lucru bun pentru comunitatea vegana deoarece aceasta stea este o dovada ca gastronomia franceza devine tot mai cuprinzatoare”, a spus Vallée recunoscand ca s-a intrebat „daca am fost destul de buni, deoarece gatitul pe baza de legume este dificil si inovator” adaugand ca „acest lucru demonstreaza ca nimic nu este imposibil”.

Citește în continuare