Skip to content

Pentru ca barurile sunt inchise in Germania, un producator da berea in locul drojdiei pentru paine. Bonus – reteta de paine realizata cu cereale fermentate pentru bere

Din cauza inchiderii barurilor si restaurantelor, un producator de bere din Duesseldorf a ramas cu 6.000 de litri de bere tip Altbier nevanduta si aproape de data de expirare. Acest tip de bere este obtinuta prin fermentare la temperaturi reduse din drojdii de varf. Culoarea intensa de ambra pana la maroniu se datoreaza malturilor de Viena si Munchen. Gustul berii este echilibrat de malt, putin caramelizat, cu note de fructe coapte.

Vremurile noi cer solutii pe masura, asa ca Fuechschen Brewery, producatorul berii, a facut intelegeri cu brutari locali care deja foloseau la fabricarea painii cereale ramase in urma procesului de obtinerea a berii. Paine obtinuta din asemenea cereale poarta numele de “Treberbrot” (la finalul articolului gasiti reteta pentru o asemenea paine).

Iata ca acum, pe langa cereale, brutarii au primit si bere pe care sa o foloseasca in procesul de fabricare a painii, inlocuind astfel apa din reteta.

“Ar fi fost pacat sa aruncam o bere atat de gustoasa. Asa ca ne-a venit ideea sa realizam paini doar cu bere, fara a mai folosi apa in reteta”, spune Peter Koening pentru Associated Press. Familia acestuia detine fabrica care produce bere inca din anul 1908.

Aproape 12 brutarii au inceput sa prepare paine Treberbrot in felul acesta, folosind bere in loc de apa. In plus, fiecare client care cumpara paine primeste din partea casei si cate o sticla de bere Altbier.

“E o paine foarte gustoasa, cu o crusta crocanta si un interior pufos”, spune Janika Derksen, unul dintre brutarii care folosesc bere in reteta de paine.

Paine doamnei brutar este vanduta cu 3,95 de euro, iar la fiecare paine ofera si cate o sticla de bere din partea casei. Iar vestea s-a raspandit repede printre clienti. “Am avut cereri de la clienti de pe intreg teritoriul Germaniei, care ne-au rugat sa le trimitem paine ca aceasta prin curier, ceea ce am si facut cu drag”, spune doamna brutar Janika Derksen.

Clientii apreciaza solidaritatea creata intre fabricantii de bere si brutari. Micii producatori de bere din Germania au fost puternic loviti de restrictiile impuse in contextual pandemiei de coronavirus, avand in vedere ca berea lor era vanduta mai ales in baruri, la draft.

Iata si o reteta de paine Treberbrot, care presupune folosirea cerealelor ramase in urma fabricarii de bere.

Aveti nevoie de 125 de grame de astfel de cereale folosite la fabricarea berii, 125 grame de faina pentru paine, 125 de grame de faina din grau integral, 160 de mililitri de apa calduta, o lingurita de drojdie uscata, un sfert de lingurita de sare.

Preincalziti cuptorul la 210 grade Celsius. Amestecati toate ingredientele si framantati aproape 10 minute. Lasati apoi aluatul in castron. Trebuie sa isi dubleze volumul. Dupa ce a crescut, luati aluatul, puneti-l pe masa si formati painea. Accoperiti-o cu o folie alimentara si lasati-o sa mai creasca inca 30 de minute.

Cu un cutit, crestati suprafata painii si introduceti-o la cuptor pentru aproape 40 de minute. In primele 20 de minute, umeziti painea – din 5 in 5 minute, cu ajutorul unui pulverizator umplut cu apa. Umiditatea aceasta va ajuta la formarea crustei crocante. La final, scoateti painea din cuptor si lasati-o sa se raceasca.

La aceasta reteta trebuie sa fiti atenti la cat de umede sunt cerealele folosite la prepararea berii. In general, retetele de paine pot esua daca este folosita prea multa apa.

Citește în continuare