Capsunele vedetele sezonului. 5 retete sarate cu capsune care le pun cu totul altfel in valoare

Unele dinre cele mai indragite fructie ale acestui moment al anului, capsunele, sunt si o sursa bogata de vitamine si nutrienti esentiali. Capsunele sunt o sursa excelenta de vitamina C ceea ce contribuie la intarirea sistemului imunitar, producerea colagenului (important pentru piele, oase si vase de sange), protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ.
De asemenea, capsunele sunt o sursa de vitamina A (sub forma de betacaroten), vitamina B9 (acid folic), vitamina K, vitamine din complexul B (in cantitati mici)
Capsunele mai contin antioxidanti (antociani, quercetina, acid elagic), fibra dietetica, mangan, potasiu, magneziu.
Sunt si sarace in calorii, deci ideale pentru o alimentatie sanatoasa si pot fi introduse in preparate sarate, nu doar in deserturi, transforman unele mancaruri in ceva foarte rafinat si gustos.
Iata cateva retete simple de preparate sarate in care puteti folosi capsuni imbogatindu-va alimentatia cu noi gusturi si arome.

Salata cu capsuni, spanac si branza feta
Ingrediente: 2 maini de frunze de spanac baby, 1 cana de capsuni foliate, 50 g branza feta faramitata, nuci prajite (nuci, migdale sau pecan), dressing: ulei de masline, otet balsamic, sare, piper
Instructiuni: amestecati spanacul cu capsunile, branza si nucile. Adaugati dressingul inainte de servire. Optional: puteti adauga si ceapa rosie taiata subtire sau un avocado.
Tartine cu capsune branza de capra si busuioc
Ingrediente: felii de paine prajita (bagheta sau paine cu seminte), bra de capra (sau ricotta), capsune taiate subtire, frunze de busuioc proaspat, putin otet balsamic sau reductie balsamica
Instructiuni: Ungeti painea cu branza, adaugati capsunele feliate si busuiocul. Stropiti cu otet balsamic. Se servesc ca aperitiv sau gustare.
Salsa de capsune (pentru carne de pui sau peste)
Ingrediente: 1 cana de capsune taiate cubulete, 1 ardei iute (jalapeño), tocat fin, 1/4 ceapa rosie toccata, suc de lime, frunze de coriandru sau patrunjel, sare, piper
Instructiuni: amestecaati toate ingredientele. Serviti salsa deasupra pieptului de pui la gratar sau al unui file de somon.
Carpaccio de capsune cu rosii cherry si mozzarella
Ingrediente: capsune feliate subtire, rosii cherry taiate in doua, bilute de mozzarella sau felii, frunze de busuioc, ulei de masline, sare, piper
Instructiuni: se monteaza ca o salata Caprese reinterpretata. Ideal ca antreu racoritor.
Risotto cu capsune si parmezan
Ingrediente: orez Arborio (pentru risotto),1 ceapa mica, supa de legume/carne, vin alb (optional), capsune taiate cubulete, parmezan ras, unt, sare, piper
Instructiuni:se prepara risotto clasic, adaugand capsunile spre final, pentru a-si pastra textura. Se serveste cu parmezan ras deasupra.
