Skip to content

7 retete de torturi festive pentru masa de Craciun

Torturile preparate in casa sunt atractia sarbatorilor de iarna, iar Craciunul este ocazia potrivita pentru cei care doresc sa-i surprinda pe cei dragi cu un tort festiv realizat chiar in propria bucatarie, dar si pentru cei care vor sa-si testeze calitatile de potentiali experti cofetari. 

Un tort cu pere, crema de zahar ars si blat insiropat de ciocolata reprezinta un desert cunoscut de regula pentru forma sa clasica, cu mere, insa deosebit de gustos si in varianta cu pere, care ii ofera o aroma aparte.

Ca si ingrediente veti avea nevoie pentru compozitie de: 5 pere tari, 2 linguri de unt, 4 oua, 10 linguri de zahar, 120 g zahar si 500 ml lapte, iar pentru blat: 4 oua, 50 g zahar, 30 g faina si 20 g cacao.

Se topesc cele 10 linguri de zahar intr-o oala si se toarna apoi intr-o forma rotunda de copt sau un vas termorezistent, potrivit pentru cuptor. Se rasuceste pana cand siropul rezultat se intareste si se lasa la racit. Intr-un bol, se bat 4 oua alaturi de zahar, adaugand laptele. Separat, intr-o tigaie, se calesc in unt cubuletele de pere (curatate de coaja anterior) si se adauga in vasul cu zahar ars. Compozitia cu oua si lapte se toarna peste pere, iar vasul se introduce la cuptor, la 180 de grade, timp de 40 de minute.

Intre timp, se pregateste compozitia pentru blat. Se bat 4 albusuri cu zahar pana cand se formeaza o spuma tare, dupa care se adauga galbenusurile, faina si pudra de cacao. Se scoate de la cuptor vasul cu primul strat al tortului, se toarna compozitia de blat deasupra si se introduce la cuptor pentru inca 40 de minute, tot la 180 de grade.

La final, cand tortul s-a racit, se rastoarna pe un platou de servire si se lasa la rece mininum 4 ore inainte de a fi servit.

Tortul de ciocolata din 5 ingrediente al celebrului chef Pierre Herme ramane unul dintre cele mai gustoase torturi de ciocolata intalnite vreodata. 

Supranumit si Picasso al cofetariei, Pierre Herme a dezvaluit ingredientele acestui tort pe contul sau de Instagram, iar spre uimirea multora, acesta este destul de simplu de preparat: 250 g de unt moale (la temperatura camerei), 180 g zahar, 200 g oua, 70 faina cernuta fin, 250 g ciocolata topita. Secretul lui Herme consta in faptul ca foloseste un anumit tip de ciocolata, de o calitate superioara (Guanaja, a brandului frantuzesc Valrhona).

Prajitura se prepara foarte usor: ingredientele se mixeaza in ordinea exacta a enumerarii acestora si se toarna intr-o forma de copt, unsa cu unt si tapetata cu faina in prealabil. Tava se introduce la cuptorul preincalzit la 180 de grade, pentru 30 pana la 35 de minute. Se lasa sa se raceasca bine inainte de servire.

Tortul de morcovi al lui Nathan Outlaw, celebrul chef englez care a uimit lumea gastronomiei britanice cu retetele sale perfecte, poate fi o alegere potrivita pentru masa de Craciun.

Ingrediente pentru 4 portii de tort: 325 ml ulei de floarea soarelui, 425 g de zahar brun fin, 300 g faina alba, o lingurita de sare, 10 g scortisoara, 4 oua, 110 g nuci, 375 g de morcov ras fin. Pentru glazura se folosesc 100 g unt moale, 150 g zahar pudra si 200 g crema de branza.

Cuptorul se preincalzeste la 200 de grade. Pentru inceput, se vor mixa uleiul cu zaharul brun si se adauga treptat, in ploaie, faina, sarea si scortisoara. Ulterior, se completeaza cu cele 4 oua si se amesteca pana cand aluatul devine uniform. Nucile prajite anterior in cuptor si morcovul ras se toarna peste aluat si se amesteca din nou.

Compozitia se adauga intr-o tava de copt dreptunghiulara si se introduce la cuptorul adus la 160 de grade, pentru 30 de minute. Se scoate tava, se lasa la racit si se taie in 4 bucati egale, care vor fi ornate cu glazura. Aceasta se prepara rapid, amestecand cu mixerul untul si crema de branza, adaugand treptat zaharul pudra. Glazura se lasa la racit inainte sa fie montata pe tort.

Aroma inconfundabila a dovleacului va cuprinde toata casa, alaturi de nelipsita scortisoara, atunci cand veti prepara tortul de dovleac cu glazura de zahar brun al Marthei Stewart.

Ingredientele necesare sunt urmatoarele: 8 linguri de unt nesarat (la temperatura camerei), un sfert de cana de faina, o lingurita rasa de scortisoara, un sfert de lingurita de nucsoara, o jumatate de lingurita de sare, o jumatate de lingurita de praf de copt, o jumatate de cana de zahar, doua oua mari, o cana de piure de dovleac (facut in casa sau cumparat, la conserva), o jumatate de cana de lapte caldut, jumatati de nuci pentru ornare, glazura de zahar brun/alb (se poate prepara foarte usor acasa sau se poate achizitiona din comert, pentru a fi preparata mai rapid)

Pentru inceput se preincalzeste cuptorul la 180 de grade si se alege o tava rotunda de copt, care se unge cu unt si se tapeteaza cu faina.

Intr-un bol de dimensiuni mari se amesteca faina cu toate condimentele, sarea, praful de copt. Intr-un alt bol, potrivit pentru mixer, se bate zaharul alaturi de unt pana cand se obtine o crema cu textura pufoasa. Se adauga apoi ouale, care se incorporeaza in crema rezultata. Mai departe se toarna piureul de dovleac si laptele, iar la final, se toarna si mixul cu faina. Compozitia se adauga in tava de copt si se lasa la cuptor maximum 55 minute, verificandu-se spre final.

Dupa 20 de minute de lasat la racit, tortul se rastoarna pe platou si se orneaza cu glazura si nucile caramelizate.

Tortul de ciocolata cu mirodenii si smochine uscate al lui Jamie Oliver este preparat de celebrul bucatar chiar pentru masa de Craciun. Acesta il defineste foarte simplu, ca fiind: „foarte delicios, usor de facut, dar si mai usor de mancat.”

Pentru realizarea acestui desert veti avea nevoie de urmatoarele ingrediente: 4 portocale, 50 ml ulei de floarea soarelui, 50 ml whisky, 150 g miere ceva mai lichida, 2 oua mari, 260 g faina, 200 g zahar brun, 50 g de alune de padure pisate, 2 lingurite rase de scortisoara, 1 lingurita de anason stelat, 1 lingurita rasa de ghimbir, 2 lingurite de pudra de cacao, 100 g ciocolata neagra de buna calitate (70% cacao), 300 g smochine uscate, 120 g alune de padure intregi, 50 g ghimbir cristalizat.

Pentru glazura de ciocolata veti avea nevoie de 25 ml miere lichida, 50 mg zahar pudra, 25 ml whisky, o portocala, 1 lingurita de apa de flori de portocal, 125 g ciocolata neagra, 75 g unt nesarat (la temperatura camerei), plus putin unt extra pentru ungerea tavii.

Cuptorul se preincalzeste la temperatura de 180 de grade. Se dau pe razatoare cele 4 portocale pentru a se obtine coaja (atentie, acestea trebuie sa fie bio sau din surse sigure astfel incat coaja sa poata fi consumata), apoi se storc pentru a obtine cca 150 ml suc, pe care-l veti folosi in compozitia tortului. Uleiul, mierea si coniacul se adauga intr-un bol, completate de ouale batute in prealabil. Int-un castron separat se va pune faina alaturi de zahar, alune, condimente, pudra de cacao si un praf de sare.

Ciocolata se toaca marunt, smochinele uscate se taie in jumatati, iar alunele de padure intregi se toaca grosier. Ghimbirul cristalizat se taie, de asemenea, marunt, si se adauga in castronul cu ingrediente uscate, alaturi de alune, smochine si ciocolata.

Se toarna amestecul umed in castronul cu ingrediente uscate si se amesteca pana cand rezulta o compozitie omogena. Se transfera intr-o forma de copt (la alegere) unsa cu unt si se introduce la cuptor timp de 25 de minute. Dupa ce acest timp a trecut, rotiti forma in cuptor si mai lasati inca 10-15 minute sa se coaca. Lasati tortul sa se raceasca in forma timp de 15-30 minute, iar apoi rasturnati-l pe platoul de servire.

Pentru pregatirea glazurii, puneti zaharul, mierea si whiskyul intr-o tigaie adanca, pe foc. Adaugati jumatate din sucul de portocale, apa de flori de portocal si 40 ml apa rece. Fierbeti intens timp de 1 minut si inlaturati de pe foc. Ciocolata se taie marunt, untul se taie cubulete, fiecare dintre acestea adaugandu-se amestecand lent, pana la topire, in sosul obtinut mai devreme. Glazura se lasa sa se raceasca usor (dar nu de tot) pana la turnarea pe tort.

Tortul cu mac, lamaie si portocale se prepara rapid, are arome de iarna specifice si este ideal in cazul in care sunteti presati de timp.

Ingrediente necesare: 3 oua, 100 g zahar, 200 g mac, 50 g dulceata de capsune/afine/zmeura, 100 g branza de vaci, 100 g zmeura, coaja rasa de la o portocala, coaja si zeama de la o lamaie, 100 g mascarpone, 40 g gris de grau, o jumatate de pliculet de praf de copt, o fiola cu esenta de vanilie, faina si unt pentru tapetarea tavii.

Albusurile se bat spuma tare, iar separat, galbenusurile se freaca alaturi de zahar, urmand sa fie completate cu branza de vaci si cu mascarpone, alaturi de gris, mac, coaja si zeama de lamaie, coaja de portocale, praf de copt si vanilie. Se adauga apoi dulceata, amestecand fin, iar la final se incorporeaza si spuma de albusuri.

Compozitia rezultata se toarna in tava unsa cu unt si tapetata cu faina si se introduce la cuptor (180 de grade) pentru 20 minute. Dupa racire, se rastoarna pe platou si se poate servi cu inghetata de vanilie/portocale/lamaie.

O alegere practica si simpla dar deosebit de savuroasa pentru zilele festive petrecute impreuna de cei dragi este tortul cu mere si stafide.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 2 mere mari, 70 g zahar brun, 200 g faina, o fiola de esenta de vanilie, un praf de sare, 1 pliculet de praf de copt (10g), 125 ml lapte, 150 g unt, 120 g zahar alb, 1 ou, 5 g scortisoara, 3 linguri de stafide.

Preincalziti cuptorul la 180 de grade si ungeti cu unt tava pentru prajitura. Intr-o tigaie se topeste untul, iar din cantitatea de lichid rezultata se pastreaza deoparte 3 linguri, urmand ca in restul sa se adauge zaharul brun, stafidele si scortisoara. Acestea se amesteca bine si se toarna pe fundul tavii. Peste aceasta compozitie se vor adauga merele curatate si taiate bucati.

Faina, zaharul, sarea si praful de copt se pun intr-un castron, iar peste acestea se adauga oul batut, laptele, vanilia si cele 3 linguri de unt topit. Se framanta pana cand compozitia capata aspectul unui aluat legat si se adauga in tava cu mere. Tortul se tine la cuptor aproximativ jumatate de ora. Se scoate din cuptor si se lasa la racit timp de 10 minute, apoi se rastoarna pe platoul de servire.

Citește în continuare