Skip to content

A fost anuntata a sasea editie a programului de rezidenta din satul Sona, in care a crescut maestrul Stefan Caltia. Artistii pot aplica pana pe 26 aprilie.

Sounds like a Book invita artistele si artistii emergenti sa aplice la cea de-a VI-a editie a programului de rezidenta intitulat (S)pace, ce va avea loc in perioada 10-25 septembrie 2024 in satul Sona, judetul Brasov, Romania. 

Tema actualei editii este spatiul, cu o atentie deosebita acordata straturilor sale sociale, politice, culturale si de mediu.

Gazduita intr-o zona rurala, in vecinatatea orasului Fagaras, rezidenta este cadrul ideal pentru dialog, schimb de experienta artistica si biografica. 

Sona este descris deseori ca un loc magic, fiind regasit in picturile nostalgice ale maestrului Stefan Caltia. Artistul si echipa sa au promovat constant comunitatea locala din sat ca patrimonii materiale si imateriale care trebuie protejate si incurajate sa existe in continuare. De altfel, Fundatia Stefan Caltia investeste constant in refacerea caselor si atelierelor din zona. A fost creata inclusiv o Asociatie Sateasca intitulata Sona Noastra, fiind lansat si un ziar care a documentat activitatile din zona.

In ultimii ani, Sona a devenit si un spatiu al rezidentelor artistice. Noua editie (S)pace este conceputa in jurul atelierelor de arta sunetului si self-publishing, sprijina cercetarea artistica, experimentul si contaminarea practicilor artistice cu instrumente de lucru, metode si informatii din alte discipline. 

Rezidenta navigheaza peisajul fizic si sonor al satului Sona, pentru a descoperi informatii despre prezentul si viitorul apropiat al diverselor tipuri de spatii care il compun. De aceea, programul incepe cu un atelier introductiv in doua capitole, tinut de Stardust Architects* (Anca Cioarec, Brindusa Tudor) si artistii de sunet Cyrill Lim si Andreea Vladut, ce va explora ambianta sonora si arhitecturala in moduri alternative. 

Partea de explorare si cercetare este urmata de atelierul de arta sonora, coordonat de Jakob Loecker, care introduce concepte si instrumente de lucru din arta sunetului. 

In incheiere, in cadrul atelierului de self-publishing — tinut de echipa atelierului interdisciplinar de design Graphomat — materialul sonor va lua o forma vizuala, fiind prelucrat prin punerea in aplicare a unor moduri de lucru specifice ariei.

Programul rezidentei va fi extins prin sesiuni de improvizatie sonora in diferite puncte din Sona si o conferinta despre experiment in self-publishing si in arta tinuta de Mia Ćuk, Footnote Belgrad, studio independent din Serbia.

Aplicatiile pot fi depuse in formularul de aici pana pe 26 aprilie. Rezultatele vor fi anuntate la finalul lunii mai iar rezidenta propriu-zisa se va desfasura intre 10 si 25 septembrie 2024. Mai multe detalii gasiti pe www.soundslikeabook.com.

Citește în continuare