Skip to content

Richard Bovnoczki este profesorul de pian din spectacolul “La tiganci” de la unteatru

In anul 2014, Andrei si Andreea Grosu aduceau in fata publicului una dintre cele mai frumoase nuvele fantastice, “La tiganci”, de Mircea Eliade. La 6 ani de la premiera, spectacolul se poate vedea si in aceasta stagiune pe scena teatului unteatru.

Regizorii invita spectatorii intr-o calatorie fantastica cu tramvaiul, in spatiul minimalist de la unteatru

Acestia respecta textul lui Eliade si il comprima intr-un spectacol de o ora si douazeci de minute, in care publicul este invitat sa ia parte la o iesire din timpul real in imaginar, a unui om obisnuit care a esuat atat ca artist, cat si in viata sentimentala.

Intr-o zi torida de vara, profesorul de pian Gavrilescu (Richard Bovnoczki) se abate din drumul sau, atunci cand mergea sa-si recupereze servieta cu partituri uitate la o eleva, si se opreste la tiganci. Acolo este invitat sa ghiceasca tiganca dintre cele trei fete (o evreica, o tiganca si o grecoaica) pentru care achita o suma de bani.

Ratacit in propriul trecut, acesta se trezeste prizonier intr-un labirint, in care timpul se comprima dintr-o data, nu mai recunoaste nimic din prezent si nici nu este recunoscut de cineva decat de iubita lui din tinerete, Hildegard (Mihaela Trofimov) care il invita sa o urmeze in vis.

Scenografia realizata de Vladimir Turturica sustine admirabil conceptul regizoral

Decorul si costumele propuse sunt sugestive. Sase usi laterale acoperite de un val de matase, candelabrul din flori de sticla care domina scena si costumele celor trei fete – complet negre cu cate un accesoriu aparte plasat discret, plin de semnificatie – fac vizibil fantasticul din spectacol.

Viziunea regizorala este sustinuta de scenografie, accentele muzicale si indrumarea actorilor pentru a transmite emotie spectatorilor, in judecarea destinul unui om. Prin aceasta, nuvela lui Eliade, despre om si drumul sau prin viata spre moarte, este ilustrata rafinat.

Florina Gleznea, Florentina Tilea si Cristina Casian sunt cele trei “iele” din fantastic, dar si personaje din realitatea visului

Cautarile profesorului de a descoperi tiganca si relatiile cu numeroasele persoane intalnite pe tot parcursul calatoriei, sunt sustinute in amanunt semnificativ de Richard Bovnoczki.

Richard Bovnoczki infatiseaza un Gavrilescu in cautarea absolutului, caruia oglinda ii reflecta, insa, goliciunea si ratarea. Actorul surprinde foarte bine toate nuantele personajului si ii reda sensibilitatea si fragilitatea intocmai.

Cele trei “iele” definesc admirabil fiecare tipologie in tot parcursul scenic, de la inceput pana la final.

Mihaela Trofimov care face un dublu rol: cel al batranei doamne a bordelului, ca apoi iubita din tinerete a profesorului, impreuna cu Liviu Pintileasa, in rolul controlorului din tramvai, si Bogdan Cotlet, in cel al birjarului, puncteaza subtil necesitatea aparitiei acestor personaje pentru Gavrilescu.

Fantasticul povestii ii duce pe spectatori cu gandul la puterea visului si la orizonturile nemarginite ale imaginatiei.

Spectacolul se poate vedea in data de 20 ianuarie, ora 19.00

“La tiganci” dupa Mircea Eliade

Regia: Andrei si Andreea Grosu
Distributia: Richard Bovnoczki, Liviu Pintileasa, Mihaela Trofimov, Florentina Tilea, Florina Gleznea, Cristina Casian, Bogdan Cotlet

Durata: 1h 20 min (fara pauza)

Bilete: aici

Citește în continuare