Skip to content

Roger Waters e in mijlocul unui scandal imens de  antisemitism. Cofondatorul Pink Floyd a castigat in tribunal dreptul de a concerta aseara la Frankfurt, in conditiile in care autoritatile locale au vrut sa interzica spectacolul

Mai multe grupuri evreiesti, politicieni si o alianta de grupuri ale societatii civile s-au adunat pentru o ceremonie memoriala si un miting de protest impotriva unui concert al lui Roger Waters la Frankfurt, duminica seara. Acestia il acuza pe cofondatorul Pink Floyd de antisemitism – o acuzatie pe care acesta o neaga.

Waters a atras furia lor pentru ca a sprijinit miscarea BDS, care solicita boicoturi si sanctiuni impotriva Israelului.

Initial, autoritatile din Frankfurt au incercat sa impiedice desfasurarea concertului, dar Waters a contestat aceasta masura, iar un tribunal local i-a dat dreptate.

Concertul  a avut loc in sala Festhalle din oras, unde, in noiembrie 1938, peste 3.000 de evrei au fost adunati de nazisti, batuti si maltratati, iar mai tarziu au fost deportati in lagare de concentrare.

„In acest context istoric, concertul nu ar fi trebuit sa aiba loc sub nicio forma”, a declarat Sacha Stawski, membru al comunitatii evreiesti din Frankfurt si sef al grupului Honestly Concerned, care a contribuit la organizarea protestelor.

Elio Adler, seful grupului evreiesc WerteInitiative, care sustine protestul, a declarat ca „este foarte frustrant” faptul ca acest concert se desfasoara conform programului, desi oficialii din Frankfurt si multi altii au incercat sa il impiedice. „Cuvintele si imaginile sale raspandesc ura fata de evrei si fac parte dintr-o tendinta: normalizarea urii fata de Israel sub protectia libertatii de exprimare sau a artei”, a declarat Adler.

Saptamana trecuta, politia din Berlin a anuntat ca a deschis o investigatie asupra lui Waters sub suspiciunea de incitare, din cauza unui costum pe care cofondatorul Pink Floyd l-a purtat cand a sustinut un concert in capitala germana la inceputul acestei luni.

Imaginile de pe retelele de socializare il aratau pe Waters tragand cu o imitatie de mitraliera in timp ce era imbracat intr-o haina neagra lunga cu o banderola rosie. Politia a confirmat ca a fost deschisa o investigatie in urma suspiciunilor potrivit carora contextul costumului ar putea constitui o glorificare, justificare sau aprobare a regimului nazist si, prin urmare, o tulburare a linistii publice.

Waters a respins aceste acuzatii intr-o declaratie pe Facebook si Instagram, afirmand ca „elementele din spectacolul meu care au fost puse sub semnul intrebarii sunt in mod clar o declaratie de opozitie fata de fascism, nedreptate si intoleranta in toate formele sale”. El a sustinut ca „incercarile de a prezenta aceste elemente ca fiind altceva sunt nesincere si motivate politic”.

imagine din concertele tiurneului din 2010

In varsta de 79 de ani, Roger Waters a declarat ca unele aspecte ale spectacolului sau de la Mercedes-Benz Arena din Berlin, care au fost puse sub semnul intrebarii, au fost „destul de clar” o declaratie impotriva fascismului, a nedreptatii si a bigotismului.

Imagini de la concertul din 17 mai il arata pe celebrul cantaret si basist intr-un trenci lung negru cu bratari de culoare rosu aprins, indreptand o imitatie de mitraliera spre public. Tinuta includea o emblema asemanatoare cu o svastica formata din doua ciocane incrucisate – iconografie care a aparut si pe costumele din filmul bazat pe albumul de succes „The Wall” din 1979 al trupei Pink Floyd, o critica a fascismului. Waters a declarat ca reprezentarea unui „demagog fascist nebun” a fost o caracteristica a spectacolelor sale de la „The Wall” incoace.

Utilizatorii retelelor de socializare i-au luat apararea lui Waters, spunand ca spectacolul a fost o recreere a unor scene satirice din filmul in care joaca starul rock devenit militant Bob Geldof si ca Waters a purtat acelasi costum in concerte anterioare.

Simbolurile, steagurile si uniformele naziste sunt interzise in Germania. Waters este investigat in temeiul unei legi separate, fiind suspectat de „incitare a poporului”, a declarat politia. Costumul purtat de Waters „este considerat capabil sa incalce demnitatea victimelor, precum si sa aprobe, sa glorifice sau sa justifice dominatia violenta si arbitrara a regimului nazist intr-un mod care perturba pacea publica”, a declarat un purtator de cuvant al politiei.

Alte orase germane, printre care Munchen, Frankfurt si Köln, au incercat sa anuleze concertele lui Waters dupa ce grupuri evreiesti, inclusiv Consiliul Central al Evreilor, l-au acuzat de antisemitism.


Citește în continuare