Skip to content

La Roma se deschide un nou muzeu, al artefactelor antice traficate si recuperate

In ultimii ani, presa internationala de specialitate a prezentat pe larg recuperarea operelor de arta antice si a artefactelor care au fost exportate ilegal in si din diverse tari, iar Italia nu face exceptie.

De aceea, datorita succesului dobandit de recuperarea acestor opere de arta antice, la Roma s-a deschis un nou muzeu pentru aceste obiecte.

Muzeul de Arta Salvata a fost inaugurat de curand intr-o cladire care face parte din vechile Bai ale lui Diocletian din Roma. Spatiul expozitional Octogonal Hall a fost conceput pentru a prezenta eforturile Italiei, prin diplomatie si provocari judecatoresti, de a repatria antichitati valoroase, adesea dupa decenii in care acestea au fost in muzee sau colectii private straine.

Exponatele din noul muzeu se vor schimba la fiecare cateva luni, pe masura ce obiectele expuse revin la ceea ce expertii considera teritoriul lor de origine. Multe dintre obiecte fac parte din civilizatiile antice etrusce sau Magna Grecia din centrul sau sudul Italiei.

Expozitia inaugurala are aproximativ 100 din 260 de artefacte recuperate. Piesele expuse, care au fost gasite in timpul sapaturilor clandestine si exportate ilegal, si includ figurine etrusce sculptate rafinat sau alte obiecte din cateva secole i.Hr. Articolele erau detinute anterior de muzee, case de licitatii si colectii private.

Antichitatile recent recuperate sunt dinainte de epoca romana, datand din secolele VIII-IV i.Hr.

O piesa deosebit de importanta, din secolul al VII-lea i.Hr., este un obiect de ceramica, pictat in rosu pe alb si inalt de peste un metru, decorat cu imagini cu cai si pisici, care infatiseaza scena mitologica a orbirii lui Polifem, o creatura cu un singur ochi care mananca oameni.

Alegerea decorului borcanului indica probabil ca elita etrusca era bilingva si „fascinata de mitul grecesc”, a declarat directorul muzeului pentru Associated Press intr-un interviu.

Printre punctele de vedere ale actualei expozitii de „arta salvata” se numara doua capete de teracota, taiate vertical in jumatate, care fac parte dintr-un grup de piese votive etrusce din secolele IV-III i.Hr. O alta piesa impresionanta este o cutie funerara etrusca bine conservata, decorata complex, decorata cu imagini ale unui razboinic, cal si pisica.

Acest nou spatiu expositional face parte din Muzeul National Roman. Actuala sa expozitie se desfasoara pana pe 15 octombrie, apoi muzeul va expune un lot diferit de antichitati recuperate.

Pana in prezent, Italia se mandreste ca a recastigat aproximativ 3 milioane de artefacte si opere de arta din 1969, o data cu infiintarea unei unitati speciale de salvgardare a patrimoniului cultural a Carabinieri.

Pentru a da un exemplu, de curand, Italia a returnat la Atena un fragment de friza din Partenon care se afla intr-un muzeu arheologic din Sicilia.

Franceschini, ministrul culturii al Italiei, a sustinut ca asa-numitul „fragment Fagan” se afla in mod legitim in Italia, dar a spus ca tara sa vrea „sa afirme principiul restituirii bogatiei culturale pentru a reconecta patrimoniul istoric artistic cu locurile si popoarele de origine”.

Insa nu toate tarile considera inapoierea artefactelor la tara de origine o idee buna. Publicatia Washington Post mentioneaza un caz in care Muzeul J. Paul Getty din California a cumparat „Tineretul invingator”, o statuie de bronz fara picioare care a fost gasita de o barca de pescuit italiana in Marea Adriatica in 1964, si chiar daca in 2018, cea mai inalta instanta din Italia a decis ca muzeul trebuie sa predea statuia Italiei, americanii refuza, explicand ca statuia a fost pescuita din apele internationale, si a contestat ordinul.

Citește în continuare