Skip to content

Prezenta romaneasca importanta la Festivalul de la Sarajevo 2022: lungmetrajul „Oameni de treaba” (regia Paul Negoescu) in competitia oficiala, 2 scurtmetraje in competitia dedicata si 6 actori, regizori si scenaristi tineri in Talents Sarajevo. Festivalul se desfasoara intre 12 – 19 august.

Editia 2022 a festivalului de film de la Sarajevo se bucura de o participare importanta din partea Romaniei. Considerat unul dintre festivalurile importante din Europa, fetivalul e dedicat productiilor europene si e o rampa de lansare pentru tineri din industrie.

Romania are un film in competitia oficiala – MEN OF DEEDS / OAMENI DE TREABA, in regia lui Paul Negoescu cu Iulian Postelnicu, Anghel Damian, Vasile Muraru, Crina Semciuc, Daniel Busuioc, Oana Tudor, Vitalie Bichir, Annemarie Chertic in rolurile principale.

Fimul spune povestea unui politist (Postelnicu) care e mutat disciplinar intr-un sat unde cei mai corupti si initiatorii faptelor ilegale sunt primarul si preotul. Politistul, care are un background de profitor pentru a-si face o viata mai buna, ajunge sa se lupte in spiritual legii si al dreptatii, intr-o poveste despre constiinta si binele comunitatii.

Oameni de treaba se afla in competitie alaturi de alte 7 filme din Croatia, Ungaria, Franta, Ucraina, Austria.

In sectiunea Talent Sarajevo 3 tineri actori romani, 2 regizori si o scenarista au fost selectionati alaturi de alti artisti europeni sa fie prezentati producatorilor si regizorilor de film. Ei sunt Alina Serban, Iulian Daniel Popa pentru regie, Cezar Grumazescu, Vlad Brumaru si Ana Dumitrascu pentru actorie si Miruna Minculescu pentru scenaristica.

Doua scurt metraje romanesti intra si ele in competitia de la Sarajevo.

E vorba de MON AMI, in regia Carinei Dassoveanu cu Marius Manole si Gabor Bondi in distributie, povestea unui regizor care in timp ce face casting pentru viitorul film intalneste un adolescent rrom ale carui intrebari il provoaca.

Cel de-al doilea scurt metraj romanesc din competitia de la Sarajevo se numeste EU SI SORA MEA si e in regia lui Theodor Ionita cu Ela Ionescu, Cosmina Stratan, Bogdan Farcas in distributie. Filmul e povestea a doua surori, una aflandu-se intr-un mariaj violent.

Festivalul se desfasoara intre 12 – 19 august.

Citește în continuare