Skip to content

Vineri incepe Romanian Design Week 2024. Pana pe 2 iunie vor avea loc peste 130 de evenimente dedicate industriilor creative din Romania.

Intre 24 mai si 02 iunie, Romanian Design Week 2024 deschide orasul prin mai multe expozitii prezentate publicului larg in cladirea fostului restaurant CINA (Benjamin Franklin 10), respectiv prin peste 130 de evenimente-conexe care vor avea loc peste tot in Bucuresti.

Editia RDW din acest an se desfasoara sub tema „Unlock the City” si isi propune sa investigheze metodele prin care creativitatea si inovatia pot modela orasele viitorului, contribuind totodata la explorarea Bucurestiului si la descoperirea potentialului acestuia, a spatiilor creative din oras si a organizatiilor sau proiectelor culturale care le anima si definesc.

Festivalul propune 9 formate ce ofera exemple de design si arhitectura de la ora actuala, dar si contexte de socializare, petreceri, evenimente, initiative si dezbateri dedicate atat publicului larg, cat si reprezentantilor industriilor creative. 

Anul acesta, RDW pune pe harta cladirea monument-istoric CINA, unde vor avea loc mai multe expozitii importante, un mix de continut local si international, realizat atat de artisti seniori, cat si de artisti din noua generatie. 

In cele doua etaje ale cladirii CINA de pe Benjamin Franklin 10, va avea loc RDW Exhibition, o expozitie care prezinta peste 200 de proiecte din 6 categorii creative diferite: de la arhitectura la design interior, design grafic, design de produs, moda si ilustratie. Lucrarile prezentate au fost alese anul acesta de un Board creativ format din 6 echipe de curatori romani si internationali, dintr-un numar record de inscrieri – si reprezinta cele mai bune si vizionare proiecte de arhitectura si design din ultimul an.

De asemenea, formatul RDW Young Design prezinta anul acesta 29 de designeri, arhitecti si artisti din noua generatie. 

Expozitia pune accentul pe autorii proiectelor, oferind publicului larg o perspectiva asupra spiritului creativ al viitoarei generatii de designeri si arhitecti romani, creand astfel si un dialog intre specialisti si tineri absolventi ai facultatilotr creativ-vocationale din tara, aducand optimism si energie prin abordari neconventionale si perspective proaspete in industrie. 

Publicul va putea admira si 9 expozitii cu continut international, ca parte din formatul RDW Design Flags.

Formatul, care revine anul acesta in programul festivalului, este dezvoltat alaturi de institute culturale, ambasade si organizatii cultural-creative si aduce in prim-plan contributiile designerilor si arhitectilor din intreaga lume. Detalii despre cele 9 expozitii sunt aici

Cladirea CINA va gazdui si RDW Concept Store. Va fi un spatiu de shopping neconventional, cu 10 branduri ce comercializeaza atat design local, cat si international, si care este activat printr-o serie de prezente-capsula ce aduc in fata publicului ultimele colectii de la designeri, artisti si ilustratori renumiti. 

Selectia de produse este realizata in colaborare cu nume ca: AlbAlb, Librariile Humanitas & Takumi, Ototo, Viscri 32, Assamblage, Giometria, Surasusara si Molecule F si Meze Audio. Zona dedicata magazinului este situata la subsolul cladirii CINA si se desfasoara pe o suprafata totala de 200 mp.

RDW Design GO!, formatul de evenimente satelit al festivalului, prezinta anul acesta cel mai amplu program din toate editiile RDW de pana acum. Organizatorii care sunt parte din acest format propun experiente variate de petrecere a timpului liber: de la expozitii si prezentari pana la workshop-uri, tururi ghidate, open doors, targuri, petreceri si lansari de spatii. Programul complet al acestora poate fi consultat aici.  

RDW 2024 aduce si instalatii imersive, prezentari de la specialisti ai industriilor creative si un program generos de petreceri si concerte.

RDW Experience by IQOS este cel mai nou format din programul RDW si ii va face pe vizitatori sa intre in spiritul festivalului, printr-o serie de experiente dezvoltate special pentru ei. Instalatia imersiva „SynergyX”, realizata de Adrian Damian si IQOS, este rezultatul impletirii dintre arta, tehnologie si conexiune umana ce ofera publicului o experienta multi-senzoriala. Cu ajutorul interactiunii tactile, vizitatorii vor experimenta o simfonie de imagini si sunete generate dinamic de contributia lor colectiva. Accesul in instalatie este permis exclusiv persoanelor cu varsta peste 18 ani.

Formatul de traditie al festivalului, Noaptea Alba a Studiourilor de Arhitectura, sustinut de Cemacon, va avea loc pe data de 30 mai si va deschide usile a 27 de birouri si spatii de lucru ale specialistilor din domeniu, in cadrul unor evenimente sociale pentru colegi, prieteni si publicul larg.

RDW se poate vizita de luni pana vineri, intre 12:00 si 22:00, iar in weekend, intre 10:00 si 22:00. Biletele pot fi achizitionate aici. Elevii, studentii si pensionarii au acces gratuit, iar detinatorii de card UniCredit de la Mastercard beneficiaza de un discount de 50% la achizitia biletelor, reducere aplicabila in pasul de plata.

Citește în continuare