Skip to content

Rotterdam-ul are o pasarela pietonala temporara care ofera imaginea orasului de la 30m inaltime. Instalatia e amplasata peste una dintre strazile cele mai importante din oras

Rotterdam Rooftop Walk se ridica la 30 m deasupra orasului si este o instalatia temporara, o colaborare cu arhitectii MVRDV, care ofera vizitatorilor o noua perspectiva asupra orasului.

Rotterdam Rooftop Walk arata ca un covor portocaliu lung de 600 de metri si este un pod temporar peste una dintre strazile cheie din Rotterdam, Coolsingel. Conceptul din spatele acestei instalatii incurajeaza vizitatorii sa ia in considerare probleme precum criza locuintelor, posibilitatile de energie regenerabila si problemele generate de schimbarile climatice.

Locatia aleasa pentru instalarea acestei pasarele ofera si o perspectiva asupra acoperisurilor plate din Rotterdam, ridicand posibilitati in ceea ce priveste potentialul acestora.

„In 2006, pentru sarbatorirea a 75 de ani de reconstructie a Rotterdamului, am proiectat Scarile spre Kriterion, care au atras aproape 370.000 de vizitatori”, spune fondatorul MVRDV, Winy Maas, pentru publicatia The Wallpaper. „Aici a aparut ideea ca ar fi bine sa facem o continuare a proiectului. In timpul Eurovision Song Contest [in 2021], ideea a fost de a face o scena inalta pentru a onora castigatorul, dar aceasta a fost anulata din cauza pandemiei”, a adaugat acesta.

Noul spatiu de deasupra orasului a atras designeri, arhitecti si artisti, care arata cum pot fi folosite acoperisurile pentru stocarea apei, productia de energie, dar si posibilitate de gradina urbana si spatiu verde.

Evenimentul face parte din Rotterdam Rooftop Days, un festival care face parte dintr-o miscare dedicata arhitecturii orasului Rotterdam, care in fiecare an ofera locuitorilor posibilitatea sa descopere alte perspective ale orasului, privit de la inaltime. Pentru anul acesta, organizatorii festivalului au reusit sa deschida publicului larg un numar record de 56 de acoperisuri, unde putand fi vizitate gratuit, in timp ce pentru altele s-a perceput taxa de intrare.

Citește în continuare