Skip to content

Baschetbalista de origine romana Sabrina Ionescu lanseaza propria colectie cu Nike inspirata de jocul ei pe teren. Desi a crescut in SUA, a insistat sa includa motive romanesti pe varfurile pantofilor sport.

Sabrina Ionescu, o jucatoare-vedeta a baschetbalului feminin american, are propria colectie Nike alaturandu-se unui grup select de sportive dupa care au fost numite modele de pantofi. 

De origine romana, Ionescu joaca in prezent la echipa New York Liberty. Este considerata una dintre cele mai mari jucatoare din istoria NCAA (National College Athletic Association) din SUA dar si cel mai mare star emergent din WNBA (campionatul american pentru femei). Anul trecut a fost denumita „All Star, All WNBA” si a castigat o medalie de aur.

In primavara acestui an, Nike va comercializa modelul „Nike Sabrina 1”, marcand astfel lansarea celui de-al 12-lea pantof sport cu semnatura din istoria ligii WNBA.

Mai mult decat un pantof, Nike ii va dedica o intreaga colectie Sabrinei care a insistat sa aduca un mic tribut Romaniei in designul pieselor vestimentare.

Sabrina Ionescu s-a nascut in 1997 in Walnut Creek, California, intr-o familie formata din parinti romani, avand un frate geaman – Edward – care aparut la 18 minute dupa ea. Tatal, Dan Ionescu, a fugit din Romania in perioada revolutiei din 1989, a cerut azil politic in SUA si a asteptat ca sotia lui, Liliana Blaj, si fiul lor Andrei, sa i se alature sase ani mai tarziu. 

S-a antrenat cu regretatul Kobe Bryant care i-a fost mentor si prieten, fiind invitata sa vorbeasca la slujba memoriala a sportivului pe 24 februarie 2020.

Desi a fost crescuta in SUA iar afacerile familiei care au fost dezvoltate in California i-au permis sa isi urmeze visul de a deveni o mare jucatoare de baschet, Sabrina vorbeste si limba romana si a insistat in crearea colectiei Nike sa includa motive romanesti.

Sportiva a fost implicata in designul colectiei, acest lucru este vizibil in faptul ca pantofii sunt unisex – deoarece a crescut cu frati – si logourile au fost introduse intr-un mod discret si elegant in aspectul pieselor.

Pe modelul Nike Sabrina 1 a adaugat cateva detalii la care a tinut neaparat, inclusiv un model geometric brodat, inspirat de arta si arhitectura traditionala romaneasca.

Potrivit sportivei, „a fost important pentru mine sa incorporez locul de unde vin, cum am ajuns aici si multe dintre sacrificiile pe care parintii si familia mea le-au facut pentru ca eu sa pot juca baschet si sa practic jocul pe care il iubesc. Am vrut sa prezint asta in designul pantofului”.

Sloganul lui Ionescu, „Oriunde. Oricine.”, apare pe arcul pantofului si reprezinta ideea ca oricine isi poate visul, indiferent de unde provine.

„Cred ca este super important ca nu este doar un pantof. Este vorba despre povestea pe care o spune si despre ceea ce va face pentru toti cei care il vad si il cumpara. Nu mi-am dorit sa fie cel mai pantof de baschet, mi-am dorit sa fie cel mai bun pantof sport.”, a declarat Ionescu pentru Andscape.com. 

In ultimii ani, cele mai mari companii de produse sportive din SUA s-au luptat sa o semneze pe Sabrina ca ambasadoare.

Incepand cu anul 2020, Puma, Under Armour si Nike s-au straduit sa o semneze pe Sabrina pentru a deveni imaginea companiei si a unor colectii dedicate ei. Fondatorul Nike, Phil Knight, a avut un avantaj pentru ca a absolvit acelasi colegiu unde a jucat si s-a remarcat si Sabrina: Universitatea din Oregon.

Ionescu este a opta femeie si al 30-lea atlet din istoria Nike care primeste propria linie de incaltaminte si piese vestimentare. Un astfel de parteneriat este un simbol al statutului sportivei, al realizarilor pe care le-a obtinut intr-un timp record (a stabilit deja mai multe recorduri in campionatul de baschet intre colegii) dar si al increderii pe care specialistii din industrie o au in viitorul ei.

Perechea de pantofi Nike Sabrina 1 este inspirata de stilul ei de joc rapid, cu miscari dure, fiind considerata o aparatoare tenace.

Un factor cheie in realizarea pantofilor a fost capacitatea de reactie la miscare, acest aspect fiind redat prin amortizoarele React adaugate pe toata lungime talpii si a unitatii Zoom Air din partea din fata a acestora. Partea mediana este echipata cu un sistem de benzi si cabluri de blocare care ajuta la stabilizarea piciorului.

Pantofii sport Nike vor fi insotiti de un hanorac cu gluga, tricouri, pantaloni scurti si sosete. Toate vor purta logo-ul Sabrinei – un „S” stilizat in mod abstract -, o initiativa pe care o alatura pe Ionescu unor sportive precum Serena Williams, Megan Rapinoe si Naomi Osaka care au la randul lor propriul logo pe colectiile dedicate lor.

Pe masura ce a pus accentul pe performanta, Ionescu a cautat, de asemenea, sa creeze un pantof versatil pe care oamenii sa il poarte in orice context.

Citește în continuare