Skip to content

Sacha Baron Cohen va lansa continuarea „Borat” inaintea alegerilor prezidentiale din SUA. Alte filme care au facut campanie inaintea alegerilor prezidentiale din ultimii ani.

Sacha Baron Cohen readuce personajul Borat in prim plan prin continuarea filmului „Borat! Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan””. Actorul a vandut proiectul catre compania Amazon care urmeaza sa il lanseze inaintea alegerilor prezidentiale din SUA pe platforma de streaming dedicata, Amazon Video.

Noul film se numeste “Borat: Gift of Pornographic Monkey to Vice Premiere Mikhael Pence to Make Benefit Recently Diminished Nation of Kazakhstan” si a fost filmat in perioada pandemiei.

In lunile trecute, Cohen a fost surprins de cateva ori la filmarile cu Borat, in costumul specific personajului.

In luna iulie, Rudy Giuliani, avocatul Presedintelui Donald Trump, a chemat politia dupa ce Cohen a aparut imbracat in Borat la usa lui. „Tipul asta a dat buzna peste mine in timp ce purta un costum nebun, as zice ca era ca un transexual roz. Era in bikini roz cu dantela„.

In iunie si in august, Borat Sagdiyev a fost fotografiat in actiune pe strazile din Los Angeles si la un protest al conservatorilor americani din Washington unde a urcat pe scena si a inceput sa cante lozinci extremiste.

Filmul considerat un „mockumentary” este continuarea hitului din 2006 care a avut incasari de peste 260 de milioane de dolari.

Desi personajul Borat a fost consacrat prin filmul din 2006 pentru care Baron Cohen a castigat un Glob de Aur, jurnalistul Kazac a aparut, pe rand, in productiile „F2F” din 1996 cand era cunoscut sub numele de „Alexi Krickler” si in „Da Ali G show”.

Umorul lui Borat vine din satira si exprimarea unor puncte de vedere extremiste care includ numeroase tabuuri sociale, limbaj vulgar, comportament licentios, sexism, rasism, homofobie si anti-semitism.

Este un mod foarte grafic si exagerat de a corecta anumite comportamente nefericite din numeroase tari din intreaga lume.

In filmul din 2006, Borat si colegul sau, Azamat Bagatov, calatoreau pentru prima oara in SUA pentru a produce un documentar despre viata americana. Momentan nu exista alte informatii despre scenariul celui de-al doilea film inafara de momentele surprinse deja la proteste.

Aseara, dupa prima dezbatere dedicate alegerilor prezidentiale din SUA, un cont de Twitter care poarta numele Republicii Kazakhstan a lansat o parodie care pare ca il favorizeaza pe Trump in defavoarea candidatului sau principal, Joe Biden. Filmul este narat de Borat.

Sacha Baron Cohen si-a construit cariera pe roluri pe care si le-a creat si regizat singur in care pacaleste personaje publice foarte cunoscute sau le ironizeaza si le satirizeaza.

Emisiunea „Who is America?” a inclus farse facute pe seama unor oameni influenti in vietile americanilor: Bernie Sanders, Dick Cheney, Jill Stein sau Roy Moore..

De-a lungul timpului, Cohen a folosit personajul Borat in repetate randuri pentru a face afirmatii politice. Cel mai recent a fost in 2018 cand a aparut in cadrul emisiunii lui Jimmy Kimmel pentru a indemna oamenii sa iasa la vot.

Lansarile filmelor cu tematica politica au devenit o unealta folosita de americani inainte de fiecare alegere prezidentiala.

In 2012, in campania de realegere a Presedintelui Obama au fost lansate mai multe filme si seriale care vorbeau despre presedinti care au scris istorie si care s-au luptat cu sistemul pentru a schimba lumea.

Unul dintre acestea a fost „Lincoln” regizat de Steven Spielberg. Filmul a fost lansat pe 9 noiembrie, la cateva zile dupa alegerile prezidentiale din 2012. 

Primul trailer al filmului a fost difuzat pe ABC, CBS si CNN imediat dupa prima dezbatere dintre Barack Obama si oponentul sau la vremea respectiva, Mitt Romney. 

Imediat dupa lansarea productiei, Obama i-a invitat pe membrii distributiei „Lincoln” la o vizionare speciala organizata in Casa Alba, urmata de un eveniment similar desfasurat in Congresul American. Printre invitatii la Casa Alba s-a numarat si istoricul Doris Kearns Goodwin care a scris cartea „Team of Rivals: The Political genius of Abraham Lincoln” dupa care a fost creat scenariul filmului. Goodwin care devenise prietena a familiei Obama inca de la lansarea cartii, a cerut sa vada dintre documentele din insemnarile originale ale lui Lincoln. In interviurile acordate ulterior, Goodwin a facut comparatii cu conotatie pozitiva intre Obama si Lincoln.

In acelasi timp, Spielberg, regizorul filmului, a declarat public ca a donat 1 milion de dolari pentru campania lui Obama.

In vara anului 2012 a fost lansat si „Political Animals”, un serial inspirat din viata lui Hillary Clinton care isi pregatea campania electorala din 2016. In acelasi timp, il punea intr-o lumina buna pe Obama.

„Political Animals” spune povestea lui Elaine, jucata de Sigourney Weaver, o fosta Prima Doamna, Guvernator al statului Illinois si Secretarul de Stat al SUA. Prin comparatie, Clinton a fost Prima Doamna, Senator al statului New York si Secretat de Stat.

In serialul care a avut sase episoade, Presedintele a invins-o pe Elaine in alegerile primare iar ulterior a numit-o Secretar de Stat. Obama si Clinton au trecut printr-o situatie identica in 2008. In serial, Presedintele este descris ca un barbat inteligent si foarte carismatic care foloseste fiecare resursa pe care o are la dispozitie ca un avantaj.

Tot in 2012 a aparut si „Game Change” despre culisele campaniei lui John McCain, Sarah Palin si cursa prezidentiala din 2008.

In 2016, regizorul Oliver Stone a lansat filmul „Snowden” bazat pe faptele reale care au influentat puternic alegerile castigate de Donald Trump.

Stone este cunoscut pentru cele mai controversate filme cu tema politica din cinematografia americana: „JFK” in 1991, „Nixon” in 1995, „W” despre George Bush in 2008.

In septembrie 2016, Stone a lansat „Snowden” despre Edward Snowden, un angajat al Serviciilor Secrete Americane care a trimis o multime de documente clasificate catre presa.

Filmul a intrat in cinematografe cu cateva saptamani inaintea evenimentului numit „The October Surprise” prin care toate emailurile personale trimise de Hillary Clinton in vremurile in care a fost Secretar de Stat au fost postate online. Edward Snowden si-a asumat responsabilitatea pentru aceasta scurgere de informatii.

Ulterior, analistii politici au declarat ca Snowden a fost unul dintre factorii principali pentru care publicul s-a intors impotriva lui Clinton si a contribuit la esecul acesteia in fata lui Trump.

Singurele proiecte realizate de Oliver Stone dupa Snowden au fost „Interviurile cu Vladimir Putin” (2017), un eveniment rar prin care regizorul l-a intervievat pe unul dintre cei mai periculosi oameni din lume si „Revealing Ukraine” (2019) despre scandalul in care a fost implicat fiul lui Joe Biden.

Tot in 2016 a aparut si Miss Sloane, un thriller politic despre o activista care se lupta cu Congresul american pentru a adopta o lege impotriva detinerii de arme.

Filmul spune povestea lui Elizabeth Sloane, jucata de Jessica Chastain, a carei viata este data peste cap cand oamenii care au interese opuse scot la iveala detalii nefericite din viata ei personala si ii distrug credibilitatea. Pana la finalul filmului, Sloane ajunge la inchisoare insa legea pentru care a luptat, ajunge sa fie adoptata si sa intre in vigoare.

Pentru alegerile din 2020, Goodwin a fost producatoarea si scenarista serialului „Washington” care a fost filmat in Romania.

Gandit ca o serie formata din trei episoade, „Washington” a fost lansata la inceputul acestui an pe History si a spus povestea primului Presedinte american, George Washington.

Serialul a incercat sa le readuca aminte americanilor de principiile lui Washington si de ce nu trebuie sa tolereze candidati acuzati de coruptie precum Donald Trump.

Candidatul democrat la prezidentialele din acest an, Joe Biden, a folosit deseori citate din Washington in campania electorala. In vara acestui an, Biden a fost una dintre cele mai vehemente voci care a sustinut ca statuile lui Washington si Thomas Jefferson sa nu fie demolate in timpul protestelor anti-rasiste.

Citește în continuare