Skip to content

Sala Radio isi deschide portile pentru public din 4 iunie. Programul cuprinde Mozart/Schubert si va fi dirijat de Lubnan Baalbaki (Liban)

foto Alexandru Dolea

Publicul se poate intoarce la Sala Radio incepand cu 4 iunie, insa sala va fi disponibila in procent de 30% din capacitatea totala. Primul concert pentru care se vor putea achizitiona bilete este cel prezentat de Orchestra Nationala Radio in data de 4 iunie 2021 si programul cuprinde lucrari de Mozart si Schubert va fi dirijat de Lubnan Baalbaki (Liban). Concertul va fi un prilej de a o aplauda in ipostaza solistica pe pianista Sinziana Mircea.

Programul cuprinde WW. A. Mozart: Concertul nr. 21 in Do major pentru pian si orchestra si KV 467 Fr. Schubert: Simfonia nr. 8 in si minor, D 759 – Neterminata.

Tanara pianista Sinziana Mircea este considera un fenomen al scenelor internationale, fiind inclusa pe prestigioasa lista Young Steinway Artist.

La 7 ani debuta pe scena Ateneului Roman, iar la 11 ani debuta in America, in timp ce la varsta de 14 ani pleca in primul ei turneu. In noiembrie 2016, a cantat prima oara intr-una dintre cele mai prestigioase sali de concert din lume: Carnegie Hall  – New York, un concert sold-out la finalul caruia a fost ovationata de public. Au urmat alte evenimente prezentate pe mari scene, ca: Tokyo Metropolitan Theater (Japonia), St Martin-in-the-Fields (Londra), Sala Radio si Ateneul Roman, Nanjing Cultural Arts Center si Harbin Concert Hall (China).  In acelasi an, a castigat premiul Academiei Internationale de Pian de la Miami si a lansat CD-ul de debut “Nihil Sine Deo” (Editura Casa Radio). Cel de-al doilea CD a fost lansat de casa Sheva Collection in 2017: “Unending Love – Iubire nemuritoare” este distribuit in intreaga lume de catre NAXOS.

Pe langa aparitiile solo si concerte, Sinziana concerteaza frecvent alaturi de violonistul roman Alexandru Tomescu. Sinziana Mircea a obtinut diploma de licenta cu calificari maxime la Hochschule für Musik und Tanz Koln (Germania) si diploma de masterat la Guildhall School of Music and Drama – Londra (Marea Britanie), cu o bursa generoasa oferita de Steinway & Sons UK.

Mai mult, Sinziana a devenit primul pianist roman care a obtinut o bursa de la Fundatia Van Cliburn si TCU School of Music la PianoTexas Festival & Academy in 2014. In decembrie 2018, Sinziana a obtinut diploma de masterat in managementul artelor la Universitatea de Economie Bocconi din Milano.

Dirijor, compozitor, violonist si un remarcabil interpret al lautei, Lubnan Baalbaki a descoperit tainele muzicale studiind vioara la Conservatorul din Liban.

Lubnan Baalbaki a ales apoi Romania ca destinatie pentru a-si urma visul de a deveni dirijor, urmand cursurile Academiei de Muzica Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, unde a studiat la clasa maestrului Petre Sbarcea si compozitie cu Szegő Péter. Formarea sa artistica a continuat la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, la clasa maestrului Horia Andreescu.

Experienta sa artistica insumeaza colaborari cu Qatar Philharmonic Orchestra, Mexico City Philharmonic Orchestra, Istanbul State Symphony Orchestra, 5 Mayo Philharmonic Orchestra, Queretaro Philharmonic Orchestra, printre altele, iar din anul 2012, Lubnan Baalbaki este dirijor permanent al Orchestrei Filarmonicii din Liban.

Citește în continuare