Skip to content

Salina Turda este in topul celor mai tari si mai ciudate atractii subterane din lume, conform Time Out

Publicatia Time Out a trecut intr-un top de curand Salina Turda ca fiind una dintre cele mai tari si mai ciudate atractii subterane din lume, alaturi de catedrala de sare din  Zipaquirá (Columbia), Sub (Norvegia), Derinkuyu (Turcia), Pesterile Ajanta din India si Thrihnukagigur (Islanda).

Jurnalistii de la Time Out considera Salina Turda un „parc tematic subteran transilvanean” deloc infiorator.

Construita sub suprafata Pamantului intr-o mina de sare, Salina Turda ofera atractii precum o roata panoramica, mini-golf, bowling, tenis de masa si chiar plimbari cu barca pe un lac din mina de sare. Time Out considera ca ceea ce ii lipseste salinei sunt rollercoaster-uri traditionale de senzatie tari, dar aceasta compenseaza cu peisaje uimitoare. Aici, zacamintele de sare de aici s-au format in urma cu 13,5 milioane de ani, intr-o mare cu adancime redusa si sub un climat tropical. 

Catedrala de sare din Zipaquirá (Columbia) se afla sub pamant, la 200 metri, tot intr-o salina.

Arhitectii care au gandit aceasta constructie au pus in valoare lumina, care trece prin aceast lacas de cult, iar senzatia este uimitoare. Duminica, in interior se tin slujbe romano-catolice. Catedrala de sare Zipaquira are o structura in toata regula, cu un acoperis, trei nave, coloane, o cristelnita, un amvon si un crucifix.

Restaurantul Under din Kristiansand, Norvegia, se afla la cinci metri si jumatate sub pamant, in Marea Nordului.

Pe jumatate scufundat in apele inghetate din Lindesnes, Under va invita sa luati masa in adancuri.  La acest restaurant, vederea panoramica este spre fundul marii si ofera o poarta vizuala catre mare si conecteaza oaspetii cu fauna acvatica.

Orasul subteran de la Derinkuyu, in regiunea Capadocia din Turcia, dateaza de mii de ani.

Derinkuyu este cel mai adanc oras de acest gen din regiune, fiind de fapt o retea complicata de pasaje intortocheate pe opt niveluri, atingand o adancime de 85 de metri. Viata in subteran a permis cetatenilor din Derinkuyu sa evite temperaturile extreme si sa respinga mai usor invadatorii. Desi nu este locuit astazi, situl prezinta inca ramasitele scolilor, magazinelor si bisericilor.

Pesterile Ajanta (India) sunt aproximativ 30 la numari, toate luminate, care ofera o priveliste remarcabila asupra templelor, manastirilor si monumentelor budiste din secolele I si II i.Hr.

Interiorul acestor pesteri contin unele dintre cele mai bune exemple de pictura murala indiana antica in granit, care nu doar este pictat, ci si  sculptat cu ornamente complicate. In acea perioada, Valea Raului Waguma din districtul Aurangabad Maharashtra a fost locuita de budisti care au sapat o serie de grote cu latimea de 30 de metri si inaltimea de 4 metri.

Un lift care duce in interiorul vulcanului Thrihnukagigur din Islanda este una dintre atractiile adancurilor.

Islanda este singurul loc din lume unde va puteti aventura in camera de magma a vulcanului, cu ajutorul unui lift, la 120 de metri. Vulcanul nu a mai erupt in ultimii 4.000 de ani, insa cei care ofera aceasta calatorie cu liftul nu garanteaza inactivitatea acestuia, dar senzatia pare incredibila.

Citește în continuare