Skip to content

Muzeul National de Arta Contemporana deschide maine Salonul National de Arta Contemporana 2022 cu 25 de artisti romani. Expozitia poate fi vizitata pana pe 13 noiembrie.

Muzeul National de Arta Contemporana gazduieste o sectiune a Salonului National de Arta Contemporana organizat de Uniunea Artistilor Plastici din Romania, un eveniment care continua traditia saloanelor deschise incepand cu sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX. 

Editia din acest an este una care experimenteaza cu formula initiala a saloanelor si se articuleaza din sectiuni dedicate picturii, sculpturii, artelor decorative, graficii, video si media digitale si din expozitia de fata, care incearca sa traseze o imagine de ansamblu a Uniunii Artistilor, a componentei sale, a directiilor si modalitatilor care definesc practica artistica a membrilor sai. 

Salonul este realizat cu lucrari recente, propuse de artisti si se afirma ca o prima etapa pentru discursuri expozitionale viitoare.

Expozitia va fi deschisa in perioada 21 octombrie 2022 – 13 noiembrie 2022 la etajul 3 al muzeului, vernisajul va avea loc pe 26 noiembrie de la orele 18:00.

Salonul va include lucrari semnate de  Ioana Aron, Liliana Basarab, Catalin Batranu, Gabriela Culic, Raluca Ilaria Demetrescu, Gheorghe Dican, Daniela Fainis, Petru Lucaci, Andrei Mateescu, Gabriela Mateescu, Andreea Medar, Petru Mogosanu, Mihaela Moldovan, Vasile Muresan Murivale, Liviu Nedelcu, Marina Oprea, Laurian Popa, Florica Prevenda, Maria Raducanu, Diana Rosca, Marilena Preda Sanc, Patricia Teodorescu, Ovidiu Toader, Bogdan Tomsa si Mihai Zgondoiu. Malina Ionescu este curatorul expunerii.

In cadrul muzeului veti putea vizita si expozitia retrospectiva dedicata lui Ion Grigorescu care aduce impreuna toate tematicile, problematicile, obsesiile si idiosincraziile artistului.

Conceputa in doua etape succesive (2021 si 2022) si curatoriata de Calin Dan, directorul MNAC, expozitia „Vieti paralele (O retrospectiva)” genereaza o imagine exhaustiva asupra unei productii care se intinde, necontenit, pe mai bine de cincizeci de ani. O personalitate complexa si complicata, Ion Grigorescu este in egala masura un vizionar, un rebel, un incomod – si, indubitabil, una dintre cele mai importante voci ale artei postbelice.

Expozitia va fi deschisa pana pe 29 ianuarie 2023.

La etajul al doilea al muzeului puteti vizita, in primul si al treilea weekend din fiecare luna, expozitia „LEVIATHAN” – „In maruntaiele Colectiei„.

Dupa un concept al directorului Calin Dan, fiind curatoriata de Irina Radu, expunerea „LEVIATHAN” mediaza colectia permanenta a muzeului catre un public care este atat nepregatit pentru explorari inedite, cat si lipsit de rabdare fata de mesaje din trecut. Pe scurt, este o privire atenta in depozitele si arhiva MNAC. 

Spatiul este conceput ca un labirint deschis, cu enclave pentru activitati temporare (expozitii tematice, ateliere educationale, conferinte) si cu un parcurs plin de surprize oferite de operele puse in rafturi si depozitate in moduri ingenioase si creative.

Pe scara de vest a muzeului poate fi vazuta puteti vedea o interventie site-specific a artistului Vasile Muresan.

Curatoriata de Malina Ionescu, expunerea include 400 de portrete realizate in ultimul an, gandita ca o forma de expresie emblematica  pentru proiectul artistic al lui Murivale. Portretele comunica, se suprapun si articuleaza astfel un timp a carui realitate este continua si permanenta, fiind vorba de afectiune.

Citește în continuare