Skip to content

Astazi incepe saptamana Bucharest PRIDE 2024. Intr-un sondaj recent, 56% dintre romani sunt de acord cu recunoasterea legala a familiilor formate din persoane de acelasi sex.

In perioada 21-29 iunie va avea loc a 19-a editie Bucharest PRIDE, eveniment organizat anual de comunitatea LGBT din Romania.

Pe langa zecile de evenimente desfasurate din numeroase locuri din capitala, inclusiv Pride Park, saptamana va culmina cu marsul PRIDE desfasurat pe data de 29 iunie pe un traseu de la Guvern pana la Parlament. 

Potrivit organizatorilor, evenimentul din acest an  este o editie manifest desfasurata sub sloganul WE ARE READY, ”aratand ca societatea romaneasca e mai pregatita ca niciodata pentru egalitate in drepturi, respect si demnitate pentru persoanele LGBTQIA+”.

Potrivit cercetarii „Atitudini si perceptii fata de nevoia de protectie si recunoastere a familiilor LGBT din Romania” realizata de Cult Research pentru Asociatia ACCEPT, o majoritate istorica reprezentata de 56% dintre romani este de acord cu o forma de recunoastere si protectie legala a familiilor formate din persoane de acelasi sex, fie prin casatorie civila, fie prin parteneriat civil.

Acest rezultat indica o crestere de 13 puncte procentuale fata de 2021. In plus, 72% dintre romani considera ca familiile lor nu ar avea nimic de pierdut daca familiile formate din persoane de acelasi sex ar avea drepturi egale.

Potrivit comunicatului, statul roman are obligatii fata de toti cetatenii romani, indiferent de orientarea sexuala sau identitatea de gen a acestora, dar si fata de partenerii sai europeni si internationali. indeplinirea acestor obligatii nu mai sufera amanare. Romania trebuie sa ofere protectie si recunoastere legala familiilor formate din persoane de acelasi sex si sa adopte o procedura de recunoastere juridica a genului care sa respecte standardele de drepturile omului pentru persoanele transgender.

Anul acesta, saptamana PRIDE debuteaza cu o noua editie a petrecerii Queer Night – programata de la ora 22:00 la Nook Club. Printre evenimentele pregatite de organizatori in acest an se numara 3 proiectii de film “Queer on screen” la Cinema Elvire Popesco.

Festivalul International de Film Queer – ART200 propune o proiectie de scurtmetraje queer urmate de o discutie cu reprezentanti ai echipelor din spatele filmelor proiectate, iar pentru a incheia seria de proiectii cinematografice din Saptamana PRIDE 2024, Asociatia ACCEPT, impreuna cu F-Sides & Bad Unicorn, aduc in avanpremiera in Romania filmul “Love Lies Bleeding”, regizat de Rose Glass.

In cele 9 zile de festival, comunitatea si aliatii vor putea alege dintr-o lista de peste 30 de expozitii, proiectii, spectacole, ateliere, conferinte si concerte la care sa celebreze cultura si identitatea Queer. Programul Saptamanii PRIDE 2024 este disponibil pe pagina de Facebook a Asociatiei ACCEPT.

“Suntem pregatiti este despre noi toti: persoane LGBTQIA+, familiile noastre, aliati ai comunitatii – oameni care zi de zi fac pasi catre o lume mai primitoare, mai diversa, mai incluziva. Cu totii suntem, intr-o forma sau alta, pregatiti pentru iubire! Suntem doar in etape diferite de acceptare a acestui fapt.’’, subliniaza Florian-Mihail Paun, coordonatorul Bucharest Pride 2024.

“Arta queer din Romania este in continua dezvoltare. Asadar urmarim ca, usor-usor, sa oferim o dimensiune curatoriala evenimentelor din cadrul Bucharest Pride. Anul acesta am cautat sa aducem evenimente cat mai diverse, care sa reprezinte comunitatea si sa ofere o platforma cat mai multor artisti si experti queer si sa ofere, deopotriva, oportunitati de invatare pentru aliati, membri ai familiilor comunitatii si publicul larg. Anul acesta va asteptam cu proiectii de film, discutii cu experti, ateliere, spectacole, petreceri, concerte si nu numai – toate cu scopul de a arata ca atat comunitatea, cat si noi, ca societate, suntem gata sa trecem la pasul urmator: suntem gata pentru drepturi egale, respect reciproc si oportunitatea de a invata lucruri valoroase unii de la ceilalti.”, adauga Ilinca Prisacariu, directoarea artistica a Bucharest PRIDE 2024.

Cele mai multe evenimente vor avea loc pe 28 si 29 iunie in PRIDE Park, in Parcul Izvor, un spatiu sigur in care membrii comunitatii LGBTQIA+ si aliatii sai sunt invitati sa se bucure de zilele de festival in aer liber.

Pride Park va fi si anul acesta un loc de intalnire pentru artistii queer, organizatiile LGBTQIA+ din tara si comunitate. Aici, participantii vor gasi in diminetile zilelor de vineri si sambata, 28 si 29 iunie, activitati de relaxare, precum Arts&Crafts, activitati sportive, sesiuni de yoga si un atelier de teatru senzorial. 

Vineri, incepand cu ora 15:00, scena PRIDE Park va fi dedicata performance-urilor artistilor locali queer, intr-un spectacol plin de culoare si energie. Programul integral poate fi gasit pe pagina de Facebook ACCEPT.

Parintii persoanelor LGBTQIA+ sunt vizibili si vocali la Bucharest Pride.

Miscarea pentru drepturi egale este mai puternica prin implicarea parintilor persoanelor LGBTQIA+. Acestia vor fi prezenti la evenimentele dedicate, la standul Grupului civic “Parinti pentru Egalitate”, cat si pe scena Bucharest Pride. 

Parinti ai persoanelor LGBTQIA+ din Romania si Republica Moldova vor vorbi despre iubirea neconditionata, experienta coming out-ului, importanta grupurilor de suport si despre modalitati de implicare pentru a obtine drepturi egale.

Marsul Bucharest PRIDE 2024 va avea loc pe 29 iunie, cu pornire de pe Calea Victoriei. Anul acesta, participantii sunt invitati sa se intalneasca intre 16:00 si 17:00 pe Calea Victoriei (intersectie cu Strada Gheorghe Manu si trotuarele adiacente Caii Victoriei). Marsul porneste la 17:00 pe urmatorul traseu: intersectie Piata Victoriei cu Calea Victoriei – Calea Victoriei – Pod Natiunile Unite – Bd. Natiunile Unite – traversare Bd. Libertatii – alveola Parc Izvor – Parc Izvor (orele 17:00 – 19:00). 

Traseul va fi parcurs pe carosabil, respectand toti participantii la mars si indrumarile organizatorilor si ale fortelor de ordine. Finalul marsului va avea loc in Parcul Izvor printr-un concert Olivia Addams, in deschidere va canta artista locala Krrysopher.

Sponsori evenimentelor sunt Nivea, Honeywell si Accenture, cu sprijinul Friedrich Naumann Foundation for Freedom Romania.

Citește în continuare