Skip to content

Cu 11 nominalizari la Oscar 2024, filmul “Poor Things/Sarmane creaturi” intra de astazi in cinematografe. Este regizat de Yorgos Lanthimos si ii are in distributie pe Emma Stone, Willem Dafoe si Mark Ruffalo. 

Unul dintre cele mai apreciate filme lansate in ultimul an la nivel international, „Poor Things”/„Sarmane creaturi” este o experienta vizuala si emotionala excentrica, semnata de regizorul grec Yorgos Lanthimos (cunoscut pentru The Favourite si The Lobster) si producatoarea Emma Stone. Pelicula poate fi vizionata pe marile ecrane in cinematografele romanesti incepand cu acest weekend.

Cu 11 nominalizari la Premiile Oscar 2024 (cel mai bun film, cea mai buna actrita, cel mai bun actor intr-un rol secundar, cel mai bun regizor, cea mai buna coloana sonora, cea mai buna imagine, cel mai bun scenariu, cea mai buna coregrafie, cele mai bune costume, cel mai bun machiaj, cel mai bun montaj), al doilea cel mai titrat film din 2023, dupa „Oppenheimer”, „Poor Things” prezinta aventura Bellei Baxter (Emma Stone), o tanara femeie readusa la viata din pragul mortii de catre excentricul om de stiinta Godwin Baxter (Willem Dafoe), intr-un mod plin de umor neconventional.

Bazat pe romanul lui Alasdair Gray, publicat la editura Polirom, „Poor Things” nu este doar un film, ci o performanta vizuala memorabila, care aduce in prim-plan teme precum constructele si stereotipurile sociale, sexualitatea sau patriarhatul.  

Lungmetrajul a avut premiera pe 1 septembrie la Festivalul International de Film de la Venetia, unde a castigat premiul cel mare, Leul de Aur pentru cel mai bun film. Acestei distinctii i s-au adaugat alte peste 70 de premii si peste 300 de nominalizari, dintre care Globul de aur pentru Emma Stone sau Premiul pentru cel mai bun film la sectiunea comedie/musical, surclasand in aceasta categorie pelicula cu cele mai mari incasari in cinematografe in 2023, Barbie.

Actiunea din „Poor Things” se desfasoara intr-o perioada gotica imposibil de precizat, intr-un univers distorsionat, in care savantul genial Dr. Godwin Baxter reinvie o tanara, implantandu-i o constiinta imaculata. Astfel, ia forma Bella Baxter, un suflet de copil, intr-un corp de femeie, care isi urmareste libertatea si emanciparea, intr-o serie de aventuri, intinse pe mai multe continente. 

Intriga ii implica si pe tanarul student la medicina, Max McCandless (Ramy Youssef), dar si pe avocatul Duncan Wedderburn (Mark Ruffalo), o proiectie a ideii de masculinitate toxica, bazata pe obsesia de control si nesiguranta.

Filmul se remarca la capitolul costumelor, prin contributia designerului Holly Waddington, dar si la cel al machiajului si hair-style-ului, semnate de Nadia Stacey. Il gasiti de astazi in cinematografele din Romania, fiind distribuit de Forum Film Romania.

Mai jos puteti citi mai multe despre romanul lui Alasdair Gray dar si despre celelalte carti care au inspirat filmele nominalizate anul acesta la Oscar.

Inaintea lansarii „Poor Things”, Lanthimos a fost nominalizat la trei premii Oscar: Cel mai bun film si Cel mai bun regizor pentru „The Favourite” si Cel mai bun scenariu original pentru „The Lobster”. 

Yorgos Lanthimos este un regizor grec de film si teatru, producator si scenarist, care a studiat regia de film si televiziune la Scoala de Cinema si Televiziune Hellenic Stavrakos din Atena.

A regizat o serie de filme pentru companii grecesti de dans-teatru, reclame TV, precum si videoclipuri, scurtmetraje si spectacole de teatru experimentale. 

Este cunoscut pentru filmele: “Dogtooth” (2009) care a castigat Premiul Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes din 2009 si a fost nominalizat pentru Cel mai bun film strain la Premiile Academiei, in timp ce “Alps” (2011) a fost castigatorul premiului Osella pentru Cel mai bun scenariu la cel de – al 68-lea Festival International de film de la Venetia.

Scenografia pentru „The Lobster” (2015), a fost premiata cu premiul ARTE International ca Cel mai bun proiect CineMart pentru 2013, la cel de-al 42-lea Festival International de Film Rotterdam. Filmul a fost selectat pentru a concura pentru Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes din 2015 si a castigat Premiul Juriului. 

Cinefilii romani s-au bucurat de o vizionare in premiera, la deschiderea Festivalului International de Film Anonimul din 2015.

„The Killing of a Sacred Deer” (2107) a fost prezent in competitia celei de-a 70-a editii la Cannes si a castigat premiul pentru Cel mai bun scenariu.

Ultimul film regizat de Lanthimos este “The Favourite” (2018), o drama istorica despre Anne, Regina Angliei (1533 -1536).

In curand va lansa a treia colaborare pe care a avut-o cu Emma Stone: „Kinds of Kindness”, o antologie care ii mai are in distributie pe Willem Dafoe, Margaret Qualley, Joe Alwyn si Hunter Schafer.

Citește în continuare