Skip to content

Un sat pitoresc din Franta vinde case pentru un euro, sperand sa atraga noi locuitori.

Intr-o regiune pitoreasca din sud-estul Frantei, comuna Ambert a devenit subiect de discutii in presa internationala dupa ce a anuntat ca scoate la vanzare doua case pentru pretul simbolic de un euro. 

Gestul, care poate parea la prima vedere un truc de marketing, face parte dintr-un plan mai amplu pe cinci ani prin care autoritatile locale incearca sa impiedice scaderea dramatica a populatiei si degradarea cartierelor istorice.

Situata in departamentul Puy-de-Dome si cu o populatie de aproximativ 6500 de locuitori, Ambert se confrunta cu un fenomen pe care multe sate si orasele mici din Europa il cunosc deja prea bine: tinerii pleaca spre orasele mari, casele raman goale si incep sa se degradeze, iar comunitatile imbatranesc. 

In unele zone din Ambert, rata locuintelor abandonate a ajuns la 60%, o cifra alarmanta care a pus presiune pe bugetul local, obligand primaria sa preia in intretinere cladiri abandonate si sa suporte costuri ridicate.

Desi suma de cumparare este simbolica, cei care viseaza la o casa frantuzeasca cumparata cu un euro trebuie sa stie conditiile impuse de autoritati: cumparatorii trebuie sa locuiasca efectiv in casa pentru cel putin trei ani dupa ce imobilul devine locuibil, iar revanzarea nu este permisa intr-o perioada stabilita. In caz contrar, noii proprietari risca sa returneze orice subventii sau ajutoare au primit pentru lucrarile de renovare.

Renovarile nu sunt optionale si nici simple. Majoritatea caselor scoase in astfel de programe necesita interventii majore: de la acoperisuri noi si izolatii moderne pana la instalatii electrice inlocuite, tamplarie schimbata si lucrari serioase de consolidare. 

Primaria poate cere un angajament scris cu planul lucrarilor si termene clare de finalizare, uneori chiar in decurs de sase luni pentru anumite etape esentiale.

Primaria promite ajutor, dar cumparatorii trebuie sa fie pregatiti.

Autoritatile locale sunt constiente ca nu oricine poate face fata unei astfel de provocari, de aceea selectia viitorilor proprietari nu se face dupa principiul „primul venit, primul servit”. Scopul este ca aceste proprietati sa revina la viata, nu sa devina resedinte de vacanta inchise mai tot timpul. 

Astfel, cei care doresc sa cumpere trebuie sa demonstreze ca au planuri reale, buget pentru investitii si chiar cunostinte de baza de limba franceza, avand in vedere documentatia complicata si discutiile cu autoritatile.

In plus, ajutorul financiar oferit poate acoperi partial lucrari precum renovarea fatadelor, dar cheltuielile finale pot depasi cu mult valoarea de achizitie de un euro. Din experientele altor localitati care au implementat programe similare, se stie deja ca investitiile pot ajunge la zeci sau chiar sute de mii de euro.

Ambert urmeaza un exemplu vazut mai des in Italia, unde sate intregi au incercat sa isi salveze viitorul oferind case la preturi simbolice. 

Si in Franta au existat astfel de initiative, insa ele raman relativ rare si localizate in zone rurale, cu populatie in declin. Spre deosebire de Italia, unde exista chiar platforme online dedicate caselor de un euro, in Franta informatiile sunt greu de gasit, de multe ori ascunse pe site-urile primariilor locale si fara prea multa promovare in presa regionala.

Autoritatile franceze au devenit insa mai transparente in ultimii ani cu privire la costurile reale si obligatiile legale pe care le implica aceste oferte. O diferenta importanta fata de alte tari este ca lucrarile sunt monitorizate mai atent, iar cumparatorii beneficiaza de sprijin tehnic, dar si de amenzi si sanctiuni daca nu respecta termenele si standardele.

Pe langa contextul pitoresc si linistea regiunii, Ambert este renumit si pentru branza sa cu mucegai, o mandrie locala care ar putea atrage gurmanzi si turisti.

Citește în continuare