Skip to content

Scandal: Artistii VS UCMR-ADA si CREDIDAM

INTRODUCERE: toti cei care difuzeaza muzica in Romania (posturi de radio, TV, cluburi etc) trebuie sa plateasca bani artistilor / compozitorilor pentru drepturile de autor / interpretare. Asa e legea internationala, asa e peste tot.

Banii sunt stransi si impartiti de organisme precum UCMR-ADA (Uniunea compozitorilor si muzicologilor din Romania – Asociatia pentru drepturi de autor) sau CREDIDAM (Centrul Roman pentru Administrarea Drepturilor Artistilor Interpreti).

UCMR-ADA reprezinta autorii (compozitorii, textierii) iar CREDIDAM se ocupa de drepturile de interpretare (solisti, instrumentisti).

PROBLEMA: felul in care sunt distribuiti respectivii bani nu este deloc transparent!

Posturile de radio / TV pot trimite lunar playlisturile cu piesele difuzate, pentru a fi platiti corect autorii/interpretii, sau pot plati o suma minima (ceea ce le este tuturor mai convenabil). Acei bani (suma minima adica) se duc intr-un fond comun, de unde sunt impartiti mai departe. Adica in loc sa impuna posturilor de radio/tv sa trimita playlisturile corecte, prefera sa bage toti banii la gramada si sa-i imparta ei…

Pana aici, toate bune si frumoase.

Insa cum sunt impartiti respectivii bani din fondul comun?

Ei bine, au fost alese 3 posturi de radio „reprezentative” care sunt obligate sa trimita playlisturile lor iar banii se impart dupa respectivele playlisturi.

Toate ok si pana aici, nu?

Nu chiar… Fiindca respectivele 3 posturi de radio nu sunt DELOC reprezentative! Nu, nu este vorba de cele mai populare / ascultate posturi de radio de la noi, ci de posturi precum Radio Romania Actualitati (da, RRA e unul dintre cele 3 posturi de radio).

Compozitori precum Play & Win, Marius Moga, Gabi Huiban etc, ale caror piese sunt extrem de difuzate, incaseaza FOARTE PUTINI BANI din zecile de milioane de Euro stranse anual! Logic, nu? Au zeci de piese in heavy rotation, dar care nu sunt difuzate pe RRA… Este penibil ca banii sa se imparta in functie de acei compozitori de pe cele 3 posturi de radio DELOC RELEVANTE!

De ex: in 2008 au fost colectate peste 50 milioane Euro, dar foarte putini bani au ajuns la autorii romani!

Ei bine, artistii nu mai au de gand sa stea degeaba si s-au hotarat sa actioneze si sa incerce sa fie schimbata legea, sa fie mult mai transparent acest sistem de colectare / distribuire bani.

Au infiintat si un blog colectiv, Artisro.wordpress.com/, unde veti gasi articole scrise de numerosi artisti: Marius Moga, Play & Win, Fly Project, 3 Sud Est, Hi-Q, Nicalai (Swamp), George Hora, Dj Andi, Activ, Sylvia etc…

Mai departe… imi ramane doar sa va invit sa aruncati un ochi peste acel blog, ca sa intelegeti mai multe.

Nici nu stiu cum sa inchei acest articol… Stiu de problema asta legata de drepturile de autor inca de anul trecut… Exista numeroase sisteme de monitorizat difuzarile pieselor in timp real (precum Media Forest si Nielsen), de ce nu sunt acestea folosite?! Sper sa se schimbe ceva urgent.

P.S. evident, toate aceste informatii sunt publice si le poate verifica oricine extrem de rapid.

Credit poza: SXC.hu

Citește în continuare