Skip to content

Schi in Romania: optiuni de partii din tara foarte bine intretinute departe de Valea Prahovei

Un avantaj major pentru turismul montan din Romania il reprezinta muntii Carpati, care ocupa o treime din suprafata tarii, iar din ce in mai multe localitati au investit in statiunile montante, special pentru sporturile de iarna.

Chiar daca nu avem domenii de schi comparabile cu Italia, Franta sau Elvetia, de cativa ani, turismul montan se dezvolta tot mai mult in Romania cu partii de schi special amenajate pentru copii, pentru incepatori, dar si partii de schi pentru avansatii sportului.

urban.ro a pregatit o lista cu locurile din tara unde puteti merge la schi in acest sezon.

Judetul Harghita are peste 10 domenii schiabile si zeci de partii de schi, potrivite atat pentru incepatori, cat si pentru cei care schiaza de ani buni si cauta partii mai dificile.

Pe partia de schi Madaras se poate schia pe 5 partii, de grade diferite de dificultate, deservite de trei instalatii de teleschi. Partia de schi pentru incepatori (Sugo Ocsike) este usoara, are 100 m si este deservita de teleschi. Partia albastra (Kicsi Mihaly sau Mihai Mic) este si ea usoara, are 1800 m si este deservita de teleschi. Partia rosie (Sugo) este de dificultate medie, are 1500 m si este deservita de teleschi. Schiorii experimentati pot incerca partia neagra (Nagy Mihaly sau Mihai Mare), dificila, cu o lungime de 600 m, de asemenea deservita de teleschi. Tot pentru experimentati, exista partia extrema (Hadak Útja), dificila, cu o lungime de 700 m, deservita de teleschi.

Tot in judetul Harghita, puteti merge sa schiati la Borsec. Gasiti acolo 3 partii de schi. Partia Prichindel este de dificultate usoara, are o lungime de 814 m si este deservita de teleschi. Partia Speranta, are o dificultate medie, o lungime de 680 m, deservita de teleschi, este dotata cu instalatie de nocturna si tunuri de zapada. Partia Raza soarelui (sau Partia insorita) este dificila, are o lungime de 726 m si este deservita de teleschi.

O alta destinatie pentru schiori este statiunea montana Ranca, situata in judetul Gorj, la o altitudine de 1600 de metri, in Muntii Parang.

Accesul in Ranca se face pe Transalpina, sau DN 67C Bengesti (Gorj) – Sugag (Alba. Translpina este inchisa in timpul iernii, iar la Ranca se poate urca doar dinspre Novaci.

La Ranca gasiti 6 partii de schi, de la grad de dificultate usoara, pana la mediu. Exista instalatii de teleschi, iar una dintre partii dispune de nocturna.

Un alt domeniu schiabil se afla in nord-vestul judetului Valcea, la Voineasa. Altitudinea la baza partiei este de 1350 m.

Pana la 1800 m, puteti ajunge cu o telegondola, iar pana la 2000 m, pe Varful Bora, ajungeti cu un teleschi. Lungimea totala a partiei este aproximativ 6 km, de la baza partiei si pana pe Varful Bora.

Domeniul schiabil Partia Toplita se gaseste la poalele munților Gurghiu si este alcatuit din trei partii de schi deservite de doua instalatii de teleschi si o banda rulanta, plus o partie de sanie.

Datorita amplasamentului, partiile beneficiaza de o frumoasa panorama spre muntii Calimani dar si spre orasul Toplita.

La poalele Muntilor Gutai, in Maramures, in apropierea localitatii Baia Sprie, la o altitudine de 670 metri, se gaseste Baza de Schi Suior.

La Suior sunt 3 partii intinse pe o lungime de 3600 de metri pentru schiorii de nivel mediu. Tot in aceasta zona este situata si Partia de schi Mogosa.

Partiile de schi Suior sunt deservite de telescaun, exista instalatie de producere a zapezii artificale pe o lungime de 2.700m, instalatie nocturna pe o lungime de 1.500m si masini speciale pentru nivelarea partiilor.

Tot in Maramures s-a inaugurat si prima pista de schi olimpica care va asigura pasionatilor conditii speciale de schiat, la Borsa.

Anuntat inca din 2019, proiectul care e gandit pentru doua partii de schi de 3, respectiv 4 kilometri, este o initiativa public privata. Partia include un sistem telegondola cu 54 de gondole, fiecare cu o capacitate de 8 persoane, ceea ce va putea duce la transportul a 1800 de persoane pe ora.

In acest moment, din cauza conditiilor pandemice, partia va functiona la capacitate de 50%, dar totul este deja functional.

Statiunea Vatra Dornei este pregatita pentru amatorii de sporturi de iarna cu 4 partii de schi: Partia Dealul Negru, Partia Veverita, Partia Parc 1 si Partia Parc 2.

Partia de schi Parc este situata in centrul statiunii Vatra Dornei si este una din cele mai vizitate partii de schi din nordul tarii, cu o lungime de 900 metri. La baza partiei se afla o pista de snowtubing si o scoala de schi. Partia beneficiaza de nocturna, tunuri de zapada, iar accesul la instalatiile de transport se face pe baza de schipass. Partia de schi Parc are un grad de dificultate mediu.

Statiunea Straja insumeaza aproximativ 26 km de domeniu schiabil. 20 km sunt acoperiti cu zapada artificiala, iar cele 11 instalatii de transport pe cablu asigura accesul facil la toate partiile din statiune.

Sunt amenajate 12 partii de schi, fiecare fiind echipata cu instalatie de transport pe cablu. Cinci dintre acestea beneficiaza si de instalatie nocturna, facand astfel posibila utilizarea partiilor pana seara târziu.

Datorita construirii telegondolei si a telescaunului de pe Vf. Straja, apar partii noi, cea mai lunga fiind Partia Straja, cu o lungime de 8,1 km.

Stațiunea de schi din Muntii Cindrel, Arena Platos se afla la o altitudine de 1.400 de m si partia dispune de 5 instalatii pe cablu.

Zona se afla la aproximativ 2 km distanta de partia Paltinis, iar peisajul cu platouri montane, vai si dealuri merita o vizita.

La aproximativ 50 de km de Cluj Napoca este statiunea montana Baisoara, cu un sistem modern de producere a zapezii artificiale care mentine stratul de zapada in parametrii normali.

La Baisoara sunt disponibile două partii cu o lungime de aproximativ 1.500 m, iar statiunea ofera posibilitatea de a practica atat schiatul, cat si ciclismul montan.

Citește în continuare