Skip to content

Un artist italian a vandut o sculptura invizibila cu 18 300 dolari. Este facuta efectiv din nimic.

Lucrarea invizibila a artistului italian Salvatore Garau s-a vandut pentru 15.000 de euro (18,300 de dolari) la o licitantie recenta. Este vorba despre sculptura imateriala intitulata „lo Sono”- „Eu sunt””, care in cele din urma nu exista si isi gaseste forma din nimicul propriu.

„Este o lucrare care sa-ti provoace activarea imaginatiei” spune Salvatore Garau despre sculptura.

Artistul care este sprijinit de autoritatile italiene nu coreleaza sculptura invizibila cu o lucrare de arta conceptuala: „vidul nu e nimic altceva decat un spatiu plin de energie, chiar daca noi il golim si nu e nimic lasat in urma. Potrivit principiului incertitudinii lui Heisenberg, acel nimic are o greutate. Prin urmare, are o energie care este condensata si transformata in particule care se poate regasi si in noi”, adauga artistul.

Instalatia a fost pusa in vanzare in luna mai la casa de licitatie italiana Art-Rite. Valoarea acesteia era estimata ca pret intre 6.000 si 9.000 de euro dar la licitatie pretul a fost depasit pana la 15.000 de euro.

Cumparatorul a plecat acasa cu un certificat de autenticitate si un set de instructiuni de la Garau.

Sculptura trebuie expusa intr-un patrat cu latura de 1,5 metri, intr-un spatiu privat, liber de obstructii, unde lumina si controlul climei nu sunt necesare. 

„Cand am decis sa expun o sculptura imateriala intr-un spatiu dat, acel spatiu este concentrat intr-un punct precis de o anumita cantitate de ganduri, creand o sculptura care va avea diferite forme”, spune Garau. Artistul isi apara lucrarea fata de cei care cred ca este un act lipsit de orice valoare artistica printr-o paralela cu credinta in divinitate: „In cele din urma, noi modelam zilnic un Dumnezeu pe care nu-l vedem niciodata.”

Lo sono nu este singura lucrare de acest fel din opera lui Garau. In luna februarie a acestui an artistul a expus o alta lucrare, „Buddha in Contemplare”, in Piazza Della Scala din Milano.

„Buddha in Contemplare” este o lucrare similara, invizibila, marcata prin banda adeziva pe pavajul stradal. Recent, a instalat lucrarea „Afrodita Plange” in fata Bursei de valori din New York. Lucrarea este evidentiata de un cerc gol cu contur alb si a fost sprijinita de Institutul Cultural Italian. 

Un exemplu similar ar fi si lucrarea lui Maurizio Cattelan, „The Comedian”, celebra banana lipita cu banda adeziva, care s-a vandut in 2019 la Art Basel in Miami cu 120.000 de dolari.

Lucrarea lui Cattelan a avut 3 versiuni care au fost vandute, iar pentru ultima varianta s-a ajuns la pretul de 150.000 de dolari. Actul artistic a starnit numeroase controverse in lumea artei, ajungand unul dintre cele mai discutate si dezbatute subiecte din ultimii 50 de ani. Explicatia lucrarii a fost despre cum sensul si importanta unui obiect se schimba in functie de contextul in care este pus, fiind si un mod al artistului de a lua in deradere elementul arbitrar din arta. 

Citește în continuare